Καθώς ο κόσμος έχει εισέλθει από τον Μάιο σε φάση Ελ Νίνιο, οι επιστήμονες θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι μέσα στην επόμενη πενταετία, θα σημειωθεί νέο παγκόσμιο  ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών.

Τι είναι το Ελ Νίνιο

Το Ελ Νίνιο είναι ένα καιρικό φαινόμενο το οποίο φέρνει υψηλότερες και ξηρότερες θερμοκρασίες στην επιφάνεια του ανατολικού Ειρηνικού. Κατά τη διάρκεια του  οι άνεμοι εξασθενούν ή αντιστρέφονται, στέλνοντας θερμότερα  νερά προς τα ανατολικά.  Αυτό φέρνει πιο υγρό καιρό στις νότιες Αμερικανικές Πολιτείες  και στον Κόλπο του Μεξικού. Τροπικές περιοχές όπως η νοτιοανατολική Ασία, η Αυστραλία και η κεντρική Αφρική συνήθως αντιμετωπίζουν πιο ξηρές συνθήκες..Το πως θα επηρεαστεί η Ευρώπη είναι περίπλοκο. Θα μπορούσε για παράδειγμα να οδηγήσει σε πιο ψυχρούς χειμώνες από τον μέσο όρο.

Τι είναι η Λα Νίνα

Στις περιόδους που εκδηλώνεται το φαινόμενο, οι κανονικοί άνεμοι από Ανατολή προς Δύση γίνονται ισχυρότεροι, ωθώντας τα θερμότερα νερά πιο δυτικά. Αυτόματα στον ανατολικό Ειρηνικό, η θερμοκρασία πέφτει σε χαμηλότερα επίπεδα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ρεκόρ βροχοπτώσεων και πλημμυρών στην Αυστραλία τον Οκτώβριο του 2022, προήλθε από τη La Niña.

Την περίοδο 2020 -2022, το βόρειο ημισφαίριο είχε τρία συνεχόμενα επεισόδια La Niña, τα οποία εμπόδισαν τις παγκόσμιες θερμοκρασίες να αυξηθούν τόσο πολύ. Παρόλα αυτά λόγω της ταχύτατης κλιματικής αλλαγής, η περσινή χρόνια, ήταν η θερμότερη όλων των εποχών.

Τα  Eλ Νίνιο και Λα Νίνα εκδηλώνονται  κάθε δύο έως επτά χρόνια και διαρκούν εννέα έως δώδεκα μήνες, χωρίς να  εναλλάσσονται απαραίτητα. Τα προβλήματα που προκαλούν, επηρεάζουν τις υποδομές, τα τρόφιμα και τα ενεργειακά συστήματα σε όλο τον κόσμο. Το 2015, το Ελ Νίνιο, λόγω των καταστροφων στις καλλιέργειες, πυροδότησε  επισιτιστική κρίση για πάνω από 60 εκατομμύρια ανθρώπους, με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε,  ότι το φαινόμενο μειώνει  σημαντικά την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, μια επίδραση που θα μπορούσε να ενταθεί ακόμη περισσότερο στο προσεχές  μέλλον.

Κλιματικές απεικονίσεις από το BBC