Home Περιβαλλον Περισσότερες από 50 φάλαινες πέθαναν μετά από ομαδική προσάραξη στη Σκωτία

Περισσότερες από 50 φάλαινες πέθαναν μετά από ομαδική προσάραξη στη Σκωτία

by bot

Περισσότερες από 50 φάλαινες πέθαναν μετά από ομαδική προσάραξη στη Σκωτία

Οι φάλαινες-πιλότοι έχουν ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και συχνά εκβράζονται στις ακτές. Η αιτία της συγκεκριμένης κατάστασης στη Σκωτία δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, αλλά πιστεύεται ότι το κοπάδι μπορεί να ακολούθησε ένα από τα θηλυκά που είχε βρεθεί σε δυσκολία και που κατά πάσα πιθανότητα ήταν έγκυος.

Οι διασώστες έσπευσαν στην παραλία του νησιού Lewis, το πρωί της Κυριακής μετά από αναφορές ότι δεκάδες θηλαστικά φαίνονταν παγιδευμένα και δεν μπορούσαν να βγουν ξανά στη θάλασσα. Σύντομα όμως αποδείχθηκε ότι μόνο 15 από τις μικρές φάλαινες-πιλότους ήταν ακόμη ζωντανές.

Οι ειδικές διασωστικές μονάδες προσπάθησαν να επαναφέρουν στην επιφάνεια δύο από τις πιο δραστήριες φάλαινες που βρίσκονταν ακόμη χαμηλά στο νερό με την παλίρροια και μια από αυτές ξέφυγε. Στη συνέχεια όμως περιορίστηκε και πέθανε αργότερα, όπως και άλλες τρεις.

Η αιτία της προσάραξης των φαλαινών δεν έγινε γνωστή, αλλά εκτιμάται ότι το κοπάδι μπορεί να ακολούθησε ένα από τα θηλυκά της ομάδας. Οι φάλαινες-πιλότοι φτάνουν σε μήκος περίπου τα 4-6 μέτρα και ζουν μεταξύ 40 και 60 ετών.

Σε δήλωση του φιλανθρωπικού οργανισμού BDMLR αναφέρεται ότι: “Μία από τις νεκρές φάλαινες φαίνεται να είχε κολπική πρόπτωση – οπότε προς το παρόν υπάρχουν υποψίες ότι ολόκληρο το κοπάδι προσάραξε λόγω του τοκετού ενός θηλυκού.

“Οι φάλαινες-πιλότοι είναι διαβόητες για τους ισχυρούς κοινωνικούς τους δεσμούς, οπότε συχνά όταν μια φάλαινα αντιμετωπίζει δυσκολίες και προσαράζει, την ακολουθούν και οι υπόλοιπες”.

Η ακτοφυλακή, η Πυροσβεστική και Διασωστική Υπηρεσία της Σκωτίας, η αστυνομία και το Scottish Marine Animal Stranding Scheme (SMASS) βρίσκονταν επίσης στην παραλία την Κυριακή. Η BDMLR πρόσθεσε: “Περίπου στις 3.30 μ.μ., ο τοπικός κτηνίατρος μαζί με την ακτοφυλακή, την πυροσβεστική και τη διάσωση και έναν κτηνίατρο ιατροδικαστή κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ρηχή παραλία και οι δύσκολες συνθήκες κύματος καθιστούσαν πολύ επικίνδυνη την επαναφορά των θαλάσσιων θηλαστικών.

“Λαμβάνοντας υπόψη πόσο καιρό οι φάλαινες-πιλότοι ήταν εκτός νερού, εκτός από τις κακές συνθήκες, αποφασίστηκε ότι θα έπρεπε να υποβληθούν σε ευθανασία. “Ένα θλιβερό αποτέλεσμα για αυτό το κοπάδι και προφανώς όχι το αποτέλεσμα που όλοι ελπίζαμε”.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%B9%CE%BF%CF%8D%CE%B9%CF%82_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%A7%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%82

Η SMASS θα πραγματοποιήσει τώρα μεταθανάτιες εξετάσεις στις φάλαινες για να διερευνήσει τους λόγους για τους οποίους προσάραξαν.

 

You may also like

artpointview.gr @ 2024