Η πληροφοριοδότης Desiree Fixler μιλάει στο Spiegel για την εκστρατεία “Greenwashing” της DWS

“Δεν έχω ξαναδεί τέτοια πολιτιστική ανατροπή”

Η Desiree Fixler διετέλεσε επικεφαλής του τμήματος βιωσιμότητας της DWS. Η απομάκρυνσή της μετά την εσωτερική κριτική που άσκησε στο γερμανικό ταμείο για “πράσινο ξέπλυμα” προκάλεσε οργή κατά της μητρικής εταιρείας Deutsche Bank. Σε συνέντευξή της, μιλάει για την ψευδολογία του χρηματοπιστωτικού κλάδου και για μια συγγνώμη που ακόμα περιμένει να λάβει.

Η Desirée Fixler, 51 ετών, ήταν επικεφαλής της βιωσιμότητας στην εταιρεία αμοιβαίων κεφαλαίων DWS, θυγατρική της Deutsche Bank, μόνο για λίγους μήνες, όταν ο τότε διευθύνων σύμβουλος Asoka Wöhrmann την απέλυσε την άνοιξη του 2021.
Η Αμερικανίδα είχε κατηγορήσει εσωτερικά τη διοίκηση ότι παρουσίασε τη DWS ως πολύ πιο “πράσινη” από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα. Η πληροφοριοδότης έχασε τη δίκη ενώπιον δικαστηρίου της Φρανκφούρτης.  Ωστόσο, οι αρχές στη Γερμανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν τις καταγγελίες της Fixler για “πράσινο ξέπλυμα”. Η Fixler έχει έκτοτε μετακομίσει από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο και συμβουλεύει εταιρείες, ρυθμιστικές αρχές και μη κυβερνητικές οργανώσεις σε θέματα περιβαλλοντικής, κοινωνικής, διακυβέρνησης (ESG), που περιλαμβάνουν τομείς όπως η προστασία του περιβάλλοντος, τα κοινωνικά ζητήματα και η υπεύθυνη εταιρική διακυβέρνηση.
DER SPIEGEL: Η απόλυσή σας πριν από δύο χρόνια προκάλεσε αναταραχή. Στο μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος Wöhrmann αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη DWS και ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου Karl von Rohr αποχωρεί στα τέλη Οκτωβρίου. Αισθάνεστε κάποια ικανοποίηση;

Fixler: Όχι. Η DWS και η Deutsche Bank θα έπρεπε να έχουν ζητήσει συγγνώμη. Είμαι σαν τη Μόνικα Λεβίνσκι. Ακόμα περιμένει μια συγγνώμη από τον Μπιλ Κλίντον. Αλλά τουλάχιστον εγώ έχω αποκατασταθεί.

DER SPIEGEL: Τι εννοείτε;

Fixler: Η (γερμανική) Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών πραγματοποίησε έφοδο στην DWS, ενώ έξι αρχές στη Γερμανία και στις ΗΠΑ διεξάγουν έρευνα. Και η αγορά αντέδρασε. Η DWS μείωσε σημαντικά το επίπεδο των επενδύσεων της που είναι συμβατές με τα κριτήρια ESG. (Environmental, Social, Governance). Δεν θα το έκαναν αυτό αν δεν υπήρχε τίποτα που να δικαιολογεί τις κατηγορίες μου.

DER SPIEGEL: Η DWS δεν σχολιάζει τις συγκεκριμένες καταγγελίες, αλλά λέει ότι συνεργάζεται συνεχώς και ολοκληρωμένα με όλες τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές και αρχές. Και ισχυρίζεται ότι πήρε το μάθημά της και, για παράδειγμα, δεν αγοράζει πλέον μετοχές σε εταιρείες που αναπτύσσουν έργα άνθρακα. Το πιστεύετε αυτό;

Fixler: Δεν νομίζω ότι οι υπεύθυνοι έχουν κατανοήσει τι πραγματικά συνέβη. Ο Stefan Hoops, ο νέος επικεφαλής της DWS, υποσχέθηκε ότι η εταιρεία θα είναι πολύ διαφανής σχετικά με τα αποτελέσματα της εσωτερικής έρευνας και θα δημοσιεύσει πολλά έγγραφα. Αλλά η δήλωση ESG που δημοσιεύθηκε στις 31 Μαρτίου δεν αναφέρει τίποτα για τα διδάγματα που αντλήθηκαν. Αυτό που έχει σημασία είναι αν θα εφαρμόσουν αυτά που ανακοινώνουν. Και έχω μεγάλες αμφιβολίες γι’ αυτό, ειδικά για την πρόσφατη υπόσχεση να καταργήσουν σταδιακά τις επενδύσεις σε άνθρακα. Και τι γίνεται με τις επενδύσεις σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου;

DER SPIEGEL: Το 2022, η DWS αγόρασε μετοχές αξίας 852 εκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρείες που βλάπτουν το κλίμα, όπως η Enbridge, μια καναδική εταιρεία εκμετάλλευσης αγωγών, και ο όμιλος Shell, μέσω των “πράσινων” κεφαλαίων της.

