Η Ισπανία τρελαίνεται να την παρακολουθεί και να την ακούει.

Τι περιθώρια έχει να εξελιχθεί περαιτέρω και να διεκδικήσει την πρωθυπουργία της χώρας; Οι αντίπαλοί της την κατηγορούν για… τραμπισμό και η συμπεριφορά της προς τους αριστερούς Podemos δεν περιγράφεται. 

Ποια είναι αυτή η γυναίκα που μαγνητίζει τον κόσμο με τις ομιλίες της και τη συμπεριφορά της;

Η Isabel Díaz Ayuso αναρριχήθηκε από το πουθενά στο πολιτικό προσκήνιο. Στη Μαδρίτη, η περιφερειακή πρόεδρος βρίσκεται ένα βήμα πριν τον επόμενο θρίαμβό της. Μια ιστορία επιτυχίας που ενδεχομένως θα μπορούσε να μετακινήσει τους Ισπανούς συντηρητικούς προς τα δεξιά με ο,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Η Isabel Díaz Ayuso, 44 ετών, πρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης, στέκεται με ένα ματζέντα φόρεμα στη μέση του πλήθους, τυλιγμένη σε μια ομίχλη θυμιάματος. Σφίγγει τα χέρια της. Οι θαυμαστές της περιμένουν την ευκαιρία τους για περισσότερο από μία ώρα και τώρα την αγκαλιάζουν.

Ο όλο και πιο απελπισμένος ιερέας παρακαλεί: Παρακαλώ βγάλτε τις φωτογραφίες σας έξω στο δρόμο. Aλλά ποιος τον ακούει; Κανείς. Η Ayuso δεν είναι ιδιαίτερα ευσεβής, αλλά αυτό δεν έχει σημασία για τους ευσεβείς αυτή τη συγκεκριμένη μέρα. Η πρωτεύουσα βρίσκεται στη μέση μιας προεκλογικής εκστρατείας, με λιγότερο από μια εβδομάδα να απομένει μέχρι τις περιφερειακές και τοπικές εκλογές. “Κυρία πρόεδρε, αγαπητή μου, πρέπει να κερδίσετε”, φωνάζει μια συνταξιούχος. “Έχει κάνει τόσα πολλά για τη Μαδρίτη”, λέει μια 24χρονη με παχιά μάγουλα και σκούρες μπούκλες. Η Ayuso τον σφίγγει και αυτόν, καθώς τα δάκρυα τρέχουν στα μάτια του. (ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ SPIEGEL ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 28ΗΣ ΜΑΙΟΥ)

Στις τοπικές εκλογές της 28ης Μαίου, όπου μετά την ολοκλήρωσή τους, ο Πέδρο Σάντεθ προκήρυξε εκλογές, ειδικότερα στην αυτόνομη κοινότητα της Μαδρίτης κατεγράφη απόλυτη πλειοψηφία της Isabel Díaz Ayuso.  Μια φανταχτερή φιγούρα της σκληρής δεξιάς πτέρυγας της ισπανικής δεξιάς, η Isabel Díaz Ayuso μπορεί να θεωρηθεί μεγάλη νικήτρια των εκλογών της Κυριακής. Κέρδισε την επανεκλογή της στην προεδρία της περιφέρειας της Μαδρίτης, επιφέροντας σημαντικό πλήγμα στον Ισπανό πρωθυπουργό.

Λίγοι Ισπανοί είχαν κάτι ακούσει για την Ayuso πριν από μερικά χρόνια. Το μόνο που είχε κάπως συζητηθεί και είχαν υπάρξει και δημοσιεύματα αφορούσε την κομψότητά της και γενικότερα το στυλιστικό της ύφος. Τώρα, η πρώην δημοσιογράφος κυβερνά τη Μαδρίτη, μια από τις πιο σημαντικές και ισχυρές περιφέρειες της χώρας κι έχει γίνει το αστέρι των συντηρητικών. Στο κόμμα της ελάχιστοι τολμούν να αμφισβητήσουν τη δύναμη της, και υπήρξαν ακόμη και εικασίες ότι μπορεί τελικά να διεκδικήσει την ισπανική προεδρία.

Την Ayuso ή την αγαπάς ή τη μισείς. Τα παιδιά φορούν μπλουζάκια με την φωτογραφία της και σε ορισμένα μπαρ υπάρχουν φωτογραφίες που την απεικονίζουν ως την Παναγία! Αλλά οι επικριτές της την παρουσιάζουν ως κίνδυνο. Τους θυμίζει, δηλώνουν, Ντόναλντ Τραμπ και αναρωτιούνται πού θα μπορούσε να οδηγήσει η ραγδαία ανέλιξή της.

Για την Ayuso δεν υπάρχουν βαρετές στιγμές. Άλλοτε υποβαθμίζει την κλιματική αλλαγή, άλλοτε λέει σε έναν ηγέτη της αντιπολίτευσης να πάει σπίτι του να κλάψει.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κατακεραύνωσε τους Podemos, τον αριστερό εταίρο του συνασπισμού στην κυβέρνηση του Πέδρο Σάντεθ ως “χειρότερους  και από τον ιό”. Είναι γνωστή για ατάκες όπως: “Όταν σε αποκαλούν φασίστα, ξέρεις ότι είσαι στη σωστή πλευρά της ιστορίας”

Ποια ακριβώς είναι αυτή η γυναίκα; Πώς εξηγείται η επιτυχία της; Και τι σημαίνει για την Ισπανία;

Η Ayuso μεγάλωσε ως η μικρότερη από τα δύο αδέλφια της στην αριστοκρατική γειτονιά Chamberí της Μαδρίτης. Δεν είχε καλή σχέση με τον πατέρα της, έναν επιχειρηματία. “Ήταν πολύ σκληρός μαζί μου”, είπε κάποτε. Σπούδασε δημοσιογραφία στο κολέγιο και μετακόμισε από το πατρικό της σπίτι σε ηλικία 22 ετών.

Μέλος του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, η Ayuso έχει δεχθεί έντονη κριτική για τις χαλαρές πολιτικές περιορισμού του κοροναϊού. Επέτρεψε στα εστιατόρια και τα μπαρ να παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό ανοιχτά και υπήρξαν φορές που ομάδες νεαρών Γάλλων πέταξαν στη Μαδρίτη για να διασκεδάσουν. Η πόλη πλήρωσε τεράστιο τίμημα για τις πολιτικές της: Η Μαδρίτη κατέγραψε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων στην Ισπανία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δημοσιεύματα των ισπανικών μέσων ενημέρωσης διαπίστωσαν επίσης ότι, κατά τη διάρκεια του πρώτου, ιδιαίτερα δυσάρεστου κύματος της πανδημίας, η κυβέρνηση της εμπόδισε τους άρρωστους ηλικιωμένους να μεταφερθούν από τα γηροκομεία στα γεμάτα κόσμο νοσοκομεία. Χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν επειδή δεν έλαβαν ιατρική περίθαλψη.

Εν τω μεταξύ, όμως, υπάρχουν πολλοί που της είναι ευγνώμονες που δεν τους ανάγκασε να μείνουν στα σπίτια τους εκείνη τη στιγμή. Η Ayuso παραμένει επίσης πεπεισμένη μέχρι σήμερα ότι έκανε το σωστό. “Θα το έκανα ξανά με τον ίδιο τρόπο”, λέει.

Η μάλλον ήσυχη Ayuso, που κάθεται στο θάλαμο εκφωνητή του σταδίου κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της στο DER SPIEGEL, έχει ελάχιστη σχέση με τη γυναίκα που μιλάει στους υποστηρικτές της σε ένα πάρκο λίγο αργότερα. Καθώς ανεβαίνει στη σκηνή και αρχίζει την ομιλία της, τα χαρακτηριστικά της σκληραίνουν. Φωνάζει ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός θέλει να μετατρέψει την Ισπανία σε μια υπεραριστερή χώρα. Ότι ο Σάντεθ αποδυναμώνει τη μοναρχία και την πρωτεύουσα. Τους λέει ότι αυτός και οι άνθρωποί του “περιφρονούν τη Μαδρίτη επειδή η Μαδρίτη δεν τους εκλέγει”. Και ότι ο Σάντεθ λέει ψέματα κάθε μέρα. Το πλήθος χειροκροτεί.

