Ο πρόεδρος του BBC Richard Sharp παραιτήθηκε αφού παραβίασε τους κανόνες για τις συναλλαγές με τον Μπόρις Τζόνσον πριν από τον διορισμό του.

Σε σχετική έκθεση διαπιστώθηκε σύγκρουση συμφερόντων, δεδομένου ότι ο Sharp δεν αποκάλυψε τι τον συνέδεε με τα οικονομικά του πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου. Η θέση του ελέγχθηκε αφού προέκυψε ότι προσπάθησε να εξασφαλίσει μια υψηλού επιπέδου κυβερνητική συνάντηση για έναν επιχειρηματία που προσέφερε οικονομική βοήθεια στον κ. Τζόνσον.

Την Παρασκευή δημοσιεύθηκε έκθεση από τον δικηγόρο Adam Heppinstall, μετά από μήνες εικασιών σχετικά με τη θέση του κ. Sharp και τη γνωστή διαμάχη για την ανεξαρτησία του BBC.

Η έρευνα στήθηκε μετά από δημοσιεύματα στους Sunday Times που αποκάλυψαν ότι ο κ. Sharp, στενός συνεργάτης του Μπόρις Τζόνσον, είχε διαδραματίσει ρόλο σε προσωπικά οικονομικά του πρωθυπουργού την ίδια στιγμή που προσπαθούσε να εξασφαλίσει την ανώτερη θέση στο BBC. Εικάζεται ότι υπήρξε θέμα συναλλαγής.

Στα τέλη του 2020, ο κ. Sharp προσπάθησε να κανονίσει μια συνάντηση μεταξύ του υπουργού Simon Case και του Sam Blyth, μακρινού εξαδέρφου του κ. Johnson, ο οποίος είχε προσφερθεί να στηρίξει οικονομικά τον πρωθυπουργό, αφού διάβασε στον Τύπο ισχυρισμούς ότι δυσκολευόταν να ανταπεξέλθει.

Ο πρώην τραπεζίτης επενδύσεων και δωρητής του Συντηρητικού Κόμματος είχε ήδη υποβάλει αίτηση για την ανώτερη θέση στο BBC όταν προσέγγισε τον κ. Case και λίγους μήνες αργότερα διορίστηκε επικεφαλής του βρετανικού κολοσσού.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι απέτυχε να αποκαλύψει δύο πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων: πρώτον, λέγοντας στον κ. Τζόνσον ότι ήθελε να υποβάλει αίτηση για τη διευθυντική θέση στο BBC πριν το κάνει- και δεύτερον, λέγοντας στον πρωθυπουργό ότι σκόπευε να οργανώσει μια συνάντηση μεταξύ του υπουργού Case και του κ. Blyth.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι ο κ. Sharp δεν αποδέχεται το πρώτο συμπέρασμα, αλλά ζήτησε συγγνώμη για το δεύτερο, αν και το χαρακτήρισε “ακούσιο και όχι ουσιώδες”.

Στη συγκεκριμένη έκθεση αναφέρεται επίσης ότι “υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο κ. Sharp προτάθηκε για διορισμό” επειδή προσπάθησε να βοηθήσει τον πρωθυπουργό σε ένα ιδιωτικό οικονομικό θέμα “και/ή ότι επηρέασε τον πρώην πρωθυπουργό να τον προτείνει, ενημερώνοντάς τον για την αίτησή του πριν την υποβάλει”.

Περιέγραψε την εμπλοκή του στις ιδιωτικές οικονομικές υποθέσεις του κ. Τζόνσον ως “πολύ περιορισμένη”, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα έπρεπε να είχε δηλωθεί ούτως ή άλλως – παρόλο που η συνάντηση μεταξύ του κ. Case και του κ. Blyth δεν πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια.

Η έκθεση δεν έκρινε “αν ο κ. Sharp είχε πρόθεση να επιδιώξει να επηρεάσει τον πρώην πρωθυπουργό με αυτόν τον τρόπο”.

Ο κ. Sharp επέμεινε προηγουμένως ότι πίστευε ότι η επισήμανση της αίτησής του στο BBC με τον κ. Case και η συμφωνία του να μην έχει περαιτέρω συμμετοχή σε συζητήσεις για δάνεια έλυνε τυχόν ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων και, ως εκ τούτου, δεν χρειαζόταν να γνωστοποιηθούν περαιτέρω.

Είπε ότι δεν έπαιξε “κανέναν απολύτως ρόλο στη διευκόλυνση, τη διευθέτηση ή τη χρηματοδότηση ενός δανείου για τον πρώην πρωθυπουργό”, αλλά ότι παραιτήθηκε προκειμένου να “δώσει προτεραιότητα στα συμφέροντα του BBC”.

Ο κ. Sharp παραδέχθηκε ότι εκ των υστέρων θα έπρεπε να είχε αποκαλύψει τον ρόλο του στη διοργάνωση συνάντησης μεταξύ του κ. Case και του κ. Blyth στην επιτροπή διορισμών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ελέγχου πριν αναλάβει τον ανώτερο ρόλο και ζήτησε συγγνώμη για την “παράλειψη”.

BBC