Η σεληνιακή έκλειψη της 5ης Μαΐου 2023 θα είναι μια διακριτική επίδειξη αστρονομικού θαύματος

Στις 5 Μαΐου 2023, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα γίνουν μάρτυρες μιας σεληνιακής έκλειψης, όταν η Γη βρεθεί ανάμεσα στον Ήλιο και τη Σελήνη και ρίξει μέρος της σκιάς της στη Σελήνη.

Η έκλειψη θα είναι ορατή στην Αφρική, την Ασία, την Αυστραλία και μεγάλα τμήματα της Ευρώπης, αν και όχι στις ΗΠΑ αυτή τη φορά. Αυτή η έκλειψη δεν είναι αυτό που κάποιοι αποκαλούν “ματωμένο φεγγάρι”, καθώς δεν θα γίνει κόκκινο. Αντίθετα, η Σελήνη θα εξασθενίσει ελαφρώς καθώς θα περνά μέσα από ένα φωτεινότερο τμήμα της σκιάς της Γης – που ονομάζεται ημίφως.

Είμαι η επικεφαλής του Πλανηταρίου Abrams στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και είναι μέρος της δουλειάς μου να κάνω τους ανθρώπους να βγουν έξω και να κοιτάξουν ψηλά, και οι εκλείψεις είναι από τις πιο εύκολες για να τις δουν. Αν και το επερχόμενο γεγονός δεν θα είναι η πιο εντυπωσιακή ουράνια επίδειξη, είναι απλώς η πρώτη από μια σειρά εκλείψεων που θα συμβούν κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, και όλες λειτουργούν με παρόμοιους τρόπους.

Πώς λειτουργούν οι εκλείψεις;
Τόσο οι σεληνιακές όσο και οι ηλιακές εκλείψεις εξαρτώνται από συγκεκριμένους προσανατολισμούς της Γης, του Ήλιου και της Σελήνης. Μια σεληνιακή έκλειψη συμβαίνει όταν η σκιά της Γης καλύπτει ολόκληρη ή μέρος της Σελήνης. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν η Σελήνη βρίσκεται ακριβώς στην αντίθετη πλευρά της Γης από τον Ήλιο, κάτι που συμβαίνει επίσης όταν συμβαίνει η πανσέληνος.

Όπως η Γη, έτσι και η Σελήνη φωτίζεται κατά το ήμισυ από τον Ήλιο ανά πάσα στιγμή. Όταν η Σελήνη και ο Ήλιος βρίσκονται ακριβώς απέναντι η μία από την άλλη, οι άνθρωποι στη Γη μπορούν να δουν ολόκληρη τη φωτισμένη πλευρά, η οποία μοιάζει με στρογγυλό δίσκο στον νυχτερινό ουρανό.

Σεληνιακές εκλείψεις μπορούν να συμβούν μόνο κατά τη διάρκεια μιας πανσελήνου, όταν η Σελήνη βρίσκεται απέναντι από τον Ήλιο. Orion 8/Wikimedia Commons, CC BY-SA
Αν η Σελήνη είχε μια εντελώς επίπεδη τροχιά, κάθε πανσέληνος θα ήταν μια σεληνιακή έκλειψη. Αλλά η τροχιά της Σελήνης έχει κλίση περίπου 5 μοίρες σε σχέση με την τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο. Λόγω αυτής της μικρής κλίσης, τις περισσότερες φορές μια πανσέληνος καταλήγει λίγο πάνω ή κάτω από τη σκιά που ρίχνει η Γη.

Αλλά δύο φορές σε κάθε μηνιαία σεληνιακή τροχιά, η Σελήνη διέρχεται από το ίδιο οριζόντιο επίπεδο με τη Γη και τον Ήλιο. Αν αυτό συμβεί κατά τη διάρκεια μιας πανσελήνου, ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη θα σχηματίσουν μια ευθεία γραμμή και η Σελήνη θα περάσει μέσα από τη σκιά της Γης, με αποτέλεσμα να έχουμε έκλειψη Σελήνης

Η σκιά της Γης

Καθώς ο Ήλιος φωτίζει τη Γη, η Γη ρίχνει μια σκιά πίσω της. Αλλά το σκοτάδι των σκιών δεν είναι πάντα ομοιόμορφο, και η σκιά που ρίχνει η Γη δεν αποτελεί εξαίρεση.

