Η μεγαλύτερη ηλιακή ισχύς έφερε την Πορτογαλία πάνω από τα μισά του δρόμου, ενώ η Ισπανία, η Φινλανδία και το Βέλγιο σπάνε επίσης ενεργειακά ρεκόρ.

Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια παρήγαγαν περισσότερο από το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας της Πορτογαλίας για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της δεξαμενής σκέψης για την καθαρή ενέργεια Ember.

Τον Απρίλιο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έφτασαν το 51% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας – ξεπερνώντας το προηγούμενο μηνιαίο ρεκόρ του 49% τον Δεκέμβριο του 2021.

Η ισχυρή ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας, οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από την Ισπανία και η χαμηλότερη ζήτηση κράτησαν την ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα σε μόλις 24% – παρά την πτώση της υδροηλεκτρικής ενέργειας λόγω ξηρασίας.

“Καθώς η Ευρώπη βγαίνει από τον χειμώνα της κρίσης, η ισχυρή ανάπτυξη της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας αποδίδει καρπούς”, λέει ο αναλυτής της Ember, Nicolas Fulghum. “Αυτή την άνοιξη, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήδη μειώνουν τον αντίκτυπο της ξηρασίας και των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς και τη μείωση των εκπομπών.

“Ο αστραπιαίος ρυθμός ανάπτυξης, ιδίως της ηλιακής ενέργειας, υπόσχεται πολλά ακόμη ρεκόρ να έρθουν αυτό το καλοκαίρι”.

ΠΗΓΗ