“Πράσινο φως ” Ερντογάν για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Ιστορικό βήμα» η ολοκλήρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, διαμήνυσε ο Στόλτενμπεργκ, κάνοντας λόγο για ξεκάθαρη δέσμευση του Τούρκου προέδρου. Ποια ανταλλάγματα έλαβε η Άγκυρα. Συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν την Τρίτη.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε να ψηφίσει το τουρκικό κοινοβούλιο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η ολοκλήρωση της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στην αμυντική συμμαχία αποτελεί ένα «ιστορικό βήμα».

Ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι δεν είναι σε θέση να μπει σε λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία έγκρισης της σουηδικής υποψηφιότητας από το τουρκικό κοινοβούλιο, τόνισε, ωστόσο, ότι πρόκειται για μια ξεκάθαρη δέσμευση και ότι ο Ερντογάν είπε ότι θα γίνει το συντομότερο δυνατόν.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι η Ουγγαρία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας.

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Bloomberg ότι η Άγκυρα δέχτηκε να άρει το βέτο αφότου έλαβε δεσμεύσεις σε βασικά της αιτήματα, όπως η στάση της Στοκχόλμης απέναντι σε υποστηρικτές Κούρδων αυτονομιστών.

Δεύτερος Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε ότι σημειώθηκε επίσης πρόοδος προς την ικανοποίηση των αιτημάτων της Άγκυρας για την άρση των κυρώσεων σχετικά με τις προμήθειες όπλων, καθώς και ότι αξιωματούχοι της Ε.Ε. συμφώνησαν να επιταχύνουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καλωσόρισε την απόφαση του Ερντογάν και υπογράμμισε ότι είναι έτοιμος να εργαστεί μαζί του για την ενίσχυση της άμυνας και της αποτροπής στην περιοχή της Ευρώπης και του Ατλαντικού.

Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Ερντογάν την Τρίτη.

 

NATO’s Stoltenberg says Turkey agrees to move ahead with Sweden’s NATO bid