Μεταναστευτικό: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων σήμερα στις Βρυξέλλες

Εν αναμονή της κάμψης των αντιδράσεων της Ουγγαρίας και της Πολωνίας που η κάθε μια για τους δικούς της λόγους εσωστρέφειας αρνείται να δεχθεί οποιαδήποτε διεύρυνση στη λογική του μεταναστευτικού σχεδίου.

Αμετακίνητες παραμένουν οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, οι οποίες εξακολουθούν να μπλοκάρουν τα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό, με τους ηγέτες να συνεχίζουν, εντός της ημέρας, πλέον τις διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. 

Και οι δύο χώρες απαιτούν τώρα η υποδοχή αιτούντων άσυλο που φτάνουν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ να γίνεται σε εθελοντική βάση,

ΕΕ-Τουρκία

Οι ηγέτες πιέζουν για την ανανέωση των σχέσεων με την Τουρκία, καθώς το διχαστικό μεταναστευτικό ζήτημα κυριαρχεί όλο και περισσότερο στην πολιτική ατζέντα της Ευρώπης.

Η Γερμανία, η οποία έλαβε το ένα τέταρτο όλων των αιτήσεων ασύλου στην ΕΕ το 2022, θέλει να “αναζωογονήσει” τους δεσμούς της ΕΕ με τη γειτονική Τουρκία, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Γερμανό αξιωματούχο – ένα νεύμα στην τελευταία φορά που το μπλοκ αντιμετώπισε τέτοια επίπεδα μετανάστευσης. Τότε, το 2016, η ΕΕ προσέφερε στην Τουρκία δισεκατομμύρια σε αντάλλαγμα για τη φιλοξενία χιλιάδων Σύρων προσφύγων που έφευγαν από τον εμφύλιο πόλεμο. Τώρα, υπάρχει μια προσπάθεια να εγκριθούν έως και 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για χώρες όπως η Λιβύη ή η Τυνησία, ελπίζοντας ότι θα τις βοηθήσουν να αποτρέψουν την είσοδο ανθρώπων στην ΕΕ χωρίς άδεια.

Ο παρασκηνιακός αγώνας καταδεικνύει πόσο πολύ η μετανάστευση έχει κυριαρχήσει στην πολιτική ατζέντα.

Οι διοργανωτές της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες ήλπιζαν να περιορίσουν στο ελάχιστο τη διχαστική συζήτηση για το μεταναστευτικό υπέρ των συζητήσεων για τη Ρωσία, την Κίνα και την οικονομική ασφάλεια. Όμως, με καταστροφές υψηλού προφίλ, όπως το πρόσφατο ναυάγιο μεταναστών κοντά στην Ελλάδα, και με τους αριθμούς των αφίξεων να συνεχίζουν να ανεβαίνουν, το καυτό θέμα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αποφευχθεί.

Ειδικότερα, το σχέδιο συμπερασμάτων για τη σύνοδο κορυφής από το βράδυ της Τετάρτης είχε ακόμη δύο έμμεσες αναφορές στα νέα κονδύλια για τη μετανάστευση: Το κονδύλι των 10,5 δισ. ευρώ και άλλα 2 δισ. ευρώ για τη “διαχείριση της μετανάστευσης” εντός των συνόρων της ΕΕ. Το αν αυτή η γλώσσα θα επιβιώσει μέχρι την Παρασκευή είναι ένα άλλο ερώτημα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ήδη υπάρχον κείμενο  φαίνεται να ικανοποιεί αρκετά την Αθήνα, καθώς γίνεται αναφορά στα προηγούμενα συμπεράσματα του Μαρτίου και Ιουνίου του 2021 για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί παράλληλα τον ύπατο εκπρόσωπο Ζοσέπ Μπορέλ και την Κομισιόν να υποβάλουν έκθεση σχετικά με την κατάσταση των σχέσεων της Ενωσης με την Τουρκία, «βάσει των μέσων και των επιλογών που προσδιόριζε το Συμβούλιο και με σκοπό να προχωρήσουν με στρατηγικό και εμπροσθοβαρή τρόπο». Ικανοποιημένη είναι, εξάλλου, η Λευκωσία –  και η Αθήνα – με την αναφορά στο Κυπριακό στο κείμενο των συμπερασμάτων εν μέσω των προσπαθειών του νέου προέδρου της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, να υπάρξει σύντομα επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με πιο ενεργό ρόλο εκ μέρους της Ε.Ε.

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης -Μετσολα

Ενόψει του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο – βρέθηκε επί τάπητος και στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσολα.

«Προστατεύουμε τα σύνορα και σώζουμε ζωές», το σαφές μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη βαριά σκιά του τραγικού ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου.

«Είναι πολύ, πολύ άδικο να κουνάμε το δάχτυλο στο Ελληνικό Λιμενικό Σώμα. Το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, που κινδύνευαν να πεθάνουν στη θάλασσα. Αυτές οι συμμορίες είναι εγκληματικές. Κερδοσκοπούν πάνω στην ανθρώπινη δυστυχία. Και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να σταματήσουμε αυτή την τρομακτική διακίνηση ανθρώπων και να αντιμετωπίσουμε στη ρίζα του το πρόβλημα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν είναι ένα ελληνικό ζήτημα. Κανένα κράτος μέλος δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνο του τις μεταναστευτικές ροές. […] Η μετανάστευση δεν μπορεί να εργαλειοποιείται. […] Η Ελλάδα είναι η καρδιά της Ευρώπης και προσδοκώ να ενισχύσουμε περαιτέρω και να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας», επεσήμανε η Ρομπέρτα Μέτσολα.