Home Τριτη Ματια Γιατί έχει επιβραδυνθεί η ροή μεγάλων ιδεών που αλλάζουν τον κόσμο;

Γιατί έχει επιβραδυνθεί η ροή μεγάλων ιδεών που αλλάζουν τον κόσμο;

by bot

Γιατί έχει επιβραδυνθεί η ροή μεγάλων ιδεών που αλλάζουν τον κόσμο; Μια προκλητική ματιά στο τι συμβαίνει στη συνέχεια στα σύνορα της ανθρώπινης γνώσης.

ΙΣΩΣ ΓΙΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ;

Η ιστορία της ανθρωπότητας είναι η ιστορία των μεγάλων ιδεών που διευρύνουν τα σύνορά μας—από τον τροχό μέχρι την πτήση στο διάστημα, τη ζωγραφική στο σπήλαιο μέχρι το μαζικό παιχνίδι για πολλούς παίκτες, τη μονοθεϊστική θρησκεία έως την κβαντική θεωρία. Και όμως, τις τελευταίες δεκαετίες, εκτός από την σπουδή για νέα gadget και την έκρηξη της ψηφιακής τεχνολογίας, οι ιδέες που αλλάζουν τον κόσμο ήταν πιο δύσκολο να βρεθούν. Από τη δεκαετία του 1970, οι μεγάλες ιδέες ανακυκλώνονται και επικεντρώνονται σε στενές ζώνες καινοτομίας.

Στο προκλητικό του βιβλίο, ο Michael Bhaskar εξετάζει γιατί έχει επιβραδυνθεί η ροή μεγάλων ιδεών που αλλάζουν τον κόσμο και τι σημαίνει αυτό για το μέλλον.

Ο Bhaskar υποστηρίζει ότι η πρόκληση στα σύνορα της γνώσης δεν προέκυψε επειδή δεν έχουμε φαντασία και είμαστε κακοί στην υλοποίηση μεγάλων ιδεών, αλλά επειδή έχουμε ήδη προχωρήσει τόσο μακριά και η τεχνολογία τρέχει με χίλια. Αν συγκρίνουμε τον κόσμο των προ-προ-προπαππούδων μας με τον δικό μας σήμερα, μπορούμε να δούμε πώς μια σειρά από μεταμορφωτικές ιδέες έφεραν επανάσταση – σχεδόν τα πάντα μέσα σε ενάμιση μόλις αιώνα. Όμως πρόσφατα, λόγω της βραχυπρόθεσμης στάσης, της αποστροφής του κινδύνου και της σπασμωδικής λήψης αποφάσεων, δημιουργήσαμε έναν προσεκτικό κόσμο χωρίς φαντασία. Ο Bhaskar δείχνει πώς μπορούμε να αρχίσουμε να επεκτείνουμε ξανά τα σύνορα με το να σκεφτόμαστε big – ξεκινώντας την επόμενη αποστολή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή του Apollo – και αγκαλιάζοντας την αλλαγή.

ΡΜ

You may also like

artpointview.gr @ 2024