Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τους καλοκαιρινούς προορισμούς μας

Έχουν μέλλον οι κλασικές μεσογειακές καλοκαιρινές διακοπές; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτουν στον εαυτό τους οι ταξιδιώτες που αναζητούν χαλάρωση στη νότια Ευρώπη, καθώς οι θερμοκρασίες στην περιοχή έφτασαν και ξεπέρασαν τους 40°C τον Ιούλιο.

Η τουριστική βιομηχανία, η οποία συμβάλλει σημαντικά στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ευρώπης, θα μπορούσε να εκτεθεί σε σημαντικές επιβαρύνσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η υπόθεση αυτή είναι κάτι περισσότερο από ένας απλός φόβος, καθώς υποστηρίζεται από μελέτη της Επιτροπής της ΕΕ με στοιχεία και αριθμούς.

Αυτό θα μπορούσε να πλήξει σκληρά την ήπειρο σε προοπτική, ιδίως από τη στιγμή που τα πρόσφατα κύματα καύσωνα με θερμοκρασίες γύρω ή και πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή της Μεσογείου προκάλεσαν μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά τα στοιχεία των κρατήσεων.

Η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών της ΕΕ των οποίων οι οικονομίες είναι ιδιαίτερα έντονα προσανατολισμένες στον τομέα του τουρισμού.

Η μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκπονήθηκε από τον David Garcia León, αναλυτή για τις κλιματικές επιπτώσεις και την πολιτική προσαρμογής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Διαπίστωσε ένα σαφές μοτίβο αλλαγής της τουριστικής ζήτησης από βορρά προς νότο για την Ευρώπη, με τις βόρειες περιοχές να επωφελούνται από την κλιματική αλλαγή και τις νότιες περιοχές να αντιμετωπίζουν σημαντική μείωση της τουριστικής ζήτησης.

“Όχι παρακμή, αλλά αλλαγή”
Ο Jean-Pierre Mas, πρόεδρος της γαλλικής ένωσης ταξιδιωτικών γραφείων “Entreprises de Voyage”, διαφωνεί: “Δεν θα υπάρξει δραματική πτώση. Αντίθετα, θα υπάρξει σταδιακή αλλαγή. Πώς θα γίνει αυτή η αλλαγή; Θα πραγματοποιηθεί σε δύο κινήσεις ή σε δύο φάσεις, αν μου επιτρέπετε να το θέσω έτσι. Από τη μία πλευρά, οι Γάλλοι, οι οποίοι υπέφεραν πολύ από τη ζέστη αυτό το καλοκαίρι, θα προσπαθήσουν να βρουν ελαφρώς λιγότερο θερμούς προορισμούς, δηλαδή λιγότερο προς το νότο και ελαφρώς περισσότερο προς το βορρά, είτε πρόκειται για τη βόρεια Γαλλία, αλλά και στη βόρεια Ευρώπη, δηλαδή προορισμούς όπου δεν κάνει τόσο ζέστη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ο Μαυρίκιος, για παράδειγμα, είναι πλέον ο ένατος σημαντικότερος καλοκαιρινός προορισμός για τους Γάλλους, παρόλο που ο Μαυρίκιος έχει χειμώνα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Έτσι, υπάρχουν αλλαγές συμπεριφοράς που πραγματοποιούνται σιγά-σιγά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο τουρισμός θα καταρρεύσει σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία. Η σεζόν δεν θα περιορίζεται στον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Θα επεκταθεί και κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου. Τι σημαίνει αυτό; Ο κόσμος θα ταξιδεύει στην Ανδαλουσία την άνοιξη, στα ελληνικά νησιά την άνοιξη ή το φθινόπωρο και λίγο λιγότερο το καλοκαίρι”.

Η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι η πιο επισκέψιμη περιοχή στον κόσμο, σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO). Το 2020, η ήπειρος παρήγαγε το 41% όλων των παγκόσμιων τουριστικών εισπράξεων και κατέγραψε το 51% όλων των διεθνών αφίξεων – το ισοδύναμο 582 εκατομμυρίων τουριστών.

Όταν ο Λάουτερμπαχ τουιτάρει από τις διακοπές του στην Ιταλία…
Ένα tweet που ανήρτησε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach ενώ βρισκόταν σε διακοπές στην Τοσκάνη, προκάλεσε εκνευρισμό στην Ιταλία.

“Αν συνεχιστεί έτσι, αυτοί οι προορισμοί διακοπών δεν θα έχουν μέλλον μακροπρόθεσμα. Η κλιματική αλλαγή καταστρέφει τη νότια Ευρώπη. Μια εποχή φτάνει στο τέλος της”.

Στο tweet του, ο Lauterbach αναφέρθηκε σε έναν ευρωπαϊκό χάρτη καιρού που δημιουργήθηκε από την πρωτοβουλία Helmholtz Climate Initiative.

 

Η Ιταλία καθησυχάζει τις γερμανικές ανησυχίες
Αμέσως μετά ακολούθησε η αντίδραση της υπουργού Τουρισμού της Ιταλίας Daniela Santanchè: “Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γερμανό υπουργό Υγείας που επέλεξε την Ιταλία ως προορισμό, η οποία ήταν πάντα ο αγαπημένος προορισμός διακοπών των συμπατριωτών του. Είμαστε βέβαιοι ότι οι Γερμανοί θα συνεχίσουν να εκτιμούν τις διακοπές στην Ιταλία”, δήλωσε και πρόσθεσε ότι η Ιταλία έχει επίγνωση της κλιματικής αλλαγής, η οποία επηρεάζει όχι μόνο τη νότια Ευρώπη αλλά ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο σύνδεσμος τουρισμού της Ιταλίας: “Δύσκολα θα βρούμε άλλο μέρος”.
Ακόμη πιο σίγουρος και αισιόδοξος ήταν ο πρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας ταξιδιών και τουρισμού Fiavet, Giuseppe Ciminnisi: “Σίγουρα ο τουρισμός έχει αλλάξει στο όνομα της μεγαλύτερης βιωσιμότητας, αλλά ως οργανωμένες τουριστικές επιχειρήσεις, διαβεβαιώνουμε τον υπουργό Karl Lauterbach ότι αν θέλει να ταξιδέψει νοτιότερα, για παράδειγμα στη Σικελία, την Απουλία, την Καλαβρία, θα δυσκολευτεί να βρει μέρος ακόμη και σε αυτό το ζεστό κλίμα”.

