Η χαρά κάνει καλό στο σώμα και στο πνεύμα μας, αλλά μην τη συγχέουμε με την ευτυχία
Η χαρά είναι ένα συναίσθημα που βιώνεται από πολλούς αλλά κατανοείται από λίγους. Συνήθως συγχέεται με την ευτυχία, αλλά είναι μοναδική ως προς την επίδρασή της τόσο στο μυαλό όσο και στο σώμα μας.
Η χαρά δεν είναι απλώς ένα φευγαλέο συναίσθημα – προκαλεί μια σειρά από σημαντικές φυσιολογικές και ψυχολογικές αλλαγές που μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Και, ευτυχώς για εμάς, υπάρχουν πολλά εύκολα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε κάθε μέρα προκειμένου να ενισχύσουμε το ποσό που νιώθουμε.
Η χαρά είναι πολύ διαφορετική από τα άλλα συναισθήματά μας. Σχετίζεται με την επίτευξη κάτι που θέλαμε εδώ και καιρό – το αποτέλεσμα του οποίου ξεπερνά τις προσδοκίες μας.
Η χαρά συχνά αναφέρεται σε μια ευρεία αίσθηση ικανοποίησης από τη ζωή που εμφανίζεται μετά από την εμπειρία μιας αίσθησης δέους ή θαυμασμού. Πολλοί από εμάς θα μπορούσαν να τη συνδέσουν καλύτερα με το αίσθημα “ευλογημένου”. Ενώ η χαρά βιώνεται φυσικά, η ευτυχία συχνά επιδιώκεται.
Ακόμη και ο τρόπος που εκφράζουμε τη χαρά είναι διαφορετικός από τα άλλα συναισθήματά μας. Το χαμόγελο που προκαλεί είναι διαφορετικό από το πώς θα μπορούσαμε να χαμογελάσουμε όταν είμαστε ευτυχισμένοι.
Η χαρά δημιουργεί αυτό που είναι γνωστό ως χαμόγελο Duchenne – ένα ακούσιο, γνήσιο χαμόγελο που φτάνει μέχρι τα μάτια μας. Αυτός ο τύπος χαμόγελου συνδέεται με μια σειρά από οφέλη, όπως βελτίωση της σωματικής υγείας, καλύτερη ανάρρωση μετά από ασθένεια και ισχυρότερους δεσμούς με τους άλλους.
Αυτό είναι ένα άρθρο από το The Joy Of*, μια σειρά για να βοηθήσει όσους από εμάς στα 20 και στα 30 μας χρόνια να βρούμε στιγμές ευτυχίας στην καθημερινότητα. Όταν τα ενοίκια αυξάνονται, η διασκέδαση με τους φίλους είναι πιο σπάνια και παλεύουμε με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η καθημερινότητα μπορεί να φαίνεται δύσκολη. Αλλά η χαρά δεν χρειάζεται να είναι κάτι που φυλάσσεται για μεγάλες περιστάσεις, όπως οι γάμοι ή τα γενέθλια. Αυτά τα άρθρα από το Quarter Life έχουν ως στόχο να σας βοηθήσουν να βρείτε τη χαρά στα πιο μικρά πράγματα.
Η χαρά πυροδοτεί επίσης μια σειρά από αλλαγές στο σώμα μας.
Όταν είμαστε χαρούμενοι, η αναπνοή μας γίνεται πιο γρήγορη, οι παλμοί της καρδιάς μας αυξάνονται και το στήθος και ολόκληρο το σώμα μας αισθάνονται πιο ζεστά. Αυτές οι αισθήσεις προκαλούνται από την απελευθέρωση αδρεναλίνης που προετοιμάζει το σώμα μας για εμπλοκή και κίνηση, κάνοντάς μας να νιώθουμε πιο έτοιμοι ψυχικά να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ζωής. Αυτές οι φυσιολογικές αλλαγές συνδέονται επίσης με τη βελτίωση της διάθεσης.
Στον εγκέφαλο, η χαρά πυροδοτεί δραστηριότητα σε διάφορα hot spots που σχετίζονται με την ευχαρίστηση και είναι κατανεμημένα σε ολόκληρο τον εγκέφαλο. Η αίσθηση της χαράς εξαπλώνεται στη συνέχεια σε άλλα μέρη του κεντρικού νευρικού συστήματος μέσω χημικών αγγελιοφόρων που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές.
