Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αγαπούσε (ίσως υπερβολικά) τις γυναίκες και είχε κατηγορηθεί επανειλημμένως από τις ιταλικές και όχι μόνο φεμινιστικές οργανώσεις για τις απόψεις του και δη, τον τρόπο ζωής του, που πολλές φορές ευτέλιζε το ασθενές φύλο. Ο ίδιος, βέβαια, δεν πτοήθηκε ποτέ και επέμενε να υποστηρίζει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις γυναίκες σε θέσεις εξουσίας. Και ο καλύτερος τρόπος για να το αποδείξει ήταν η τεράστια αδυναμία που έτρεφε στο πρωτότοκο παιδί του, την Μαρίνα, την οποία φαίνεται πως προετοίμαζε από τα… γεννοφάσκια για να κληρονομήσει το αρχηγικό «δαχτυλίδι» της αυτοκρατορίας του.

Παρά τη λίαν άστατη προσωπική του ζωή, ο Καβαλιέρε παντρεύτηκε μόνο δύο φορές αποκτώντας συνολικά πέντε παιδιά, την Μαρία Ελβίρα (γνωστή ως Μαρίνα) και τον Πιερ Σίλβιο από τον πρώτο του γάμο με την Κάρλα Ελβίρα Νταλ’Όλιο καθώς και τρία ακόμη παιδιά, την Μπάρμπαρα, την Ελεονόρα και τον Λουίτζι από το γάμο του με την επί πολλά χρόνια ερωμένη του και αργότερα δεύτερη σύζυγο του, Βερόνικα Λάριο.

Η διανομή των ρόλων

Από τα παιδιά του, η 57χρονη Μαρίνα και ο 54χρονος Πιερ Σίλβιο είναι αυτά που κατέληξαν να έχουν το μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο ρόλο στην επιχειρηματική του αυτοκρατορία και να διαθέτουν ουσιαστικά τα φόντα για να τον διαδεχτούν πρακτικά. Όμως, ως παραδοσιακός Ιταλός ο Σίλβιο δεν έκρυψε ποτέ την ιδιαίτερη αδυναμία που είχε στην πρωτότοκη κόρη του, τις απόψεις και τις συμβουλές της, με αποτέλεσμα όχι μόνο να την χρίσει άτυπα(!) ως διάδοχο του, αλλά να την αναμείξει και στην πολιτική καριέρα του σε σημείο που τα τοπικά media να έχουν αναρωτηθεί πολλές φορές, αν θα ενδιαφερόταν να αναλάβει και τα ηνία της Forza Italia.

Πηγή: Instagram – O Μπερλουσκόνι με τα παιδιά του, σε παλαιότερη φωτογραφία

Αν και το τοπίο θα ξεκαθαρίσει σύντομα, τόσο ως προς τη διανομή της πίτας της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας και περιουσίας του Καβαλιέρε όσο και ως προς το μοίρασμα των ρόλων κυρίως μεταξύ των δύο μεγαλύτερων παιδιών του, τα περισσότερα media «ποντάρουν» ήδη τα… λεφτά τους στην πρωτοκαθεδρία της Μαρίνας, που άλλωστε δεν έχει δείξει μέχρι τώρα ουδεμία διάθεση να ασχοληθεί με την πολιτική σκηνή.

Αντιθέτως, έχει αρχίσει να ασχολείται από νεαρή ηλικία με τις επιχειρήσεις του πατέρα της με αποτέλεσμα όχι μόνο να έχει φτάσει στην ανώτατη βαθμίδα της πυραμίδας του ομίλου holding της Fininvest, αλλά να έχει καταφέρει να «χτίσει» πλέον τη δική της φήμη ως εξαιρετικά ικανή επιχειρηματίας.

Πραγματικά, κόντρα στο ξανθό, υπερβολικά σέξι και «ψεύτικο» από τις πολλαπλές πλαστικές επεμβάσεις look που παρουσιάζει (και για το οποίο «τρολάρεται» στα social media), τα δημοσιεύματα μιλούν για μια πολύ έξυπνη και οξυδερκή γυναίκα και ένα ιδιαίτερα απαιτητικό, έως σκληρό, αφεντικό που μπορεί να βρέθηκε στη θέση που βρίσκεται χάρη στον πατέρα της, αλλά κατόρθωσε να παραμείνει σε αυτή χάρη στα προσόντα και τις ικανότητες που επέδειξε.

