Τα μικρά μεσαιωνικά χωριά στη Γαλλία βρίσκονται στις κορυφές των λόφων της Γαλλικής Ριβιέρας. Οι περισσότεροι ταξιδιώτες επισκέπτονται το διάσημο χωριό Eze και το κομψό ξενοδοχείο του, καθώς και το καλλιτεχνικό μεσαιωνικό χωριό Saint Paul de Vence.

Φυσικά, και τα δύο αυτά χωριά της Γαλλίας εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες και δικαίως. Αλλά τα λιγότερο γνωστά χωριά στην περιοχή Alpes Maritimes αξίζουν σίγουρα την παράκαμψη για την αυθεντικότητα και τη γοητεία τους, το καθένα με τον δικό του τρόπο.

Sainte Agnes – Medieval And Fortified


Η Sainte Agnes έχει 2 προνόμια:
Είναι επίσημα χαρακτηρισμένο ως το πιο όμορφο χωριό της Γαλλίας.
Και στα 800 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ισχυρίζεται επίσης ότι είναι το υψηλότερο παραθαλάσσιο χωριό στην Ευρώπη.

Ένα μεγάλο μέρος του δρόμου που οδηγεί σε αυτό το μεσαιωνικό χωριό είναι απότομο και γεμάτο απότομες στροφές. Όμως η εντυπωσιακή θέα της κοιλάδας που βρίσκεται από κάτω, γεμάτη ελαιόδεντρα και διάφορες αποχρώσεις του μπλε στον ορίζοντα, αποζημιώνει σε μεγάλο βαθμό.

Στο Sainte Agnes, τα πλακόστρωτα δρομάκια οδηγούν σε μυστικές αψίδες και ήσυχες πλατείες. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πώς ήταν η ζωή πριν από μερικούς αιώνες.

 

Περιπλανηθείτε στους δρόμους για να θαυμάσετε τα σπίτια
Ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά στα σπίτια που χρονολογούνται από τον 15ο έως τον 18ο αιώνα και βρίσκονται στα στενά δρομάκια και τα σοκάκια. Ορισμένα σπίτια είναι αυθεντικά, άλλα έχουν ανακαινιστεί, αλλά όλα είναι ωστόσο γεμάτα λεπτομέρειες και χαρακτήρα.

. Coaraze – Το πιο ηλιόλουστο χωριό των μεσαιωνικών πόλεων στις Άλπεις Μαριτίμ. Alpes-Maritimes

Στροφές και στροφές. Μιμόζες, πεύκα και ελιές. Μπορείτε σχεδόν να ακούσετε τους γρύλους και να μυρίσετε τα φυτά δεντρολίβανου. Το να φτάσετε σε αυτό το κυκλικό χωριό στην κορυφή του λόφου είναι μια αργή διαδρομή. Το σασπένς ανεβαίνει σιγά σιγά σε κάθε στροφή μέσα από κάποια πολυτελή πράσινη βλάστηση.

Εδώ ζουν αληθινοί άνθρωποι. Είναι ένα λειτουργικό καθημερινό μικρό χωριό και οι κάτοικοι χαίρονται να βλέπουν επισκέπτες. Εκτός από το γραφικό του περιβάλλον, ανταποκρίνεται επίσης σοβαρά στη μεσαιωνική του φήμη.

Διαβάστε τις μικρές πινακίδες στην παλιά είσοδο του χωριού που εξηγούν διάφορα ορόσημα, όπως η δημόσια “λεκάνη”, μια μακρόστενη ορθογώνια τσιμεντένια λεκάνη όπου οι γυναίκες εκείνες τις μέρες, έπλεναν τα ρούχα τους. Συνήθως, αυτή η καθημερινή αγγαρεία ήταν επίσης οι καλύτερες στιγμές για να μιλήσουν για τη ζωή μαζί. (Θα μπορούσαμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, σωστά;)

Χαθήκαμε με χαρά περιπλανώμενοι στη μεσαιωνική αρχιτεκτονική του χωριού. Από την εκκλησία του 16ου αιώνα, τις στοές, τα πέτρινα σπίτια και τα τοξωτά περάσματα, μέχρι τα πολύ στενά κεκλιμένα δρομάκια και τις σκάλες που οδηγούν σε μυστικές γωνιές. Όλα αυτά σχηματίζουν έναν λαβύρινθο αυθεντικότητας.

