Ισπανία: Σαραντάρια περιμένουν οι Ισπανοί την επόμενη εβδομάδα. Οι αρχές λαμβάνουν τα μέτρα τους.

Η Ισπανία προετοιμάζεται για μια εβδομάδα με θερμοκρασίες έως και 40 βαθμούς Κελσίου, οι οποίες προβλέπεται να καταρρίψουν τα ρεκόρ του Απριλίου, καθώς οι αξιωματούχοι παρουσίασαν σχέδια για το πρόωρο άνοιγμα των δημόσιων κολυμβητηρίων και την προσαρμογή των σχολικών προγραμμάτων, ενώ οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν για τον κίνδυνο πυρκαγιών.

Ταυτόχρονα με τη μακροχρόνια ξηρασία, η αιτία των προβλεπόμενων θερμοκρασιών είναι “η προοδευτική είσοδος μιας πολύ θερμής και ξηρής αέριας μάζας από την Αφρική σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική σταθερότητα (δηλαδή τον αμετάβλητο καιρό) και την έντονη ηλιοφάνεια”, ανέφερε την Τρίτη η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας AEMET.

Αυτές οι ασυνήθιστες για την εποχή θερμοκρασίες θα είναι …”τυπικές για το καλοκαίρι”, πρόσθεσε η AEMET, με τον υδράργυρο να αναμένεται να σκαρφαλώσει στους 38-40 βαθμούς Κελσίου στη νότια κοιλάδα Γκουανταλκιβίρ που περιλαμβάνει την πόλη Κόρδοβα.Η εκδήλωση τόσο υψηλών θερμοκρασιών είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε πυρκαγιές και γενικότερα ακραία καιρικά φαινόμενα. Γι αυτό και οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται επί ποδός…πολέμου, προκειμένου να προετοιμάσουν τον πληθυσμό και να αντιμετωπίσουν τις σοβαρές καταστάσεις που εκτιμάται ότι θα προκύψουν.

FILE PHOTO: People enjoy the sunny weather on Magaluf beach, on the Balearic island of Mallorca, Spain April 6, 2023. REUTERS/Enrique Calvo/File Photo