Το σύνθημα της Ιταλίας: Μην ανησυχείτε
“Οι κλιματικές αλλαγές δεν θα εμποδίσουν τους ανθρώπους να πηγαίνουν στη θάλασσα, στα βουνά ή στις λίμνες, να γνωρίσουν πόλεις που αποτελούν μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, να ανακαλύψουν νέα μέρη και να δοκιμάσουν φαγητό που δεν υπάρχει αλλού”, δήλωσε ο Ciminnisi στο Euronews. “Από την εποχή του Οδυσσέα, τα ταξίδια στη Μεσόγειο είναι απαραίτητος παράγοντας για τον εμπλουτισμό του ανθρώπου”.

Δεν υπάρχει απότομη μετατόπιση από το νότο στο βορρά
Παρ’ όλα αυτά, οι παραθεριστές στην Ευρώπη αρχίζουν σταδιακά να μετατοπίζουν το ενδιαφέρον τους, πολύ αργά αλλά αισθητά, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Γαλλίας, Jean-Pierre Mas.

“Αυτό το καλοκαίρι, οι επιλεγμένοι προορισμοί (των Γάλλων) είναι πρώτα η Ελλάδα, δεύτερον η Ισπανία και τρίτον η Τυνησία, άρα οι τρεις πιο θερμές χώρες, και οι Αντίλλες”, δήλωσε ο Mas στο Euronews.

“Ναι, υπήρξε αύξηση του αριθμού των επισκεπτών στη Σκανδιναβία, για παράδειγμα, και υπήρξε αύξηση του αριθμού των επισκεπτών στο Hauts de France, το βόρειο τμήμα της Γαλλίας, ή στην Αλσατία για τον γαλλόφωνο τουρισμό. Αλλά δεν μπορεί να πει κανείς ότι υπήρξε μια μετακίνηση πίσω από το νότο προς το βορρά.

“Η κίνηση αυτή θα είναι σταδιακή και όχι όλα μαζί, δεν θα υπάρξει απότομη διαδικασία. Αλλά οι επαγγελματίες του τουρισμού σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Τυνησία πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ότι ο αριθμός των επισκεπτών θα είναι χαμηλότερος τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο και σίγουρα υψηλότερος τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο στο μέλλον”.

“Σχετικά καλό καλοκαίρι για την Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία”
Υπάρχει όμως και ένας άλλος πολύ απλός λόγος για τον οποίο η τουριστική βιομηχανία της νότιας Ευρώπης παραμένει ευδιάθετη, δηλαδή οι συνήθειες των παραθεριστών, οι οποίοι συχνά κλείνουν τα ταξίδια τους μήνες πριν.

Ο Olivier Ponti της εταιρείας συμβούλων Forward Keys δήλωσε στο Euronews: “Νομίζω ότι η κατάσταση είναι ενθαρρυντική για προορισμούς όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία, οι οποίοι θα έχουν ένα σχετικά καλό καλοκαίρι παρά τα όσα συμβαίνουν. Γιατί; Επειδή οι κρατήσεις για τη θερινή περίοδο έγιναν το πρώτο εξάμηνο του έτους, οπότε τα τρέχοντα γεγονότα θα επηρεάσουν κυρίως τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, οι οποίες αποτελούν μειοψηφία των κρατήσεων.

“Έτσι, νομίζω ότι τα ταξιδιωτικά γραφεία και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες σε αυτές τις περιοχές θα μπορέσουν να κάνουν καλές δουλειές το καλοκαίρι. Στα μέρη που έχουν πληγεί περισσότερο, σκέφτομαι μέρη όπως η Ρόδος ή η Σικελία, η κατάσταση θα είναι προφανώς πιο δύσκολη, διότι εκεί υπάρχουν πράγματι μαζικά κύματα ακυρώσεων, απλώς και μόνο επειδή δεν είναι δυνατόν να κάνει κανείς ευχάριστες καλοκαιρινές διακοπές υπό τις παρούσες συνθήκες”.

Οι προοπτικές για πιο ευχάριστο καλοκαιρινό καιρό είναι μάλλον μέτριες: “Σε γενικές γραμμές, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι ότι θα κάνει ακόμα περισσότερη ζέστη και θα τείνει να είναι πιο ξηρός”, δήλωσε ο ειδικός σε θέματα κλίματος Hans-Martin Füssel από τον Οργανισμό Περιβάλλοντος της ΕΕ EEA στην Κοπεγχάγη.

Επιπλέον, πολλές από τις δημοφιλείς πόλεις του νότου θερμαίνονται ιδιαίτερα γρήγορα, οπότε οι ίδιοι οι κάτοικοί τους καταφεύγουν στις ακτές ή κάνουν σιέστα. Το καλοκαίρι, οι καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη διαρκούν επίσης όλο και περισσότερο, δήλωσε ο Füssel: “Ένας καύσωνας δεν τελειώνει μετά από μία, δύο ή τρεις ημέρες, αλλά διαρκεί πολύ περισσότερο”.

euronews.com