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι νευροδιαβιβαστών – αλλά συνήθως οι νευροδιαβιβαστές ντοπαμίνη (που συνδέεται με την ευχαρίστηση), σεροτονίνη, νοραδρεναλίνη και ενδορφίνες (τα φυσικά οπιούχα του σώματος) απελευθερώνονται όταν νιώθουμε χαρά.
Είναι ενδιαφέρον ότι η χαρά είναι τόσο ένα χαρακτηριστικό όσο και μια κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι ενώ κάποιοι από εμάς την βιώνουν μόνο ως αποτέλεσμα μιας χαρούμενης κατάστασης, άλλοι έχουν την ικανότητα να την βιώνουν – δηλαδή είναι σε θέση να βιώνουν χαρά ανεξάρτητα από το αν έχουν συναντήσει κάτι χαρούμενο.
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι αυτή η ικανότητα είναι γενετική, με εκτιμήσεις ότι περίπου το 30% των ανθρώπων έχουν αυτό που είναι γνωστό ως “γενετική πλαστικότητα”. Αυτό σημαίνει ότι επηρεάζονται δυσανάλογα από το εξωτερικό τους περιβάλλον – και, αφού μάθουν τεχνικές για την πρόκληση χαράς, μπορεί να βρουν ευκολότερο να τη βιώσουν. Ως εκ τούτου, η γενετική τους προδιάθεση για θετικές εμπειρίες μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη χαρά.
Αλλά ακριβώς επειδή κάποιοι άνθρωποι μπορεί να βιώνουν ευκολότερα τη χαρά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εύκολα πράγματα που μπορούμε όλοι να κάνουμε για να ενισχύσουμε την εμπειρία της.
1. Τρόφιμα
Το να μοιραζόμαστε το φαγητό με άλλους μπορεί να μας βοηθήσει να βιώσουμε περισσότερη χαρά – και αυτό δεν συμβαίνει μόνο επειδή η συντροφιά με άλλους ενισχύει την εμπειρία της χαράς. Η ίδια η πράξη του να μοιραζόμαστε το φαγητό μπορεί επίσης να την πυροδοτήσει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η έρευνα δείχνει ότι το φαγητό με άλλους μπορεί να ενισχύσει αυτό που είναι γνωστό ως ψυχολογική ευημερία – το υψηλότερο επίπεδο ευημερίας.
Η προετοιμασία του φαγητού με φίλους και οικογένεια μπορεί επίσης να τονώσει τη χαρά. Έτσι, αν θέλετε να προσθέσετε κάτι περισσότερο στην καθημερινότητά σας, ίσως βγείτε για φαγητό με φίλους – ή ακόμα καλύτερα, οργανώστε ένα δείπνο όπου θα ετοιμάσετε όλοι μαζί το γεύμα.
2. Σωματική δραστηριότητα
Το αν πραγματικά βιώνουμε χαρά κατά τη διάρκεια της άσκησης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες που περιβάλλουν τη σωματική δραστηριότητα, παρά από την ίδια τη δραστηριότητα.
Για παράδειγμα, όταν τρέχουμε με άλλους, τείνουμε να βιώνουμε περισσότερη χαρά απ’ ό,τι όταν τρέχουμε μόνοι μας.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η επίτευξη ενός στόχου που σχετίζεται με την άσκηση, για τον οποίο δεν πιστεύαμε ποτέ ότι είμαστε ικανοί, μπορεί να οδηγήσει σε χαρά.
Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την άσκηση για να αποκτήσετε περισσότερη χαρά στη ζωή σας, προσπαθήστε να θέσετε στον εαυτό σας μια πρόκληση που θέλετε να επιτύχετε – και να συνεργαστείτε με φίλους στο ταξίδι σας προς την επίτευξή της.
3. Γράφοντας
Ένας άλλος απλός τρόπος για να ενισχύσετε τα συναισθήματα χαράς είναι να γράψετε πώς αισθάνεστε.
Σε ένα πείραμα, οι συμμετέχοντες που αφιέρωναν 20 λεπτά την ημέρα γράφοντας για έντονες θετικές εμπειρίες – όπως η χαρά που βλέπεις ένα μέλος της οικογένειας να επιστρέφει στο σπίτι ή βλέπεις το παιδί σου να περπατάει για πρώτη φορά – για τρεις μήνες παρουσίασαν καλύτερη διάθεση σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που έγραφαν για διαφορετικά θέματα. Όσοι έγραφαν για τις θετικές τους εμπειρίες έκαναν επίσης λιγότερες επισκέψεις στο γιατρό τους κατά την περίοδο των τριών μηνών