Home Περιβαλλον Η «Ανθρωπόκαινος Εποχή»

Η «Ανθρωπόκαινος Εποχή»

by bot

Η «Ανθρωπόκαινος Εποχή»

Στοιχεία που δείχνουν ότι ο κόσμος έχει εισέλθει στην «Ανθρωπόκαινο Εποχή», παρουσίασαν επιστήμονες. Σύμφωνα με τη θεωρία τους, η λίμνη Crawford, έξω από το Τορόντο αποτελεί το σημείο αναφοράς των ραγδαίων γεωφυσικών μεταβολών, οι οποίες οφείλονται στην ανθρώπινη δράση Μετά από αυτοψίες σε 12 πιθανές τοποθεσίες, οι επιστήμονες κατέληξαν στη συγκεκριμένη λίμνη, στην οποία εντόπισαν τις περισσότερες ενδείξεις αλλαγών από τη δεκαετία του ΄50. Οι δείκτες πλουτωνίου στους βράχους επέτρεψαν στους ερευνητές να αναγνωρίσουν την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου, καθώς το ραδιενεργό υλικό έπεσε από την ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια δοκιμών πυρηνικών όπλων. Παρατήρησαν επίσης στοιχεία ταχείας γεωλογικής αλλαγής λόγω των ορυκτών καυσίμων, των αζωτούχων λιπασμάτων και των νέων ειδών, υποδεικνύοντας ότι το Ανθρωπόκαινο μπορεί να ξεκίνησε πριν από 83 χρόνια.

Οι εμπλεκόμενοι επιστήμονες, λένε ότι οι αλλαγές στον πλανήτη δεν μπορούν πλέον να εξηγηθούν χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ανθρώπινες δραστηριότητες και παρεμβάσεις.

«Μπορούμε να δούμε ότι οι άνθρωποι έχουν ουσιαστικά δημιουργήσει μια νέα γήινη σφαίρα πέρα ​​από τη βιόσφαιρα», δήλωσε στους Financial Times ο Jürgen Renn, επιστημονικό μέλος στο Max Planck Institute for the History of Science.

Η έννοια του Ανθρωπόκαινου εισήχθη για πρώτη φορά από τον βραβευμένο με Νόμπελ χημικό της ατμόσφαιρας Paul Crutzen το 2000 και σιγά σιγά, κέρδισε ενδιαφέρον και αποδοχή στην επιστημονική κοινότητα.

Στον αντίποδα, πολλά μέλη της επιστημονικής κοινότητας εκφράζουν αμφιβολίες για το αν ανθρωπογενείς αλλαγές ισοδυναμούν με μια νέα εποχή. Ανθρωπολόγοι επισημαίνουν ότι σε γεωλογικούς όρους, η ανθρώπινη παρουσία θεωρείται μικρή για να προσδιορίσει την δίκη της εποχή στην εξέλιξη της φύσης.

You may also like

artpointview.gr @ 2024