Ανάμεσα στους νικητές των 18ων ετήσιων βραβείων BBC Music Magazine Awards, η εξαιρετική Dalia Stasevska

Οι νικητές των 18ων ετήσιων βραβείων BBC Music Magazine Awards, σε συνεργασία με την Lark Music Insurance, ανακοινώθηκαν σε μια λαμπρή τελετή στο Kings Place του Λονδίνου. Τα BBC Music Magazine Awards είναι τα μόνα βραβεία ηχογράφησης κλασικής μουσικής στα οποία οι κύριες κατηγορίες ψηφίζονται από το κοινό.

Το Tutta sola, η πανέμορφη έρευνα της βιολονίστριας Rachel Podger με έργα των Bach, Matteis, Vilsmayr, Westhoff και Tartini, απέσπασε το Instrumental Award και το πιο σημαντικό τρόπαιο της βραδιάς – την ηχογράφηση της χρονιάς. Το άλμπουμ, που επαινέθηκε για την “εξερευνητική αίσθηση της ενθουσιασμένης ανακάλυψης”, επιδιώκει να ξεθάψει τα έργα που ενέπνευσαν τις Σονάτες και τις Παρτίτες για σόλο βιολί του JS Bach.

‘Για πολλούς βιολιστές, οι Σονάτες και οι Παρτίτες υπάρχουν στο κενό’, λέει ο Podger, “Ετσι νομίζω ότι αυτό το έργο είχε τη δυνατότητα να ανοίξει τα μάτια. Αυτοί οι βιολιστές-συνθέτες σίγουρα έβαλαν τον εαυτό τους σε δοκιμασία, πειραματίζονταν συνεχώς και προσπαθούσαν να δείξουν τι μπορούσε να κάνει το όργανό τους”.

Η Charlotte Smith, συντάκτρια του BBC Music Magazine, προσθέτει: “Το Tutta sola παρουσιάζει ένα συναρπαστικό στιγμιότυπο από σπάνια εκτελούμενο ρεπερτόριο για βιολί. Προϊόν εντατικής έρευνας και συνεργασίας, το άλμπουμ τοποθετεί τον Μπαχ στο απαραίτητο πλαίσιο, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη ικανότητα και την καινοτομία των προγόνων και των συγχρόνων του”.

Το φετινό Βραβείο Προσωπικότητας της Χρονιάς απονέμεται σε μια χαρισματική μαέστρο εξαιρετικής ευελιξίας – την Dalia Stasevska* Αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λάχτι της Φινλανδίας και επικεφαλής προσκεκλημένη μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας του BBC, η Stasevska έχει επίσης αφιερωθεί τον τελευταίο χρόνο στην υποστήριξη των Ουκρανών μουσικών τόσο εντός όσο και εκτός του πόντιουμ.

 

Το Where is Home, η πρώτη ηχογράφηση του ασταθούς Νοτιοαφρικανού τσελίστα Abel Selaocoe με έργα του JS Bach και του Platti, μαζί με δικές του συνθέσεις, κέρδισε το βραβείο Newcomer Award. Αυτή η εντυπωσιακή ηχογράφηση αναδεικνύει το ταλέντο του Selaocoe ως τσελίστα, τραγουδιστή, συνθέτη και επικοινωνιολόγου.

Το Βραβείο Φωνητικής απονεμήθηκε στη μέτζο-σοπράνο Helen Charlston για το εξαιρετικό Battle Cry: She Speaks, με έργα των Purcell, Eccles, Strozzi, Monteverdi και Owain Park, το οποίο ερμηνεύεται με τον θεορομποίστα Toby Carr. Η Charlston λάμπει σε υπέροχα εκφραστικές ερμηνείες, καθώς διοχετεύει μπαρόκ ηρωίδες και τραγωδίες όπως η Boudica, η Ariadne και η Dido.

Το φετινό Βραβείο Ορχήστρας απονέμεται στον Τόμο 3 της δυναμικής σειράς έργων του Bacewicz της Amadeus Chamber Orchestra υπό τη διεύθυνση της Agnieszka Duczmal, ενώ το Χορωδιακό Βραβείο απονέμεται σε μια “φωτεινά όμορφη” ηχογράφηση της Θεοδώρας του Handel, που ερμηνεύουν η Lisette Oropesa, η Joyce DiDonato και η Χορωδία Il Pomo d’Oro υπό τη διεύθυνση του Maxim Emelyanychev.

Το Βραβείο Δωματίου απονέμεται στο συναρπαστικό Night Passages του κλαρινετίστα Martin Fröst, με έργα των Bach, Scarlatti, Handel, Rameau, Rodgers και Corea, το οποίο ερμηνεύεται με τον μπασίστα Sébastien Dubé και τον πιανίστα Roland Pöntinen, και το Βραβείο Κοντσέρτου απονεμήθηκε στο Eclipse, ένα συναρπαστικό άλμπουμ με κοντσέρτα για βιολί των Dvořák και Ginastera, μαζί με τη Φαντασία της Κάρμεν του Sarasate, που ερμηνεύεται θαυμάσια από τη σολίστ Hilary Hahn με τη Συμφωνική της Ραδιοφωνίας της Φρανκφούρτης υπό τη διεύθυνση του Andrés Orozco-Estrada.

Το Βραβείο Όπερας απονέμεται στη γερμανική παρωδία του 18ου αιώνα της ιταλικής όπερας The Dragon of Wantley του Γερμανού συνθέτη John F Lampe, με τη Mary Bevan, την Catherine Carby και την Brook Street Band υπό τη διεύθυνση του John Andrews.

Τέλος, το Βραβείο Πρεμιέρας απονέμεται στο εξαιρετικά καινοτόμο Caprices της βιολονίστριας Fenella Humphreys, που περιλαμβάνει έργα των Tom Coult, Oliver Leith, Freya Waley-Cohen, Laurence Osborne, Roxanna Panufnik και Seonaid Aitken.

Οι νικητές των Βραβείων 2023 ανακοινώθηκαν σε μια ζωντανή τελετή στο Kings Place του Λονδίνου, την οποία παρουσίασαν η συντάκτρια του BBC Music Magazine Charlotte Smith και ο παρουσιαστής του Radio 3 Tom Service, και περιελάμβανε ζωντανές εμφανίσεις από αρκετούς νικητές των βραβείων, όπως η νικήτρια του βραβείου Recording of the Year Rachel Podger, η νικήτρια του βραβείου Vocal Award Helen Charlston και η νικήτρια του βραβείου Premiere Award Fenella Humphreys.

Παρακολουθήστε τη δράση στην ιστοσελίδα του περιοδικού www.classical-music.com/awards, στο Twitter (#BBCMMAwards)

*Η χαρισματική και δυναμική μουσικότητα της Dalia Stasevska την έχει καθιερώσει ως μαέστρο με εξαιρετική ευελιξία. Είναι αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λάχτι και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Sibelius, ενώ κατέχει επίσης τη θέση της κύριας προσκεκλημένης μαέστρου της Συμφωνικής Ορχήστρας του BBC. Έχει πραγματοποιήσει αρκετές εμφανίσεις στο BBC Proms. Μαζί με τη Συμφωνική Ορχήστρα του BBC άνοιξαν το 2021 το Διεθνές Φεστιβάλ του Εδιμβούργου.Φέτος ήταν η χρονιά της σπουδαίας βράβευσής της.