Η κλιματική αλλαγή χτυπά την ασφαλιστική βιομηχανία των ΗΠΑ

Οι αποφάσεις δύο μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών να σταματήσουν να προσφέρουν νέα συμβόλαια κατοικίας στην Καλιφόρνια αναδεικνύουν το νέο σοβαρό πρόβλημα στον τομέα των ασφαλίσεων κατοικιών.

Γιατί έχει σημασία: Η απειλή των καταστροφών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή είναι ένας μεγάλος παράγοντας που ανεβάζει το κόστος για τους καταναλωτές και θέτει εκτός λειτουργίας τις ασφαλιστικές εταιρείες σε πολιτείες όπως η Καλιφόρνια, η Φλόριντα, η  Λουιζιάνα και άλλες.

Ταλαιπωρεί επίσης τις ρυθμιστικές αρχές. “Ποτέ δεν πίστευα ότι θα έβλεπα στη ζωή μου σπίτια που θα ήταν εντελώς ανασφάλιστα”, λέει ο Robb Lanham, επικεφαλής πωλήσεων της μεσιτικής εταιρείας ασφαλίσεων HUB Private Client, η οποία συνεργάζεται με περίπου 500 ασφαλιστές.

Η  ασφαλιστική State Farm δήλωσε στα τέλη Μαΐου ότι σταμάτησε να δέχεται νέες αιτήσεις για ασφάλιση περιουσίας στην Καλιφόρνια – συμπεριλαμβανομένων των κατοικιών και της εμπορικής περιουσίας – “λόγω των ιστορικών αυξήσεων του κόστους κατασκευής που ξεπερνούν τον πληθωρισμό, της ταχέως αυξανόμενης έκθεσης σε καταστροφές και της δύσκολης αγοράς αντασφάλισης”.

Εκπρόσωπος της ασφαλιστικής Allstate επιβεβαίωσε στον ιστότοπο Axios ότι έκανε αθόρυβα το ίδιο πράγμα στην Καλιφόρνια το 2022 για τους ίδιους λόγους.

Ποια είναι μεγάλη εικόνα: Καταστροφικές πυρκαγιές έχουν πλήξει την Καλιφόρνια τα τελευταία χρόνια, ενώ πολλαπλοί τυφώνες έχουν πλήξει τη Φλόριντα και τη Λουιζιάνα, συσσωρεύοντας απώλειες για τους ασφαλιστές την ίδια στιγμή που το κόστος αντικατάστασης κατοικιών έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Μελέτες δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε μεγαλύτερες και συχνότερες πυρκαγιές σε μεγάλο μέρος της Δύσης.

Η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο καθιστά επίσης τους τυφώνες πιο επιρρεπείς στην ταχεία εντατικοποίηση και ικανούς να μεταφέρουν μεγαλύτερες ποσότητες βροχοπτώσεων.

Ταυτόχρονα, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής προκαλεί συχνότερες πλημμύρες τις ηλιόλουστες ημέρες και πιο καταστροφικά φαινόμενα καταιγίδων στις παράκτιες περιοχές.

Στην Καλιφόρνια, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν εμποδίσει τους ασφαλιστές να αυξήσουν τα ποσοστά πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο, γεγονός που, σύμφωνα με τους ασφαλιστές, τους εμπόδισε να καλύψουν το κόστος των συμβολαίων τους.

Με μέσο όρο περίπου 1.300 δολάρια ετησίως, οι τιμές ασφάλισης κατοικίας εκεί “είναι τεχνητά χαμηλές εδώ και δεκαετίες”, λέει στο Axios ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Πληροφοριών (III) Mark Friedlander.

“Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλιστές έχουν συνάψει εκεί εργασίες για αυτόν τον πολύ υψηλό κίνδυνο. Και έχουν χάσει χρήματα”.

Οι πιο δύσκολες πολιτείες για την ασφάλιση σπιτιών, κατά σειρά, είναι η Καλιφόρνια, η Φλόριντα, το Τέξας, το Κολοράντο, η Λουιζιάνα και η Νέα Υόρκη.

Αλλά αυτό είναι ένα πρόβλημα και των 50 πολιτειών, καθώς οι ασφαλιστές αναγκάζονται να επανεκτιμήσουν τη συμπεριφορά της εταιρείας απέναντι στους κινδύνους, καθώς η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε πιο συχνά και σοβαρά ακραία καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τον Steve Bowen, επικεφαλής επιστημονικού υπευθύνου της Gallagher Re.

Συμπέρασμα: Αν δεν γίνουν επενδύσεις για την ενίσχυση των υποδομών, περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να αποσυρθούν από τις αγορές