Τώρα μιλάει η δημαγωγός Ayuso. Βγάζει νύχια προς τον Σάντεθ, έναν μάλλον ακίνδυνο σοσιαλδημοκράτη που ηγείται της χώρας, και δεν αναφέρεται ούτε μια φορά στον πολιτικό ανταγωνισμό στην περιφέρεια της Μαδρίτης. Φαίνεται ότι τους έχει ξεπεράσει προ πολλού.

Ακούγοντας τη σκηνική εκδοχή της πολιτικού, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί είναι ακόμη πιο δημοφιλής στους υποστηρικτές του ακροδεξιού κόμματος Vox παρά στο δικό της PP. Το Vox είναι πιο αδύναμο στη Μαδρίτη απ’ ό,τι αλλού, και η Ayuso αξίζει κάποια εύσημα γι’ αυτό. Αλλά δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να συνεργαστεί με τους ακροδεξιούς ριζοσπάστες και δεν προσπάθησε να πάρει αποστάσεις από αυτούς μέχρι λίγο πριν από τις περιφερειακές εκλογές.

“Η Μαδρίτη είναι η Ισπανία”, λέει συχνά και φαίνεται ότι αυτή είναι μια πολύ αγαπημένη της ατάκα. Είναι επίσης το σπίτι όλων των ανθρώπων που έρχονται στην πρωτεύουσα για να χτίσουν μια νέα ζωή μέσα από σκληρή δουλειά. Αν ακούσετε την Ayuso για αρκετή ώρα, θα έχετε την εντύπωση ότι η Μαδρίτη είναι το κέντρο του κόσμου. Μαδριλένικη μεγαλοπρέπεια.

Αν η Ayuso ήταν κλειδωμένη στο κοντέινερ του ριάλιτι “Big Brother”, θα είχε πολλές πιθανότητες να κερδίσει. Πρόσφατα, καθόταν στο κοινό στα μουσικά βραβεία Los40, όταν η ημίγυμνη τραγουδίστρια της reggaeton Anitta χόρεψε απροσδόκητα προς το μέρος της. Η Ayuso γέλασε, σήκωσε τα χέρια της και απόλαυσε το θέαμα. Είναι σκηνές σαν κι αυτές στις οποίες βασίζεται το status της.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε κάποτε ότι θα μπορούσε να πυροβολήσει κάποιον στην Πέμπτη Λεωφόρο και να μην χάσει ψηφοφόρους. Ο Maestre, ένας αριστερός δημοσιογράφος που στο παρελθόν έχει κοντραριστεί με την Ayuso, δηλώνει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να κάνει κι εκείνη. Λέει ότι καταστρέφει το δημόσιο σύστημα υγείας της Μαδρίτης και ότι εμπλέκεται σε σκοτεινές συμφωνίες. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η κυβέρνησή της ανέθεσε σύμβαση στον αδελφό της, ο οποίος προμηθεύτηκε μάσκες από την Κίνα. “Τίποτα από όλα αυτά δεν την έβλαψε”.

Οι άνθρωποι στην ομάδα της Ayuso απορρίπτουν αγανακτισμένοι αυτή τη σύγκριση, αλλά ο πολιτικός επιστήμονας Ignacio Sánchez-Cuenca περιγράφει επίσης το πολιτικό στυλ της  ως ένα είδος “Τραμπισμού”.

Το ερώτημα που θέτουν σήμερα πολλοί στην Ισπανία είναι το εξής: Έχει ένα τέτοιο πρόσωπο πιθανότητες και εκτός Μαδρίτης; Θα εκλεγεί η Ayuso μια μέρα πρωθυπουργός;

“Υπό την Ayuso, το Λαϊκό Κόμμα θα κινηθεί περισσότερο προς τα δεξιά” δηλώνουν πολιτικοί αναλυτές.

Με πληροφορίες από το Spiegel