Sundials

Το χωριό του ήλιου. Αυτό είναι το άλλο όνομα του Coaraze. Λόγω της θέσης του, δέχεται περισσότερο από το μέσο όρο ηλιακού φωτός όλο το χρόνο και έχει πολλά ηλιακά ρολόγια διάσπαρτα σε όλο το χωριό .

Γύρω στο 1960 δημιουργήθηκαν τα πρώτα ηλιακά ρολόγια από διάσημους καλλιτέχνες όπως ο Jean Cocteau. Αργότερα, το 2000, περισσότεροι σύγχρονοι καλλιτέχνες από την περιοχή, όπως ο Ben και ο Sosno, προστέθηκαν για να προσθέσουν τη δική τους μοντέρνα πινελιά.

Προσπαθήστε να βρείτε τα διάφορα ηλιακά ρολόγια καθώς περπατάτε και εξερευνάτε το Coaraze. Η παραλαβή ενός μικρού χάρτη από το γραφείο τουρισμού θα σας διευκολύνει.

Painted Houses

Σε όλο το χωριό, τα σπίτια βαμμένα σε ζεστά μπλε, κίτρινα και ροζ χρώματα αποτελούν μια φρέσκια έκπληξη. Αυτά τα χρώματα ενισχύονται από το φως του ήλιου προσθέτοντας ένα μείγμα περιέργειας και ποίησης στον περίπατό μας.

Ακριβώς μπροστά από τα χωριά βρίσκεται ένα μικρό και απλό εκκλησάκι του 17ου αιώνα. Ο Ισπανός καλλιτέχνης Ponce de Leon ζωγράφισε 2 τοιχογραφίες που απεικονίζουν βιβλικές σκηνές στους εσωτερικούς τοίχους. Χρησιμοποίησε διάφορες αποχρώσεις του μπλε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στις αρχές της δεκαετίας του 1960 μετονομάστηκε σε Μπλε Παρεκκλήσι.

Nature Hike

Για όσους είναι γυμνασμένοι και προτιμούν μια καλή πεζοπορία μετά τη βόλτα στο χωριό, ένα ειδικό μονοπάτι κοντά στο Μπλε Παρεκκλήσι οδηγεί στα ερείπια της Rocca Sparviera. Σε υψόμετρο περίπου 1000 μέτρων, χρειάζεται περίπου 2-4 ώρες για να ολοκληρωθεί, ανάλογα με το ρυθμό σας.

Ο θρύλος λέει ότι κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, η βασίλισσα Jeanne, αφού έζησε μια οδυνηρή οικογενειακή τραγωδία, καταράστηκε τη Rocca Sparviera. Καταπιεσμένη από εκδίκηση, η κατάρα της ανάγκασε τους 350 κατοίκους να εγκαταλείψουν επειγόντως τα σπίτια τους και να πάνε σε άλλα χωριουδάκια.

Σήμερα, τα ερείπια είναι η μόνη απόδειξη που έχει απομείνει από αυτό το χωριό-φάντασμα. Η ίδια η πεζοπορία μας οδήγησε σε απίστευτα σημεία με θέα σε όλη τη διαδρομή μέχρι τα ερείπια.

Μια άλλη εξήγηση για το γιατί οι κάτοικοι έφυγαν είναι ότι λόγω ξηρασίας, το χωριό δεν είχε νερό για πολύ καιρό. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να πιστεύουν στο θρύλο.