Fixler: Αυτό ακριβώς εννοούσα. Η DWS δεν πρέπει να καυχιέται για επιτυχίες που δεν υπάρχουν, αλλά αντίθετα να αλλάξει πραγματικά κάτι. Και δεν το βλέπω αυτό μέχρι στιγμής. Ούτε, παρεμπιπτόντως, στον τομέα της ποικιλομορφίας. Η εταιρεία εξακολουθεί να κυριαρχείται από άνδρες. Τουλάχιστον η ιστορία έχει προκαλέσει κάτι: Έκανε την DWS διάσημη στις Η.Π.Α. Σήμερα, θεωρείται εκεί συνώνυμο του greenwashing.

DER SPIEGEL: Ο Jörg Eigendorf, ο πρώην επικεφαλής επικοινωνίας της Deutsche Bank, έχει πλέον προαχθεί σε επικεφαλής βιωσιμότητας για ολόκληρο τον όμιλο. Θα μπορούσε αυτό να είναι μια νέα αρχή;

Fixler: Όχι, είναι τα ίδια και τα ίδια. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι ανεβαίνουν στην κορυφή της Deutsche Bank με βάση την προσωπική τους αφοσίωση και όχι τα προσόντα και την εμπειρία τους. Έγραψα μια επιστολή στον Eigendorf και στον επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της DWS von Rohr το 2021 περιγράφοντας λεπτομερώς τι πήγαινε στραβά με τη στρατηγική ESG και πώς χρησιμοποιούνταν κόλπα. Και οι δύο απέρριψαν τις ανησυχίες μου και επέτρεψαν σε ένα πρόβλημα να γίνει καταστροφή για την τράπεζα. Και οι δύο θα έπρεπε να είχαν παραιτηθεί το αργότερο μετά την έφοδο της BKA.

DER SPIEGEL: Οι επικριτές σας, ιδίως στην Deutsche Bank, σας κατηγορούν ότι δεν είστε ειδικός σε θέματα ESG, αλλά ότι είστε εγωιστής και πρόθυμος να εξαργυρώσετε το ρόλο σας ως πληροφοριοδότης. Fixler: Εκατό τοις εκατό, εργάζομαι για τα χρήματα. Βρίσκομαι στον χρηματοπιστωτικό κλάδο από το 1994 στη Φρανκφούρτη. Σήμερα, βοηθάω τις εταιρείες με τα πρότυπα διακυβέρνησης και δημοσιοποίησης της βιωσιμότητας. Οι άνθρωποι συνεχίζουν να με προσλαμβάνουν, όπως ρυθμιστικές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σιγκαπούρη, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, η εταιρεία συμβούλων Deloitte και άλλοι.

DER SPIEGEL: Στη Γερμανία, η χρηματοπιστωτική εποπτική αρχή BaFin, η BKA και η Εισαγγελία ερευνούν την DWS για οικολογική πλύση. Στις ΗΠΑ, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI), η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) και το Υπουργείο Δικαιοσύνης διεξάγουν έρευνα. Πότε περιμένετε αποτελέσματα;

Fixler: Δεν ξέρω. Οι αρχές φαίνεται να έχουν πολλά στο πιάτο τους. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η DWS και η Deutsche Bank θα πρέπει να είναι έτοιμες να πάρουν πίσω τα μπόνους από τον Wöhrmann και τον von Rohr σε περίπτωση που τα αποτελέσματα της έρευνας διαπιστώσουν οποιαδήποτε παράβαση.

DER SPIEGEL: Υπό τον Mark Branson, τον νέο πρόεδρό της, η BaFin δίνει την εντύπωση ότι λαμβάνει πολύ πιο σκληρά μέτρα κατά των παραβατών των κανόνων από ό,τι πριν.

Fixler: Όχι, δυστυχώς, δεν έχω δει μια τέτοια πολιτιστική αναμόρφωση. Αλλά ας είμαστε ξεκάθαροι, οι Αμερικανοί τραπεζίτες δεν είναι καλύτεροι ή χειρότεροι από τους συναδέλφους τους στην Ευρώπη. Απλώς γνωρίζουν ότι μπορούν να καταλήξουν στη φυλακή αν παραβούν τους κανόνες. Αυτό τους πειθαρχεί πάρα πολύ.

DER SPIEGEL: Τι προκάλεσε η υπόθεση DWS στον χρηματοπιστωτικό κλάδο;

Fixler: Ήταν μια “αλλαγή παιχνιδιού”: οι επενδυτές, οι εποπτικές αρχές, ακόμη και τα μέσα ενημέρωσης εξετάζουν πλέον πολύ πιο προσεκτικά τι υπόσχονται οι εταιρείες και οι πάροχοι κεφαλαίων και τι πραγματικά κάνουν. Πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι έγιναν πιο προσεκτικοί.

