Επικριτές του Κρεμλίνου, πρώην κατάσκοποι και ερευνητές δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί ή σκοτωθεί υπό περίεργες συνθήκες… ή το σύνδρομο του αιφνίδιου ρωσικού θανάτου
Με αφορμή τη συντριβή του αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν….
Ενα ιδιωτικό τζετ που πιστεύεται ότι μετέφερε τον επικεφαλής της ομάδας Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν συνετρίβη την Τετάρτη, με αποτέλεσμα όλοι οι επιβάτες του να βρουν τον θάνατο. Κάποιοι κάνουν λόγο για εκδίκηση του Κρεμλίνου μετά την ανταρσία της Wagner τον περασμένο Ιούνιο, μέχρι στιγμής όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί τίποτα.
Με την πάροδο των ετών ωστόσο, επικριτές του Κρεμλίνου, πρώην κατάσκοποι και ερευνητές δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί ή δεχθεί επίθεση με διάφορους τρόπους. Δηλητηρίαση από τσάι με πολώνιο, επαφή με θανατηφόρο νευροτοξικό παράγοντα, πυροβολισμοί από κοντινή απόσταση και πτώσεις από ένα ανοιχτό παράθυρο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις το Κρεμλίνο αρνείται συστηματικά κάθε εμπλοκή – όπως έκανε και στην περίπτωση του Πριγκόζιν, χαρακτηρίζοντας «σοβαρό ψέμα την οποιαδήποτε συσχέτιση με την πτώση του αεροσκάφους».
Τον Αύγουστο του 2020, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι αρρώστησε σε πτήση από τη Σιβηρία προς τη Μόσχα. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στην πόλη Ομσκ, όπου ο Ναβάλνι έπεσε σε κώμα. Δύο ημέρες αργότερα, μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο Βερολίνο, όπου νοσηλεύτηκε και τελικά ανάρρωσε. Οι συνεργάτες του είπαν σχεδόν αμέσως ότι δηλητηριάστηκε, αλλά οι Ρώσοι αξιωματούχοι το αρνήθηκαν. Εργαστήρια στη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Σουηδία επιβεβαίωσαν ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε από έναν νευροπαραλυτικό παράγοντα, γνωστό ως Novichok, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στο εσώρουχό του. Οταν ο Ναβάλνι επέστρεψε στη Ρωσία, καταδικάστηκε σε 19 χρόνια φυλάκιση.
Το 2018, ο Πιοτρ Βερζίλοφ, ακτιβιστής της ομάδας Pussy Riot, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση και μετά αεροπορικώς στο Βερολίνο, όπου οι γιατροί δήλωσαν ότι το πιθανότερο ήταν να δηλητηριάστηκε. Τελικά ανάρρωσε. Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, ο Βερζίλοφ είχε φέρει σε δύσκολη θέση το Κρεμλίνο τρέχοντας στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου στη Μόσχα μαζί με τρεις άλλους ακτιβιστές για να διαμαρτυρηθούν για την αστυνομική βία. Ο Βερζίλοφ είναι παντρεμένος με την Ναντέζντα Τολοκονίκοβα, επίσης μέλος των Pussy Riot , η οποία καταδικάσθηκε το 2012 σε φυλάκιση δύο ετών για σόου σε καθεδρικό ναό της Μόσχας.
Ο Βλαντιμίρ Καρά-Μουρζά υπήρξε στενός συνεργάτης του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Μπορίς Νεμτσόφ, ο οποίος είχε δολοφονηθεί στο κέντρο της Μόσχας και σε μικρή απόσταση από το Κρεμλίνο το 2015. Δύο φορές, το 2015 και το 2017, αρρώστησε ξαφνικά όταν υπέστη δηλητηριάσεις, όπως είχε πει ο ίδιος , από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας. Και τις δύο φορές είχε πέσει σε κώμα πριν αναρρώσει τελικά. Οι ρωσικές αρχές αρνήθηκαν την εμπλοκή τους.