Ζητήστε από το γραφείο τουρισμού έναν χάρτη. Απαιτούνται κατάλληλα παπούτσια για μερικές δύσκολες περιοχές.

 

. Tourrettes Sur Loup – Medieval And

.Poetic

Το Tourrettes sur Loup είναι ένα μεσαιωνικό χωριό σαν καρτ ποστάλ με λουλούδια κρεμασμένα από τα παράθυρα και κατοίκους που χαμογελούν όταν λένε γεια. Μόλις περάσουμε την εντυπωσιακή πέτρινη αψίδα, το μεσαιωνικό σκηνικό έπαιξε με τη φαντασία μας και μας μετέφερε σε μια άλλη εποχή.

Δεχτήκαμε την πρόσκληση να περιπλανηθούμε και χαθήκαμε μέσα στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια φανταζόμενοι πώς ζούσαν οι άρχοντες και οι αγρότες του μεσαίωνα.

Είναι δυνατόν να περάσετε αρκετές ώρες σε αυτή τη γοητευτική μεσαιωνική πόλη εξερευνώντας τον κεντρικό δρόμο και τα παράπλευρα σοκάκια. Εμείς περάσαμε ολόκληρο το απόγευμα. Μείνετε σε επιφυλακή για ιδιόμορφες λεπτομέρειες, ντελικάτα λουλούδια, γλυκές μυρωδιές και πέτρες γεμάτες ήλιο. Είναι όλα εκεί, σαν ένα ποίημα εν τη γενέσει του.

Όπως τα περισσότερα σκαρφαλωμένα χωριά, το Tourrettes sur Loup δεν είναι πολύ μεγάλο, αλλά είναι τόσο ποιητικό που το μέγεθος δεν μετράει εδώ. Όλα μπλέκονται μεταξύ τους σχηματίζοντας έναν λαβύρινθο ομορφιάς γύρω από κάθε πέτρα.

Cité des Violettes

Για πάνω από έναν αιώνα οι κάτοικοι καλλιεργούσαν βιολέτες και μέχρι σήμερα αναφέρονται παντού σε αυτό το μεσαιωνικό χωριό ως το χωριό των βιολετών (Cité des Violettes). Το μικρό μουσείο που είναι αφιερωμένο σε αυτό το λουλούδι εξηγεί την ιστορία του και τον Μάρτιο γιορτάζουν τη βιολέτα στο φεστιβάλ λουλουδιών!

Κάντε ουρά για να απολαύσετε ένα παγωτό βιολέτα ή αγοράστε κάποια κρυσταλλική καραμέλα βιολέτα για να την πάρετε στο σπίτι ως πρωτότυπο δώρο. Κάντε μια βόλτα στις μικροσκοπικές γκαλερί τέχνης και θαυμάστε τις χειροποίητες χειροτεχνίες που πωλούνται στα μικρά καταστήματα.

Απολαύστε ένα νόστιμο γεύμα σε ένα από τα τυπικά εστιατόρια του χωριού ή σταματήστε σε ένα μικρό μεζεδοπωλείο για μια πιο τοπική γεύση. Αυτό το γαλλικό μεσαιωνικό χωριό είναι ένα στολίδι για να το εξερευνήσετε μόνοι σας ή με την οικογένεια και τους φίλους σας.

Χαθείτε στην ειρηνική και καταπραϋντική θέα που εκτείνεται πέρα από τους προμαχώνες πάνω από τους δασωμένους λόφους προς τη Μεσόγειο Θάλασσα. Ρίξτε μια ματιά στην καταπράσινη ύπαιθρο και στην κοιλάδα κάτω από αυτήν, όπου οι συκιές φυτρώνουν παντού με φυσικό τρόπο.

Gourdon – Small And Dreamy French Village

Αυτό το μικρό μεσαιωνικό χωριό υψώνεται σε ένα βραχώδες βουνό και παραμένει αιωρούμενο στην άκρη του σαν από μαγεία. Για το λόγο αυτό, χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Γαλλίας και οι άνθρωποι το αποκαλούν “Αετοφωλιά” λόγω της εντυπωσιακής θέας.