DER SPIEGEL: Αυτό μπορεί επίσης να οφείλεται στο γεγονός ότι κάνουν λιγότερα πράγματα για τα οποία μπορούν να υπερηφανεύονται.

Fixler: Το πλοίο έχει σαλπάρει. Κανένας διευθύνων σύμβουλος δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοεί την κλιματική αλλαγή και να μην κάνει τίποτα για να καταστήσει την εταιρεία του κατάλληλη για την ESG. Διαφορετικά, τα κέρδη θα σταματήσουν και οι επενδυτές θα φύγουν.

DER SPIEGEL: Είναι όντως έτσι τα πράγματα; Στις ΗΠΑ, τη χώρα στην οποία γεννηθήκατε, υπάρχουν Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες, κυρίως ο Ron DeSantis από τη Φλόριντα, που χαρακτηρίζουν το θέμα ως “αφυπνισμένο”. Οι διαχειριστές κεφαλαίων που θέλουν να επενδύσουν χρήματα με βιώσιμο τρόπο στερούνται της εντολής τους να διαχειρίζονται τα συνταξιοδοτικά χρήματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Fixler: Ναι, αυτό έχει παράλογα μετατραπεί σε πολιτικό ζήτημα. Αλλά μην κάνετε κανένα λάθος: Αυτές οι πολιτείες του Νότου που κυβερνώνται από τους Ρεπουμπλικάνους επιθυμούν να επωφεληθούν από την Πράξη Μείωσης του Πληθωρισμού (IRA) του Τζο Μπάιντεν. Το κίνημα “κατά της αφύπνισης” είναι κυρίως ένα τέχνασμα. Τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν μετατρέψει τις μπλε και κόκκινες πολιτείες σε καταπράσινες. Και η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί κατάλληλα.

DER SPIEGEL: Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη σαφούς ρύθμισης ως προς το τι μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμη επένδυση. Κανείς δεν μπορεί πλέον να παρακολουθήσει το συνονθύλευμα των εθνικών, ευρωπαϊκών και παγκόσμιων προτύπων.

Fixler: Απολύτως. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να ηγηθούν του κινήματος ESG. Προσπαθούν σκληρά, αλλά η εφαρμογή ήταν καταστροφική. Η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται σε μια διελκυστίνδα για τα καλύτερα πρότυπα, αλλά οι παγκόσμιες εταιρείες πασχίζουν να ανταπεξέλθουν. Χρειάζονται σαφείς, δεσμευτικούς κανόνες, επειδή τελικά θέλουν ένα πράγμα πάνω απ’ όλα: να βγάλουν χρήματα. Και αυτό είναι απολύτως εντάξει, αρκεί να είναι ειλικρινείς.

DER SPIEGEL: Η εμπειρία σας είναι ότι οι πληροφοριοδότες στις γερμανικές εταιρείες αντιμετωπίζονται ως ταραχοποιοί. Εδώ και χρόνια, η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να μεταφέρει στο εθνικό δίκαιο εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας μια οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους πληροφοριοδότες. Γιατί δυσκολευόμαστε τόσο πολύ;

Fixler: Στην πατρίδα μου στη Νέα Υόρκη και τώρα στο Λονδίνο, οι πληροφοριοδότες προστατεύονται πολύ καλύτερα. Έτσι, είναι αρκετά περίεργο, επειδή η Γερμανία είναι γνωστό ότι έχει πολύ εκτεταμένα δικαιώματα των εργαζομένων. Αλλά στη Φρανκφούρτη, το χρηματοπιστωτικό κέντρο, τα διοικητικά συμβούλια και τα εποπτικά συμβούλια στηρίζουν ο ένας τον άλλον, και οι πληροφοριοδότες θεωρούνται εδώ άπιστοι και αχάριστοι. Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο θα πρέπει να το εκτιμά όταν οι εργαζόμενοι εφιστούν την προσοχή σε εσωτερικά παράπονα. Εξάλλου, αυτό δείχνει ότι κάποιος ταυτίζεται με τον εργοδότη του. Στη Γερμανία, θεωρείται σφραγίδα έγκρισης το γεγονός ότι υπάρχουν ελάχιστες καταγγελίες από καταγγέλλοντες. Αυτό όμως σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι φοβούνται να αναφερθούν.

Interview Conducted By Tim Bartz der spiegel
whistleblower – πληροφοριοδότης: Πρόσωπο που ενημερώνει για άτομο ή οργανισμό που εκτιμάται ότι ασκεί παράνομη ή ανήθικη δραστηριότητα.