Ο φωτογράφος Μπόρις Έλνταγκσεν παραδέχεται ότι η εικόνα του που βραβεύτηκε στα Sony World Photography Awards δημιουργήθηκε με χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Η τεχνητή νοημοσύνη ξεγέλασε την επιτροπή των Sony World Photography Awards. Ένας φωτογράφος αρνήθηκε το περίβλεπτο έπαθλο, αφού παραδέχτηκε ότι δημιούργησε τη βραβευμένη εικόνα του χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Γερμανός καλλιτέχνης Μπόρις Έλνταγκσεν αποκάλυψε στην ιστοσελίδα του ότι δεν επρόκειτο να δεχτεί το βραβείο για την δημιουργική ανοιχτή κατηγορία, που κέρδισε στα παγκόσμια βραβεία φωτογραφίας της Sony.

Η νικήτρια φωτογραφία απεικόνιζε δύο γυναίκες από διαφορετικές γενιές σε μαύρο και άσπρο.

Σε μια δήλωση στον ιστότοπό του, ο Έλνταγκσεν, ο οποίος σπούδασε φωτογραφία και εικαστικές τέχνες στην Ακαδημία Τέχνης του Μάιντς, εννοιολογική τέχνη και διαδραστικά μίντια στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Πράγας και καλές τέχνες στη Σχολή Τεχνών και Επικοινωνίας Sarojini Naidu στο Χαϊντεραμπάντ, είπε ότι «έκανε αίτηση ως αναιδής μαϊμού» για να μάθει αν θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί για να συμμετάσχουν εικόνες τεχνητής νοημοσύνης.

«Εμείς, ο κόσμος της φωτογραφίας, χρειαζόμαστε μια ανοιχτή συζήτηση», είπε ο Έλνταγσεν. «Μια συζήτηση για το τι θέλουμε να θεωρούμε φωτογραφία και τι όχι. Είναι η ομπρέλα της φωτογραφίας αρκετά μεγάλη ώστε να προσκαλεί εικόνες τεχνητής νοημοσύνης να εισέλθουν – ή αυτό θα ήταν λάθος;

ΠΗΓΗ