Η πιο γνωστή δολοφονία πολιτικού τα τελευταία χρόνια ήταν αυτή του Μπόρις Νεμτσόφ. Κάποτε αναπληρωτής πρωθυπουργός υπό τον Μπόρις Γέλτσιν, ο Νεμτσόφ ήταν δημοφιλής πολιτικός και σκληρός επικριτής του Πούτιν. Μια νύχτα του Φεβρουαρίου του 2015, πυροβολήθηκε σε μια γέφυρα δίπλα στο Κρεμλίνο καθώς περπατούσε με τη φίλη του.
Το 2006, ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο, πρώην πράκτορας της KGB και της διάδοχης υπηρεσίας της, της FSB, αρρώστησε στο Λονδίνο αφού ήπιε τσάι με ραδιενεργό πολώνιο, και πέθανε τρεις εβδομάδες αργότερα. Eρευνούσε τον θάνατο από πυροβολισμούς της Ρωσίδας δημοσιογράφου Άννα Πολιτκόφσκαγια, καθώς και τις φερόμενες σχέσεις της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών με το οργανωμένο έγκλημα.Η Αννα Πολιτκόφσκαγια, η δημοσιογράφος της εφημερίδας Novaya Gazeta, τον θάνατο της οποίας ερευνούσε ο Λιτβινένκο, δολοφονήθηκε στο ασανσέρ της πολυκατοικίας της στη Μόσχα στις 7 Οκτωβρίου 2006. Είχε κερδίσει διεθνή αναγνώριση για το ρεπορτάζ της σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία. Ο Ρουστάμ Μαχμούντοφ κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία της δημοσιογράφου, ως ο άνθρωπος που την πυροβόλησε στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διέμενε. Ο θείος του Λομ-Αλί Γκαϊτουκάγεφ καταδικάστηκε επίσης σε ισόβια καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι εκείνος οργάνωσε το φόνο, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία Ιντερφάξ και ΡΙΑ Νόβοστι.
Ο Γιούρι Στσεκοτσίχιν, αναπληρωτής διευθυντής της ίδιας εφημερίδας, βουλευτής της Κρατικής Δούμας, αναπληρωτής πρόεδρο της Επιτροπής Ασφαλείας και μέλος της Επιτροπής καταπολέμησης της διαφθοράς του ρωσικού κοινοβουλίου πέθανε στις 3 Ιουλίου 2003, μετά από σύντομη ασθένεια. Ο Στσεκοτσίχιν διερευνούσε τα πραγματικά περιστατικά των γεγονότων στο θέατρο «Νόρντ Οστ» με την τραγική κατάληξη της ομηρείας θεατών από Τσετσένους αυτονομιστές. Την ανοιξη του 2003 είχε αποκαλύψει πως μυστικά παρασημοφορήθηκαν όλα τα στελέχη της FSB που είχαν λάβει μέρος στην επιχείρηση αυτή.
Υπάρχουν επίσης περιστατικά θανάσιμων πτώσεων από παράθυρα, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Ρώσου επιχειρηματία και πρώην βουλευτή του κόμματος του Πούτιν, Πάβελ Αντοβ, που σκοτώθηκε πέφτοντας από δωμάτιο ξενοδοχείου.
Τον Ιούνιο του 2022, ο Αντοβ είχε επικρίνει μια ρωσική πυραυλική επίθεση σε συγκρότημα κατοικιών στο Κίεβο, κατά την οποία είχε τραυματιστεί ένας άνδρας και είχαν τραυματιστεί η 7χρονη κόρη του και η σύντροφός του.
Ενα μήνυμα στο WhatsApp, στο λογαριασμό του Αντοβ ανέφερε: «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκαλέσει κανείς όλα αυτά οτιδήποτε άλλο εκτός από τρομοκρατία».
Το μήνυμα διαγράφηκε αργότερα και ο Αντοβ έσπευσε να ανασκευάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζοντας την ρωσική εισβολή. Κατά τα φαινόμενα, ο Αντοβ είχε πέσει από το παράθυρο του δωματίου του, στον τρίτο όροφο, και βρέθηκε νεκρός έξω από ξενοδοχείο στην περιοχή Ραγιαγκάντα της Ινδίας τον Δεκέμβριο του 2022.
Με πληροφορίες από Associated Press