OASIS, ατομική έκθεση της εικαστικού Βάσως Τρίγκα

Όψεις Όασης
H Bάσω Τρίγκα, στην 14η ατομική της έκθεση στην Αθήνα, εξερευνεί οάσεις πάνω στον καμβά και στον πηλό. Η καλλιτέχνης δημιουργεί εικόνες που δρουν θεραπευτικά για το σύγχρονο άνθρωπο, με κεντρικό στοιχείο τη φύση, τον πλούτο των χρωμάτων και των οργανισμών που συναντάει όταν περικλείεται από αυτήν. Οάσεις, πηγές ζωής, αναβλύζουν μέσα από άγονες εκτάσεις, σαν εκπλήξεις που αφυπνίζουν και τροφοδοτούν.
Ένα συνεχές παιχνίδι προκαλεί την οπτική του θεατή. Η αποτύπωση της εικόνας ως κάτοψη φανερώνει καινούργιες συνειδητοποιήσεις στη θέαση του έργου. Μια ματιά από απόσταση είναι συχνά μαγική και αποκαλυπτική. Επανατοποθετεί στη σκέψη την ρεαλιστική υπόσταση των πραγμάτων και το μέγεθος του ίδιου του θεατή σε σχέση με το φυσικό του περιβάλλον, την αδάμαστη φύση.
Η οπτική της ζωγράφου προσαρμόζεται σε διάφορες κλίμακες, εστιάζοντας πότε στις λεπτομέρειες και πότε στο όλον. Στο κύτταρο, το μικρότερο δομικό συστατικό της έμβιας ύλης, ως σε άλλη όαση, φύονται και πλέουν οργανισμοί. Εκεί κρύβονται συστάδες από αχόρταγα φυτά που στέκονται ακίνητα, υπομονετικά και φωτοσυνθέτουν.
Τα χρώματα εμφανίζονται με ιδιαίτερη ορμή, ντύνοντας τις φόρμες των κεραμικών με την ίδια ένταση και αποφασιστικότητα που κατακλύζουν τα έργα στον καμβά. Οι αντιθέσεις μεταξύ των γόνιμων και άγονων εκτάσεων, ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι, προσδίδουν βάθος και ποικιλομορφία εξάπτοντας επιπλέον τη φαντασία. Με τις ιδιαίτερες φόρμες τους, τα κεραμικά αντικείμενα ξυπνούν παραπάνω από μία αισθήσεις. Συχνά η τοποθέτηση των χρωμάτων μεταλλάσσει την αντίληψη της αρχικής φόρμας τους.
Η Βάσω Τρίγκα αντιλαμβάνεται πως ο ρόλος του κεραμικού είναι και διακοσμητικός όμως η ίδια στοχεύει κυρίως στην χρηστικότητα ενός τέτοιου έργου. Τα ζωγραφικά και κεραμικά της έργα φαίνεται να παίρνουν μορφή οργανική, ανασύροντας πληροφορία και χρώμα από το πλήθος των εικόνων που συνθέτει το ασυνείδητο. Όπως δηλώνει η ίδια, «η επιλογή αλληλεπίδρασης χρώματος και σχεδιαστικής σύνθεσης, στον καμβά ή στον πηλό, δημιουργεί μία μοναδική χημεία που δρα έξοχα, αποφασιστικά, χωρίς να εξηγείται με τη λογική».
«Για μένα  τέχνη «μιλά» πολύ πιο δυνατά όταν συναντάται με ένα συγκυριακό και αποσπασματικό τρόπο, σαν να δηλώνει την ύπαρξη της ανεπαίσθητα σαν ένα σινιάλο. Προτιμώ τον Σοπέν που φτάνει στα αυτιά μου από ένα ανοιχτό παράθυρο παρά τον Σοπέν που προσφέρεται επίσημα στη σκηνή ενός κοντσέρτου».
W. Gombrowitz
 Ευγενία Βλαχάκη
Αρχιτέκτονας BA MSc ARB
Σύμβουλος σχεδιασμού έκθεσης
Επιμελητικό κείμενο και συνεπιμέλεια

 

Για όσους ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν έστω και διαδικτυακά στη δουλειά της Βάσως Τρίγκα ας ακολουθήσουν τον σύνδεσμο:

https://issuu.com/nereus-publishers/docs/triga_book_web

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Βάσω Τρίγκα είναι Eλληνίδα σύγχρονη ζωγράφος.
Το έργο της χαρακτηρίζεται από συνθέσεις εξπρεσσιονιστικές και αποφασιστικές στον καμβά και τον πηλό, με κεντρικό τους στοιχείο τη φύση και την ανθρώπινη παρουσία μέσα σε αυτή.

Είναι πτυχιούχος του νομικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1996 έως το 2003 παρακολούθησε ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής (σχέδιο, σύνθεση, μεικτές τεχνικές).

Από το 1996 άρχισε να εκθέτει την δουλειά της σε ομαδικές εκθέσεις και αργότερα σε ατομικές.
Σήμερα εργάζεται στην Αθήνα και στο Λουξεμβούργο όπου διαμένει. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, στο Λουξεμβούργο, στη Γαλλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.