Επαγωγική Φόρτιση: Η Σουηδία «ηλεκτρίζει» τους… δρόμους

Ο πρώτος δρόμος στον κόσμο, όπου τα αυτοκίνητα θα φορτίζουν με επαγωγική φόρτιση, θα είναι στη Σουηδία και θα είναι έτοιμος το 2025.

Η Σουηδία πρωτοπορεί και είναι έτοιμη να γράψει την δική της ιστορία στην ηλεκτροκίνηση, με την φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων εν κινήσει να είναι προ των πυλών. Η σκανδιναβική χώρα ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών ότι θα θέσει σε λειτουργία τον πρώτο δρόμο παγκοσμίως, ο οποίος επιτρέπει την επαγωγική φόρτιση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα το 2025.

Για τους μη μυημένους, η επαγωγική φόρτιση σημαίνει ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα φορτίζουν ασύρματα όταν είναι εν κινήσει. Ουσιαστικά, η εν λόγω τεχνολογία θα επιτρέπει στα ηλεκτρικά οχήματα να προχωρούν από τον έναν σταθμό φόρτισης στον άλλο χωρίς το άγχος της αυτονομίας.

Επαγωγική φόρτιση χωρίς καλώδια!

Ο Ε20 θα φορτίζει ασύρματα τα ηλεκτρικά οχήματα
Πιο συγκεκριμένα, ο εν λόγω αυτοκινητόδρομος είναι ο Ε20. Μάλιστα, περνάει μέσα από τις μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως η Στοκχόλμη, το Γκέτεμποργκ και το Μάλμε. Ο «ηλεκτρικός» αυτοκινητόδρομος αποτελεί το πρώτο μέρος του σχεδίου της χώρας για πιο «πράσινες» μεταφορές. Επιπλέον, σύμφωνα με το πλάνο περισσότερα από 3.000 χιλιόμετρα σουηδικών δρόμων θα… «ηλεκτριστούν».

O Jan Pettersson, διευθυντής της σουηδικής Διοίκησης Μεταφορών, δήλωσε:

«Πιστεύουμε ότι η λύση της ηλεκτροδότησης είναι ο δρόμος προς τα εμπρός για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του τομέα των μεταφορών και εργαζόμαστε σε μια σειρά από λύσεις».

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Η επαγωγική φόρτιση στον ορίζοντα!

Το «παλεύει» καιρό η Σουηδία για την επαγωγική φόρτιση
Η Σουηδία «δουλεύει» ήδη εδώ καιρό για την ηλεκτροδότηση των δρόμων της. Πιο συγκεκριμένα, το 2016 εγκαινίασε ένα τμήμα δρόμου 2 χιλιομέτρων στην πόλη Gävle. Ειδικότερα, σε αυτό το τμήμα εναέρια ηλεκτρικά καλώδια επέτρεπαν τη φόρτιση ηλεκτρικών βαρέων οχημάτων.

Επιπλέον, ένα τμήμα δρόμου μήκους 1,6 χιλιομέτρων στο Gotland ηλεκτροδοτήθηκε με τη χρήση πηνίων φόρτισης τοποθετημένων κάτω από την άσφαλτο.

Η Volvo δοκιμάζει την επαγωγική φόρτιση στο Γκέτεμποργκ

Τέλος, το 2018 ο κυβερνητικός οργανισμός Trafikverket εισήγαγε την πρώτη ράγα φόρτισης στον κόσμο σε ένα τμήμα μήκους 2 χιλιομέτρων. Αυτή επέτρεπε τη φόρτιση των ηλεκτρικών φορτηγών μέσω ενός κινούμενου βραχίονα με ρεύμα.

Σύμφωνα με ερευνητές, μόνο το 25% του οδικού δικτύου της χώρας θα πρέπει να λάβει ηλεκτροδότηση ώστε να αποδώσει το νέο σύστημα. Να σημειώσουμε ότι η σκανδιναβική χώρα έχει συνάψει συνεργασία με τις Γερμανία και Γαλλία, για ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών σχετικά με τη νέα τεχνολογία.

πηγη