Μαίνονται οι φωτιές σε Δυτική Αττική, Λουτράκι και Ρόδο

Η νύχτα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και στις τρεις περιοχές, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας, ρίχτηκαν εκ νέου στη μάχη τα εναέρια μέσα.

Όπως ενημέρωσε το πρωί ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, στα τρία κύρια μέτωπα επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και ενισχυμένα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα:

    • πέντε αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα στη Δυτική Αττική
    • τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα στο Λουτράκι
    • τρία αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα στη Ρόδο.

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στις 11:30 στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη των πυρκαγιών.

Όπως ανακοινώθηκε, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου από τον κόμβο της Επιδαύρου μέχρι τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Αθήνα.

Παράλληλα, σε επιφυλακή βρίσκονται και οι υγειονομικές αρχές. Σύμφωνα με ενημέρωση από το ΕΚΑΒ χθες, από το μεσημέρι έως τις 9 το βράδυ, διακομίστηκαν σε υγειονομικές δομές 10 άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, πέντε από την περιοχή της Μάνδρας και ισάριθμα από το Λουτράκι.

Στα Δερβενοχώρια, η φωτιά, που κατά τη διάρκεια της νύχτας κατευθύνθηκε προς Βλυχάδα, συνεχίζει να καίει καθώς, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλονται, οι πυροσβέστες είναι αντιμέτωποι με συνεχείς αναζωπυρώσεις και αλλαγές κατεύθυνσης.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Παναγιώτης Κολοβέντζος, τόνισε στην «Κ» ότι αρκετά σπίτια στον οικισμό Νέα Ζωή κάηκαν, ενώ η φωτιά πλησίασε απειλητικά το κέντρο της Μάνδρας. «Είμαστε σε απελπισία», ανέφερε. Εκτός από τη Νέα Ζωή εκκενώθηκε και ο οικισμός Πουρνάρι, καθώς οι φλόγες «με τη βοήθεια του ισχυρού ανέμου και του πευκώδους και χορτολιβαδικού χαρακτήρα της βλάστησης πέρασαν το ύψωμα-οικισμό Αγ. Σωτήρα».

Στη Νέα Πέραμο, το βράδυ στάλθηκε μήνυμα από το 112, προκειμένου οι κάτοικοι να είναι σε ετοιμότητα.

Η φωτιά στα Δερβενοχώρια παραμένει το δυσκολότερο μέτωπο από τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη από προχθές το μεσημέρι, λόγω της πυκνής δασικής βλάστησης και του δυσπρόσιτου χαρακτήρα της περιοχής

Σε απόσταση ασφαλείας η φωτιά από τα διυλιστήρια

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι αναζωπυρώσεις στην περιοχή είναι διαρκείς και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα, λόγω των δυνατών ανέμων και των υψηλών θερμοκρασιών.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να κρατήσουν σε απόσταση ασφαλείας τη φωτιά από τα διυλιστήρια της Motor Oil και σήμερα το μέτωπο δεν φαίνεται να απειλεί τις εγκαταστάσεις.

«Είμαστε σε επιφυλακή», δήλωνaν χθες στην «Κ» από τα διυλιστήρια της Motor Oil, το επιτελείο της οποίας παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό την εξέλιξη της πυρκαγιάς στη γύρω περιοχή.

Το διυλιστήριο της Κορίνθου, όπως τονίζουν αρμόδια στελέχη, συνδράμει από χθες με δικά του μέσα την πυροσβεστική για την καταπολέμηση της πυρκαγιάς, η οποία προς το παρόν τουλάχιστον δεν απειλεί τις εγκαταστάσεις του.

Μεγάλη είναι η ανησυχία και για το Λουτράκι όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν τεράστια μάχη κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατάφεραν να μην περάσει η πυρκαγιά κάτω από την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου.