Ναυάγιο: Δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα, λέει ο ΓΓ του ΟΗΕ

Να αναδείξει την ευρωπαϊκή διάσταση του ναυαγίου στην Πύλο επιχείρησε την Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού σταθμού Star κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Πορτογάλος διπλωμάτης κάλεσε την Ευρώπη να ενωθεί ώστε να χαράξει μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική που θα αποτρέψει να επαναληφθεί ένα τέτοιο τραγικό δυστύχημα στο μέλλον.

Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Αυτό δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα. Είναι ευρωπαϊκό. Νομίζω ότι είναι ώρα η Ευρώπη να μπορέσει, με αλληλεγγύη, να καθορίσει μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική έτσι ώστε να μην επαναληφθεί ένα τέτοιο ατύχημα».

Στην Καλαμάτα έχει μεταβεί κλιμάκιο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προκειμένου να βοηθήσει στο έργο των αρχών, των διασωστών και των εθελοντών.

«Παρείχαμε είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και είδη ατομικής υγιεινής. Μετά από αίτημα των αστυνομικών αρχών, αραβόφωνος συνάδελφός μας βοηθάει στο έργο της ομάδας αναγνώρισης θυμάτων καταστροφών κατά την επικοινωνία της με τους επιζώντες. Βρισκόμαστε σε ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουμε περαιτέρω υποστήριξη στις δύσκολες στιγμές που συνεχίζονται», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η Στέλλα Νάνου, υπεύθυνη επικοινωνίας της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Οι ηλικίες των συλληφθέντων

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής διευκρινίζει τις ηλικίες των εννέα εκ των διασωθέντων του ναυαγίου που έχουν συλληφθεί.

Πρόκειται για εννέα άνδρες που κατάγονται όλοι από την Αίγυπτο και οι ηλικίες τους είναι 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών, πλήρωμα του πλοίου οι οποίοι είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων.

Κατά συνέπεια, συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα, για παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, κατά παράβαση του Ν. 3386/2005 και του Ν. 4251/2014 όπως ισχύουν, καθώς επίσης και των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση), 277 (πρόκληση ναυαγίου), 302 (ανθρωποκτονία από αμέλεια) και 306 (έκθεση ζωής σε κίνδυνο) του Ποινικού Κώδικα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