Σήμερα ο τίτλος της είναι πρόεδρος της Fininvest Group αλλά και της Mondadori Group, ήτοι του εκδοτικού ομίλου του Μπερλουσκόνι που είναι και ο μεγαλύτερος της χώρας. Όμως, για να φτάσει να ελέγχει τα ηνία της αυτοκρατορίας που δημιούργησε ο Σίλβιο από το… μηδέν, προετοιμάστηκε προσεκτικά από πολύ νεαρή ηλικία με τον πατέρα της να την γαλουχεί και να την συμβουλεύει βήμα-βήμα.

Πηγή: Instagram

Από τα 20 της στην εταιρεία

Σε παλαιότερα δημοσιεύματα, φίλοι της οικογένειας περιέγραφαν πως από μικρό παιδί κρατούσε σημειώσεις με όσα της έλεγε και την συμβούλευε ο πατέρας της, δείχνοντας από νωρίς την πρόθεση του να την προετοιμάσει μια μέρα για διάδοχο του, πολύ πριν η αυτοκρατορία του φτάσει στο απόγειο της ή ο ίδιος ασχοληθεί με την πολιτική και καταλήξει μέχρι και πρωθυπουργός. Για τον ίδιο λόγο ξεκίνησε να συντροφεύει τον Σίλβιο στα διοικητικά συμβούλια και να ενημερώνεται τακτικά για την πορεία της εταιρείας λίγο μετά τα είκοσι της χρόνια.

Μάλιστα, δεν περίμενε καν να ολοκληρώσει τις σπουδές της στη Νομική και τις Πολιτικές Επιστήμες. Παράτησε το πανεπιστήμιο μόλις στο πρώτο έτος και έπιασε δουλειά ως απλή δόκιμη, στο κατώτερο σκαλί της εταιρείας, για να ακολουθήσουν κατόπιν διαδοχικά, όλο και υψηλότερα, πόστα, μέσα από τα οποία μάθαινε σταδιακά τη… δουλειά.

Το 1994 ανέλαβε για πρώτη φορά μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Fininvest, μαζί και με το νεαρότερο αδελφό της Πιερ Σίλβιο και ένα χρόνο μετά ανέλαβε προσωπικά το στήσιμο του ισπανικού καναλιού της εταιρείας, το Telecinco. To εγχείρημα-δοκιμή κρίθηκε ως επιτυχημένο, έτσι το 1996 βρέθηκε στο πλέον υψηλό πόστο που είχε αναλάβει μέχρι τότε: αντιπρόεδρος της Fininvest. 

Έκτοτε η πάροδος των χρόνων και η πλήρης στροφή του Σίλβιο προς την πολιτική έφεραν μόνο νέες επιτυχίες και τίτλους. Τον Οκτώβριο του 2005, η άτυπη ανάδειξη της σε διάδοχο του «κλείδωσε» με την τοποθέτηση της στην προεδρία του ΟμίλουΟ ίδιος, άλλωστε, φαινόταν να αισθάνεται ήσυχος πως μπορεί να επικεντρωθεί στις πολιτικές φιλοδοξίες του, θεωρώντας ότι έχει αφήσει την εταιρεία που δημιούργησε στα πλέον κατάλληλα χέρια.

Πηγή: Instagram

Άτυπη διάδοχος

Πραγματικά, με την Μαρίνα στο τιμόνι, η Fininvest συνέχισε να γιγαντώνεται «αγκαλιάζοντας» πλέον 38 εταιρείες, κυρίως στον κλάδο της ψυχαγωγίας και της τηλεόρασης αλλά και όχι μόνο. Η Mediaset (νυν MediaForEurope) με τα κανάλια της στην Ιταλία και όλη την Ευρώπη παραμένει η ναυαρχίδα του Ομίλου, όμως ξεχωρίζει επίσης ο κορυφαίος εκδοτικός οίκος της Mondadori, η εταιρείας ασφαλιστικών και τραπεζικών υπηρεσιών Mediolanum και βέβαια ο αθλητικός σύλλογος της A.C. Milan.

Η ίδια η Μαρίνα παραμένει πρόεδρος της Fininvest αλλά και της Mondadori, ενώ ο Πιερ Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατέχει θέσεις στα συμβούλια ενώ κυρίως βρίσκεται στο τιμόνι της MediaForEurope (MFE) κάνοντας επίσης εξαιρετική δουλειά στην επέκταση της εκτός των ιταλικών συνόρων.

Δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή της MFE, που ελέγχεται σε ποσοστό 48% από την Fininvest και έχει ως δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο τον γαλλικό κολοσσό της Vivendi επιδόθηκε σε ένα μίνι ράλι στη χρηματιστηριακή συνεδρίαση της Δευτέρας, καθώς η είδηση του θανάτου του Καβαλιέρε δεν προκάλεσε προβληματισμό στους επενδυτές, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Η αγορά, άλλωστε, βλέπει μικρές πιθανότητες για έναν πόλεμο διαδοχής ανάμεσα στα δύο αδέλφια, χωρίς βέβαια να μπορεί κανείς να προδικάσει με βεβαιότητα το τι θα συμβεί.

Αν και ο Σίλβιο δεν είχε δηλώσει ανοιχτά και δημοσίως ποιον ορίζει ως διάδοχο του, είχε ήδη φροντίσει να μοιράσει τους ρόλους.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη του μάλιστα, το 2018, είχε παραδεχτεί ανοιχτά πως από όλα του τα παιδιά αισθανόταν πως η Μαρίνα είναι πιο κοντά του, με το συναίσθημα να είναι αμοιβαίο, καθώς κι εκείνη του είχε μεγάλη αδυναμία. Επίσης είχε αποκαλύψει πως, πλέον, ήταν αυτός που την συμβουλευόταν σε ημερήσια βάση, πριν πάρει οποιαδήποτε σημαντική απόφαση του, στις επιχειρήσεις ή στην πολιτική. Ένα προνόμιο που -όπως είχε εξηγήσει- είχε μόνο η αγαπημένη του μητέρα, μέχρι το θάνατο της.

Μακριά από τα φώτα της πολιτικής

Κάπως έτσι η επιβεβαίωση του χρίσματος της Μαρίνας θεωρείται -άνευ συγκλονιστικού απροόπτου- μάλλον τυπική. Και μαζί της η επιβεβαίωση της ως μια από τις ισχυρότερες γυναίκες της Ιταλίας και της επιχειρηματικής της σκηνής, σε ένα διάστημα μάλιστα που η χώρα διαθέτει και την πρώτη γυναίκα στην πρωθυπουργία, την Τζόρτζια Μελόνι.

Μάλιστα, αν λάβουμε υπόψη παλαιότερα ιταλικά δημοσιεύματα ήταν αυτή που είχε πείσει τον πατέρα της να τα… βρει με την Μελόνι, να κάνει πίσω σε κάποιες από τις πολιτικές απόψεις του (όπως στο ζήτημα των σχέσεων με τη Ρωσία) και να συναινέσει στις ισορροπίες στον τρικομματικό συντηρητικό συνασπισμό. Αν και η ίδια η Μαρίνα δεν θέλησε ποτέ να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της πολιτικής σκηνής ή να κάνει ποτέ δηλώσεις για πολιτικά ζητήματα, ούτε καν αυτά που αφορούσαν τον πατέρα της.

Πηγή: Instagram – Με το σύζυγο και τους δύο γιους τους

Το ίδιο χαμηλό προφίλ κρατά και στην προσωπική της ζωή, έχοντας κάνει μάλιστα και μια επιλογή μακριά από τον κόσμο των επιχειρήσεων και των billionaires. Είναι παντρεμένη από το 2008 με τον Μαουρίτσιο Βανάντια, τον πρώην πρώτο χορευτή στο μπαλέτο της διάσημης Σκάλα του Μιλάνο, τον οποίο είδε και ερωτεύτηκε σε μια παράσταση, με το ζευγάρι να έχει αποκτήσει δύο γιους, τον Γκαμπριέλε και τον Σίλβιο.

Το 2004 το όνομα της εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην επίλεκτη λίστα του περιοδικού Forbes με τις 100 ισχυρότερες γυναίκες του πλανήτη. Ήταν δε, η μόνη Ιταλίδα. Ωστόσο, μέχρι το 2010 είχε καταλήξει να ανέβει μέχρι και την 48η θέση της λίστας. Έκτοτε το όνομα της προστέθηκε σε διάφορες ακόμη διεθνείς power lists, όπως του αμερικανικού περιοδικού The Hollywood Reporter, που την έχρισε ανάμεσα στις είκοσι πιο ισχυρές γυναίκες στη βιομηχανία των media. Αν και ο θάνατος του πολυαγαπημένου της πατέρα και το δαχτυλίδι της διαδοχής, μάλλον, θα της φέρει κι άλλες διακρίσεις.

 newmoney. gr