Home Τριτη Ματια “Μην κάνετε παιδιά αν δεν έχετε γίνει ακόμη γονέας”, προειδοποιεί ο εμπειρογνώμονας Τεχνητής Νοημοσύνης Mo Gawdat

“Μην κάνετε παιδιά αν δεν έχετε γίνει ακόμη γονέας”, προειδοποιεί ο εμπειρογνώμονας Τεχνητής Νοημοσύνης Mo Gawdat

by bot

“Μην κάνετε παιδιά αν δεν έχετε γίνει ακόμη γονέας”, προειδοποιεί ο εμπειρογνώμονας Τεχνητής Νοημοσύνης Mo Gawdat

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος επιχειρήσεων της Google X απηύθυνε μια τρομακτική προειδοποίηση σχετικά με τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης σε συνέντευξή του σε podcast.

Ο Mo Gawdat, εμπειρογνώμονας της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και πρώην επικεφαλής επιχειρηματικός σύμβουλος της Google X, προειδοποίησε τους ανθρώπους που δεν έχουν ήδη παιδιά, ότι θα πρέπει να κρατηθούν μακριά, καθώς η ραγδαία άνοδος της AI συνεχίζεται.

“Οι κίνδυνοι είναι τόσο κακοί, στην πραγματικότητα, που αν λάβετε υπόψη όλες τις άλλες απειλές για την ανθρωπότητα, θα πρέπει να κρατηθείτε από το να κάνετε παιδιά, αν δεν έχετε γίνει ακόμη γονέας”, δήλωσε στον παρουσιαστή του podcast Steven Bartlett στο Diary of a CEO podcast.

Δεν είναι η πρώτη φορά που στελέχη της τεχνολογικής βιομηχανίας εκδίδουν μια τέτοια προειδοποίηση. Νωρίτερα φέτος, σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Elon Musk και ο συνιδρυτής της Apple Steve Wozniak υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή με την οποία ζητούσαν από τους προγραμματιστές να αναστείλουν περαιτέρω καινοτομίες για έξι μήνες, ώστε η βιομηχανία και οι τελικοί χρήστες να έχουν χρόνο να επεξεργαστούν τις τελευταίες εξελίξεις.

Το Κέντρο για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης εξέδωσε επίσης μια δήλωση που αναφέρει: “Ο μετριασμός του κινδύνου εξαφάνισης από την Τεχνητή Νοημοσύνη θα πρέπει να αποτελέσει παγκόσμια προτεραιότητα μαζί με άλλους κινδύνους κοινωνικής κλίμακας, όπως οι πανδημίες και ο πυρηνικός πόλεμος”.

Ο Sam Altman, διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, δημιουργός του εξαιρετικά δημοφιλούς chatbot ChatGPT, προειδοποίησε για “υπαρξιακό κίνδυνο”.

“Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε ποτέ η ανθρωπότητα
Μιλώντας για το θέμα, ο Gawdat έφτασε στο σημείο να συγκρίνει τη μελλοντική μας πραγματικότητα με δημοφιλείς δυστοπικές ταινίες όπως το Blade Runner.

“Δεν έχει υπάρξει ποτέ τέτοια τέλεια καταιγίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας”, δήλωσε ο Gawdat.

“Οικονομική, γεωπολιτική, υπερθέρμανση του πλανήτη, κλιματική αλλαγή, η όλη ιδέα της τεχνητής νοημοσύνης, πρόκειται για μια τέλεια καταιγίδα, το βάθος της αβεβαιότητας… δεν ήταν ποτέ πιο έντονο. Αν αγαπούσατε πραγματικά τα παιδιά σας, θα θέλατε πραγματικά να τα εκθέσετε σε όλα αυτά;”

Η συνέντευξη έρχεται αφού ο Bartlett διόρισε τον Gawdat ως επικεφαλής της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εταιρεία μάρκετινγκ του, Flight Story.

Η τεχνητή νοημοσύνη ενέχει “κίνδυνο εξαφάνισης” στο ίδιο επίπεδο με τον πυρηνικό πόλεμο και τις πανδημίες, προειδοποιούν οι ηγέτες της τεχνολογίας
“Έχω περάσει την καριέρα μου γοητευμένος από τον ρόλο που παίζει η τεχνολογία και τώρα η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε ποτέ η ανθρωπότητα είναι μπροστά μας”, δήλωσε ο Gawdat.

“Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το αποκορύφωμα της τεχνολογικής προόδου και η άποψή μου είναι ότι θα είναι πρωτοφανής στον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο διαμορφώνεται ο κόσμος”.

“Η πολυπλοκότητα της ψηφιακής νοημοσύνης είναι τέτοια που έχει γίνει αυτόνομη και είναι κάτι στο οποίο πρέπει να απευθυνθούμε και όχι να το ελέγξουμε”, πρόσθεσε.

“Είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνουμε συντονισμένοι στο πώς να το κάνουμε αυτό, αλλιώς κινδυνεύουμε να μείνουμε πίσω”.

euronews

You may also like

artpointview.gr @ 2024