Ετοιμαστείτε για “ακραία” εστιατόρια

Θέλετε να πιείτε ποτά σε μια γυάλινη γέφυρα που αιωρείται πάνω από ένα τρομακτικό φαράγγι; Ένα δείπνο με την καθοδήγηση σεφ σε ένα τραπέζι που αιωρείται στον ουρανό; Σε μια πολική κάψουλα στην Ανταρκτική; Κάτω από τη θάλασσα μέσα σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο;

Μια σειρά από παράξενα -και ίσως ..,τρομακτικά- εστιατόρια εξυπηρετεί την όρεξη, την περιπλάνηση και την επιθυμία μας για φωτογενείς στιγμές ζωής (και φαγητού) που καθοδηγούνται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μια γυάλινη γέφυρα μήκους 240 μέτρων πάνω από το φαράγγι Dashbashi στη χώρα της Γεωργίας έχει στη μέση ένα καφέ σε σχήμα διαμαντιού. Φωτ: Vano Shlamov/AFP μέσω Getty Images

Οδηγώντας την είδηση: Το “βιωματικό φαγητό” χαρακτηρίστηκε ως τάση τροφίμων για το 2023 από τους New York Times, που τροφοδοτείται εν μέρει από το τέλος της πανδημίας, η οποία έχει κάνει τους πελάτες να επιθυμούν “εστιατόρια που προσφέρουν αλληλεπίδραση, ενθουσιασμό και λίγο θέαμα”.

Η ταινία του 2022 “The Menu”, ένα μυστήριο δολοφονίας που διαδραματίζεται σε ένα εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας σε ένα απομακρυσμένο νησί, μπορεί να βοήθησε στην τροφοδότηση του ενδιαφέροντος – μαζί με το κλείσιμο του Noma, του cultish γαστρονομικού ναού στην Κοπεγχάγη.

Μια νέα σειρά από το National Geographic, “Restaurants at the End of the World”, έχει τη νικήτρια του “Top Chef” Kristen Kish να γευματίζει σε ένα πλωτό εστιατόριο στη Βραζιλία, ένα νορβηγικό σημείο στον αρκτικό κύκλο και άλλα.

Λεπτομέρειες: Αν και στις περισσότερες μεγαλουπόλεις μπορεί κανείς να ζήσει παράξενες γευστικές εμπειρίες – όπως το Burgertory στο Salt Lake City με θέμα τον τρόμο και το καθηλωτικό θέατρο που σερβίρεται σε γεύματα 10-14 πιάτων στο Charlotte’s Counter – μερικές παγκόσμιες τοποθεσίες έχουν φτάσει στα άκρα.

Το Ithaa στις Μαλδίβες βρίσκεται 16 πόδια κάτω από τον ωκεανό, με τους επισκέπτες να γευματίζουν σε μια διαφανή σήραγγα με θέα σε κοραλλιογενή κήπο και “μενού fusion που συνδυάζονται με εκλεκτά κρασιά”.

Η γυάλινη γέφυρα Diamond διασχίζει ένα τρομακτικό φαράγγι κοντά στην Τιφλίδα στη χώρα της Γεωργίας- άνοιξε πέρυσι με ένα καφέ στο κέντρο που θα επιδιώξει την ονομασία Γκίνες ως “το εστιατόριο που αιωρείται στο υψηλότερο σημείο από μια γέφυρα”.

Το Whichaway Camp στην Ανταρκτική μπορεί να υπερηφανεύεται ότι σερβίρει “διεθνή κουζίνα πέντε αστέρων” που ετοιμάζεται από έναν “ιδιωτικό σεφ” σε ένα ιγκλού- οι επισκέψεις ξεκινούν από 62.500 δολάρια.

Στο El Diablo στα Κανάρια Νησιά, μπορείτε να φάτε κοτόπουλο, μπριζόλα ή chorizo που έχει μαγειρευτεί πάνω από ένα αδρανές ηφαίστειο.

Σε μια εκδήλωση “Δείπνο στον ουρανό” στις Βρυξέλλες, οι καλεσμένοι κάθονται σε ένα τραπέζι που αναρτάται από γερανό σε ύψος 50 μέτρων. Φωτ: Xinhua/Gong Bing μέσω Getty Images

Το Dinner in the Sky είναι μια γιορτή που μετακινείται από πόλη σε πόλη και φιλοξενεί πλούσια γεύματα σε τραπέζι στημένο πάνω σε μια πλατφόρμα που κρέμεται από έναν γερανό. (Τώρα σερβίρεται στην Αθήνα και στο ορόσημο Lion’s Mound στο πεδίο μάχης του Βατερλό στο Βέλγιο).

Οι πελάτες γευματίζουν σε ένα τραπέζι που αιωρείται στον ουρανό.

Ένα παριζιάνικο εστιατόριο που ονομάζεται Sur Un Arbre Perché (“σκαρφαλωμένο σε ένα δέντρο”) επιτρέπει στους ανθρώπους να δειπνήσουν σε κούνιες και να κάνουν μασάζ σιάτσου, αλλά ορισμένοι κριτικοί σημειώνουν ότι υπάρχει περιορισμένος αριθμός κουνιστών καρεκλών – καλύτερα να κάνετε κράτηση πολύ νωρίτερα.

Οι κριτικές του TripAdvisor για τη γέφυρα Diamond επικεντρώνονται περισσότερο στον ενθουσιασμό του να διασχίζεις με ποδήλατο το χάσμα παρά στο να τρως στο κέντρο του.
“Η μόνη μου λύπη ήταν ότι το μπαρ στο διαμάντι ήταν κλειστό. Πάντα μου αρέσει να πίνω μια μπύρα σε περίεργα μέρη όπως αυτό”, έγραψε ένας επισκέπτης.

Το συμπέρασμα είναι ότι..: Ενώ τα περισσότερα από αυτά τα εστιατόρια προϋπήρχαν της πανδημίας, αποκτούν νέα προσοχή καθώς οι άνθρωποι αναζητούν συναρπαστικούς προορισμούς που τους είχαν στερήσει οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

πηγη