Η ARTENS και η Κινηματογραφική της ομάδα θα παρουσιάσουν την Παρασκευή 9 Ιουνου 2023, στις 20:30, την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Ρώσου σκηνοθέτη Andrei Tarkovsky – Τα Παιδικά Χρόνια Του Ιβάν (Ivanovo Detstvo), που προβλήθηκε το 1962 μετά από θρίαμβο στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Ο Ταρκόφσκυ μιλά με άνεση την ποιητική του γλώσσα, που βασίζεται στους κύκλους του χρόνου, με το παρελθόν να συνυπάρχει με το παρόν, στην πιο ώριμη από τις σοβιετικές αντιπολεμικές κινηματογραφικές παραγωγές. Ο Ιβάν είναι ταυτόχρονα παιδί και ενήλικος, ζώντας τα παιδικά του χρόνια ως όνειρο, και την πραγματικότητα σαν σε μια ουδέτερη Ζώνη (όπως στο Στάλκερ), σχεδόν καθαρτήριο και εφιάλτη. Η συμπύκνωση του Ανατολικού Μετώπου του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου στους κλειστούς χώρους αλλά και στη φύση, φέρει την απαράμιλλη εικαστικότητα ενός αριστουργήματος που ύμνησαν τόσο ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν όσο και ο Ζαν-Πωλ Σαρτρ.

Τα Παιδικά Χρόνια Του Ιβάν αναπτύσσουν ένα διήγημα του συγγραφέα Βλαντιμίρ Μπογκαμόλωφ, εκθαμβωτικά κινηματογραφημένα από το στενό συνεργάτη του Ταρκόφσκυ Βαντίμ Γιούσωφ. Τη μουσική έγραψε ο σπουδαίος συνθέτης Βιατσεσλάβ Οβτσίνικωφ.

Θα προηγηθεί σύντομη εισαγωγή από τον εισηγητή των Σεμιναρίων Ιστορίας Κινηματογράφου της ARTENS Πάνο Παππά.

Είσοδος ελεύθερη
Κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο της ARTENS:  210 33 17 312
ή στο email: info@artens.gr

Βουκουρεστίου 40, Αθήνα