Οι ακτίνες φωτός που προέρχονται από μια ευρεία ή εκτεταμένη πηγή φωτός – όπως ο Ήλιος ή ένας φακός – δεν προέρχονται όλες από την ίδια ακριβώς θέση. Δεδομένου ότι ο Ήλιος είναι μεγάλος, μπορεί να υπάρχει αρκετή απόσταση μεταξύ της προέλευσης των ακτίνων φωτός που κατευθύνονται προς τη Γη

Αυτή η διαφορά στη θέση σημαίνει ότι όταν η Γη εμποδίζει το φως που προέρχεται από ένα μέρος του Ήλιου, μπορεί να μην εμποδίζει το φως που προέρχεται από ένα άλλο σημείο του Ήλιου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τμήματα της σκιάς της Γης να είναι πιο σκούρα – το πιο σκούρο τμήμα είναι εκεί όπου εμποδίζεται όλο το φως, ενώ τα πιο φωτεινά τμήματα είναι επειδή κάποιο φως εξακολουθεί να περνάει από τη Γη.

Ολική σεληνιακή έκλειψη είναι όταν η Σελήνη περνάει εξ ολοκλήρου μέσα από το πιο σκοτεινό τμήμα, ή ομπρέλα, της σκιάς της Γης. Μερική έκλειψη Σελήνης είναι όταν η ομπρέλα καλύπτει μέρος της Σελήνης. Η έκλειψη της 5ης Μαΐου 2023 είναι το τελευταίο είδος έκλειψης όπου μόνο το φωτεινότερο τμήμα της σκιάς θα καλύψει τη Σελήνη, γι’ αυτό και είναι γνωστή ως ημισφαιρική έκλειψη Σελήνης.

Πώς μπορείτε να δείτε τη σεληνιακή έκλειψη;
Εφόσον βρίσκεστε στη νυχτερινή πλευρά της Γης όταν συμβαίνει η έκλειψη Σελήνης, μπορείτε να τη δείτε. Η ημισφαιρική έκλειψη της 5ης Μαΐου θα είναι ορατή στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και της Αφρικής κατά την ανατολή του φεγγαριού, η Ασία και η Αυστραλία θα είναι σε θέση να δουν το σύνολο του συμβάντος στη μέση της νύχτας, και τοποθεσίες σε ολόκληρο τον Ειρηνικό Ωκεανό θα είναι σε θέση να τη δουν κατά τη δύση του φεγγαριού.

Οι σεληνιακές εκλείψεις είναι σχετικά σύντομες, καθώς διαρκούν μόνο λίγες ώρες από την αρχή έως το τέλος. Η ολικότητα, το τμήμα της έκλειψης που είναι το πιο σκοτεινό, διαρκεί περίπου 30 έως 60 λεπτά, ανάλογα με το πόσο κοντά στο κέντρο της σκιάς βρίσκεστε.

Για τους ανθρώπους στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική όπου η έκλειψη δεν θα είναι ορατή, θα υπάρξουν πολλές ακόμα τα επόμενα χρόνια. Η επόμενη έκλειψη Σελήνης θα γίνει στις 28 Οκτωβρίου 2023 και θα είναι μια μερική έκλειψη που θα είναι ορατή κυρίως στην Αφρική, την Ευρώπη και την Ασία. Όμως η Αμερική θα έχει τη δική της ημισφαιρική έκλειψη στις 25 Μαρτίου 2024, ακολουθούμενη από μια μερική έκλειψη Σελήνης στις 18 Σεπτεμβρίου 2024.

Όσοι ελπίζουν να προλάβουν την επόμενη ολική έκλειψη Σελήνης, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις 14 Μαρτίου 2025, όταν μια ολική έκλειψη Σελήνης θα είναι ορατή από την Αμερική, τη δυτική Ευρώπη και τη δυτική Αφρική

  1. Shannon Schmoll

    Director of the Abrams Planetarium, Michigan State University

ΠΗΓΗ