Amba: ένα πικάντικο και απολαυστικό καρύκευμα για άτομα που αναζητούν δυνατές γεύσεις

Τα πιο συνηθισμένα καρυκεύματα είναι συνήθως η κέτσαπ, η μαγιονέζα, ακόμη και η μουστάρδα. Αυτές οι σάλτσες συνδυάζονται συνήθως με καθημερινά πιάτα όπως χάμπουργκερ, αυγά και σάντουιτς. Μπορείτε εύκολα να τις βρείτε στο τοπικό σας παντοπωλείο ή σε οποιοδήποτε εστιατόριο γρήγορου φαγητού.

Το καρύκευμα Amba, από την άλλη πλευρά, είναι το λιγότερο γνωστό της κατηγορίας «καρυκεύματα». Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ρίζες της είναι κυρίως ριζωμένες στη μεσογειακή κουλτούρα και η παρουσία του καρυκεύματος αρχίζει να αυξάνεται τελευταία στις ΗΠΑ και στον δυτικό κόσμο γενικότερα.

Η λέξη Αmba προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη āmra που μεταφράζεται απλά ως μάνγκο. Ιδρύθηκε αρχικά τον 19ο αιώνα από την οικογένεια Sassoon που ήταν Ιρακινοί Εβραίοι που ζούσαν στη Βαγδάτη.

Τι είναι το καρύκευμα Amba

Το Amba θα μπορούσε να παρομοιαστεί με αλμυρό chutney μάνγκο για την κοκκώδη υφή του. Συχνά το βρίσκουμε σε μια παχύρρευστη σάλτσα. Παρασκευάζεται με ένα μείγμα από ώριμα μάνγκο, τσίλι, κουρκουμά, ξύδι, αλάτι και τριγωνέλλα. Έχει πικάντικη υφή που προσθέτει κάτι πολύ ιδιαίτερο στη γεύση. Αν δε είστε λάτρεις των ιδιαίτερων φαγητών και σαλτσών, τότε η amba είναι εδώ για να την δοκιμάσετε. Για κάποιους ενδεχομένως η γεύση να είναι πολύ παραπάνω του συνήθους πικάντικη, οπότε προσπαθήστε να το χρησιμοποιείτε με φειδώ και στη συνέχεια να δείτε, αν και εφόσον σας αρέσει, πώς θα προσαρμόσετε το καρύκευμα στα δικά σας γούστα.

Συνδυάστε το με κρέατα ή λαχανικά

Στις χώρες της Μέσης Ανατολής, τα ψητά κρέατα συνδυάζονται συνήθως με amba. Η καπνιστή γεύση των κρεάτων σε συνδυασμό με την έντονη γεύση του οξύνει τη γεύση των κρεάτων και των λαχανικών. Για τους χορτοφάγους, μπορεί να συνδυαστεί με φαλάφελ ή να περιχυθεί πάνω σε σαλάτες.

Μια τέλεια προσθήκη

Η μεσογειακή κουζίνα γενικά περιλαμβάνει πολύ ελαιόλαδο, βούτυρο και μπαχαρικά. Τα πιάτα είναι συνήθως πιο αλμυρά και τα γεύματα με βάση τα λαχανικά είναι άφθονα. Η amba είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε οποιοδήποτε πιάτο, επειδή προσθέτει ένα έντονο μπαχαρικό που κάνει τα πιάτα πιο γευστικά και νόστιμα. Όταν έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε ένα μεσογειακό εστιατόριο, μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε αυτό το μοναδικό καρύκευμα – μπορεί να το ερωτευτείτε!

ΠΗΓΗ