Για να φτάσετε στο Gourdon πρέπει να κάνετε ελιγμούς με μερικές κλειστές στροφές, αλλά το αντάλλαγμα είναι μια καταπληκτική θέα στην καταπράσινη και βραχώδη κοιλάδα από κάτω. Καταλαβαίνετε ότι σχεδόν φτάσατε όταν βλέπετε ομάδες σπιτιών στριμωγμένων μεταξύ τους που αγγίζουν τον ουρανό.

Οι οχυρωμένες επάλξεις και το κάστρο του 9ου-14ου αιώνα υπηρέτησαν τον σκοπό τους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Χτίστηκαν στρατηγικά σε περιόδους συγκρούσεων για να προστατεύουν και να προειδοποιούν σε περίπτωση εισβολέων. Αν και πολύ ισχυρά σύμβολα, το μεσαιωνικό χωριό Gourdon σχεδόν ξεχάστηκε.

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι χρόνια αργότερα θα προσέλκυε τόσο πολύ κόσμο;

Η φήμη του Gourdon ότι είναι το τέλειο ιδανικό για το πώς πρέπει να μοιάζει ένα γαλλικό χωριό, μπορεί να είναι αληθινή. Όπως ένας πίνακας ζωγραφικής του δασκάλου, όλα βρίσκονται στη σωστή θέση και η ομορφιά του δεν γερνάει ποτέ.

Place Victoria

Αλλά ο πραγματικός λόγος που οι άνθρωποι έρχονται εδώ είναι η απίστευτη θέα. Θαυμάστε το πανόραμα από το καλύτερο σημείο του χωριού: Place Victoria, (που πήρε το όνομά της από τη βασίλισσα Βικτώρια που έμεινε εδώ το 1800).

Πετάξτε με αλεξίπτωτο πλαγιάς μέσα από τον γαλάζιο ουρανό και γίνετε μέρος της θέας, ή απλά κάντε μια πολύ σύντομη βόλτα μέχρι το τέλος του κεντρικού δρόμου. Αφού περάσαμε από τα γραφικά εστιατόρια και τα μικρά καταστήματα, ανεβήκαμε στο πέτρινο φράγμα και απλώς αναπνεύσαμε τα πάντα.

Το χαμηλό πέτρινο τείχος εμποδίζει τους θαυμαστές να πέσουν στην Κοιλάδα των Λύκων.

Και να ‘μαστε. Σαρωτική θέα στην κοιλάδα από κάτω και στον ορίζοντα της Κυανής Ακτής. Σχεδόν 180 μοίρες. Αυτή είναι μια μεγάλη έκταση και ο βασικός λόγος που τόσοι πολλοί άνθρωποι συρρέουν εδώ όλο το χρόνο.Περάστε μερικές ώρες περπατώντας στους άψογους δρόμους που ανεβαίνουν απαλά, και στη συνέχεια ξανακατεβαίνουν, και θαυμάστε τις όμορφα ανακαινισμένες προσόψεις γεμάτες γοητεία.

Υπάρχουν λιγότεροι από 500 κάτοικοι που ζουν εδώ όλο το χρόνο. Πολλές οικογένειες που έχουν σπίτια εδώ έρχονται τα Σαββατοκύριακα ή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για να ξεφύγουν από την πόλη.

Φτάσαμε νωρίς το πρωί για να βρούμε λίγη ησυχία και γαλήνη. Προειδοποίηση: Οι λάτρεις των πέτρινων σπιτιών, των ξύλινων πορτών και των καλοστημένων λουλουδιασμένων παραθύρων απλά πάρτε το χρόνο σας και ετοιμάστε τα μάτια και τη φωτογραφική σας μηχανή!


Χάρτης των χωριών στη Γαλλική Ριβιέρα 

.

πηγη