Home Προσωπα Νίκολα Στέρτζον: συνελήφθη, αλλά αφέθηκε ελεύθερη η πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας

Νίκολα Στέρτζον: συνελήφθη, αλλά αφέθηκε ελεύθερη η πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας

by bot

H είδηση είναι εντυπωσιακή, όπως κι αν τη διαβάσει κανείς: Η πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον συνελήφθη, ανακρίθηκε ως ύποπτη και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη, στο πλαίσιο έρευνας για τα οικονομικά του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος (SNP). Το ίδιο είχε συμβεί τον Απρίλιο με τον σύζυγό της και τον ταμία του κόμματος.

Η Νίκολα Στέρτζον ανακρίθηκε “ως ύποπτη” από τους ντετέκτιβ που ερευνούν τις καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας.

Η πρώην πρώτη υπουργός και ηγέτης του SNP συνελήφθη από την αστυνομία το πρωί της Κυριακής, αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες, εν αναμονή περαιτέρω ερευνών, αφού προσήλθε οικειοθελώς σε αστυνομικό τμήμα.

Σε δήλωσή της το βράδυ της Κυριακής, η Στέρτζον ανέφερε ότι η σύλληψή της ήταν “σοκαριστική και βαθιά οδυνηρή”. Η ίδια πρόσθεσε ότι: “Η Στέρστερ είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο ισχυρές προσωπικότητες της χώρας: “Γνωρίζω πέραν πάσης αμφιβολίας ότι στην πραγματικότητα είμαι αθώα για οποιαδήποτε αδικοπραξία”.

Είναι το τρίτο υψηλόβαθμο στέλεχος του SNP που συλλαμβάνεται στο πλαίσιο της Επιχείρησης Branchform, μιας έρευνας της Αστυνομίας της Σκωτίας σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι πάνω από 600.000 στερλίνες σε δωρεές για μια εκστρατεία ανεξαρτησίας ξοδεύτηκαν λανθασμένα από το κόμμα.

Η Sturgeon κρατήθηκε και ανακρίθηκε από τους ντετέκτιβ για περισσότερες από επτά ώρες προτού αφεθεί ελεύθερη, ταξιδεύοντας σε άγνωστη διεύθυνση μακριά από το σπίτι της στο Uddingston, στα περίχωρα της Γλασκώβης.

Εκπρόσωπος της Στέρτζον δήλωσε ότι συναντήθηκε με την αστυνομία “κατόπιν συμφωνίας”, γνωρίζοντας ότι θα συλληφθεί και θα της πάρουν συνέντευξη.

“Η Νίκολα Στέρτζον συμμετείχε σήμερα, Κυριακή 11 Ιουνίου, κατόπιν συμφωνίας με την Αστυνομία της Σκωτίας, σε συνέντευξη όπου επρόκειτο να συλληφθεί και να ανακριθεί σε σχέση με την επιχείρηση Branchform”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

“Η Νίκολα δήλωσε σταθερά ότι θα συνεργαζόταν με την έρευνα, αν της ζητηθεί, και συνεχίζει να το κάνει”.

Ο σύζυγός της, Πίτερ Μάρελ, πρώην διευθύνων σύμβουλος του SNP, συνελήφθη στο σπίτι τους στις 5 Απριλίου, αφού έφτασαν αστυνομικοί με πολιτικά χωρίς προειδοποίηση. Ανακρίθηκε υπό επιτήρηση για σχεδόν 12 ώρες πριν αφεθεί ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Στη συνέχεια, η αστυνομία ερεύνησε το σπίτι τους και τον πίσω κήπο, και επίσης ερεύνησε τα κεντρικά γραφεία του SNP με ένταλμα, αφαιρώντας κιβώτια με έγγραφα και υπολογιστές. Ένα πολυτελές αυτοκινούμενο τροχόσπιτο που ήταν σταθμευμένο έξω από το σπίτι της μητέρας του Murrell στο Fife κατασχέθηκε επίσης και δεσμεύτηκε από την αστυνομία, στο πλαίσιο της έρευνάς της.

Ο Colin Beattie MSP, τότε ταμίας του κόμματος, συνελήφθη και ανακρίθηκε στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας στις 18 Απριλίου και επίσης αφέθηκε αργότερα ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, εν αναμονή περαιτέρω ερευνών.

Λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα της Κυριακής, η Αστυνομία της Σκωτίας δήλωσε: “Μια 52χρονη γυναίκα που συνελήφθη νωρίτερα σήμερα, Κυριακή 11 Ιουνίου 2023, ως ύποπτη σε σχέση με τη συνεχιζόμενη έρευνα για τη χρηματοδότηση και τα οικονομικά του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες, εν αναμονή περαιτέρω έρευνας.

“Η γυναίκα ανακρίθηκε από τους ντετέκτιβ της Αστυνομίας της Σκωτίας μετά τη σύλληψή της στις 10.09 π.μ.. Αφέθηκε ελεύθερη από την κράτηση στις 5.24 μ.μ. Θα αποσταλεί έκθεση στο Crown Office και στην Procurator Fiscal Service.

“Το θέμα παραμένει ενεργό για τους σκοπούς του νόμου περί περιφρόνησης του δικαστηρίου του 1981 και ως εκ τούτου συνιστάται στο κοινό να είναι προσεκτικό εάν το συζητά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”

You may also like

artpointview.gr @ 2024