Home Προβολεις Ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την κατάσταση της Ένωσης: Ζήτησε από τον Ντράγκι έκθεση για την ανταγωνιστικότητα

Ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την κατάσταση της Ένωσης: Ζήτησε από τον Ντράγκι έκθεση για την ανταγωνιστικότητα

by bot

Ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την κατάσταση της Ένωσης: Ζήτησε από τον Ντράγκι τη σύνταξη έκθεσης για την ανταγωνιστικότητα.

Περιέγραψε τις κύριες προτεραιότητες και πρωτοβουλίες για το επόμενο έτος. Η φιλοδοξία της Πράσινης Συμφωνίας και το ζήτημα των μεταναστών μεταξύ των θεμάτων που εξετάστηκαν.

Στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2023, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιγράφει τις κύριες προτεραιότητες και πρωτοβουλίες για το επόμενο έτος, αξιοποιώντας τις επιτυχίες και τα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για την τελευταία ομιλία αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου, ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του 2024.

Η έκκληση κατά της βίας κατά των γυναικών: “Γνωρίζω ότι το Σώμα υποστηρίζει την πρότασή μας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Και εδώ θα ήθελα να δω μια άλλη θεμελιώδη αρχή να μετατρέπεται σε νόμο: Όχι σημαίνει όχι. Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ισότητα χωρίς ελευθερία από τη βία”.

“Φιλόδοξο σχέδιο για την Πράσινη Συμφωνία”: “Για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, παραμένουμε στην πορεία. Παραμένουμε φιλόδοξοι. Διατηρούμε τη στρατηγική ανάπτυξής μας. Και θα προσπαθούμε πάντα για μια δίκαιη και ισότιμη μετάβαση”. “Η σημερινή μας Ένωση αντανακλά το όραμα εκείνων που ονειρεύτηκαν ένα καλύτερο μέλλον μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένα μέλλον στο οποίο μια Ένωση εθνών, δημοκρατιών και λαών θα συνεργαζόταν για να μοιραστεί την ειρήνη και την ευημερία. Πίστευαν ότι η Ευρώπη ήταν η απάντηση στο κάλεσμα της ιστορίας”. “Όταν μιλάω με τη νέα γενιά των νέων, βλέπω το ίδιο όραμα για ένα καλύτερο μέλλον. Την ίδια φλογερή επιθυμία να οικοδομήσουν κάτι καλύτερο. Την ίδια πεποίθηση ότι, σε έναν κόσμο αβεβαιότητας, η Ευρώπη πρέπει και πάλι να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της ιστορίας. Και αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε μαζί”, πρόσθεσε. “Καθώς εισερχόμαστε στην επόμενη φάση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, ένα πράγμα δεν θα αλλάξει ποτέ: θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή βιομηχανία κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης”

Έρευνα κατά των επιδοτήσεων κατά του Πεκίνου: “Η Επιτροπή κινεί έρευνα κατά των επιδοτήσεων για τα ηλεκτρικά οχήματα από την Κίνα”. “Οι παγκόσμιες αγορές κατακλύζονται από φθηνότερα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα” σε τιμές που “διατηρούνται τεχνητά χαμηλά με τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις. Αυτό στρεβλώνει την αγορά μας”, δήλωσε η von der Leyen. “Η Ευρώπη είναι ανοιχτή στον ανταγωνισμό. Όχι για έναν αγώνα δρόμου προς τα κάτω. Πρέπει να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από τις αθέμιτες πρακτικές”.

 

“Ο πλανήτης βράζει”: “Πριν από τέσσερα χρόνια, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ήταν η απάντησή μας στο κάλεσμα της ιστορίας. Και το φετινό καλοκαίρι, το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη, μας το υπενθύμισε ξεκάθαρα. Η Ελλάδα και η Ισπανία επλήγησαν από καταστροφικές πυρκαγιές και λίγες εβδομάδες αργότερα επλήγησαν ξανά από καταστροφικές πλημμύρες. Και είδαμε το χάος και τη σφαγή που προκάλεσαν οι ακραίες καιρικές συνθήκες, από τη Σλοβενία έως τη Βουλγαρία και σε ολόκληρη την Ένωσή μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα ενός πλανήτη που βράζει”.

Άδειες αιολικής ενέργειας και βιώσιμη γεωργία: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει “μια δέσμη ευρωπαϊκών μέτρων για την αιολική ενέργεια, σε στενό συντονισμό με τη βιομηχανία και τα κράτη μέλη”, δήλωσε η von der Leyen. “Θα επιταχύνουμε περαιτέρω την έκδοση αδειών. Θα βελτιώσουμε τα συστήματα δημοπρασιών σε ολόκληρη την ΕΕ”. “Πολλοί εργάζονται ήδη για μια πιο βιώσιμη γεωργία. Πρέπει να συνεργαστούμε με τους άνδρες και τις γυναίκες της γεωργίας για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις νέες προκλήσεις. Είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό τροφίμων για το μέλλον. Χρειαζόμαστε περισσότερο διάλογο και λιγότερη πόλωση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να ξεκινήσουμε έναν στρατηγικό διάλογο για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ. Είμαι και παραμένω πεπεισμένος ότι η γεωργία και η προστασία του φυσικού κόσμου μπορούν να συμβαδίζουν”, πρόσθεσε.

“Ώρα να τεθεί ο πληθωρισμός υπό έλεγχο”: “Η Κριστίν Λαγκάρντ και η ΕΚΤ εργάζονται σκληρά για να θέσουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο. Γνωρίζουμε ότι η επιστροφή στον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ θα πάρει χρόνο”, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας τη “μεγάλη οικονομική πρόκληση” του “επίμονα υψηλού” πληθωρισμού. “Τα καλά νέα είναι ότι η Ευρώπη έχει αρχίσει να μειώνει τις τιμές της ενέργειας”, είπε.

“Ζήτησε από τον Ντράγκι μια έκθεση για την ανταγωνιστικότητα”: “Οι τρεις προκλήσεις – τα εργασιακά, ο πληθωρισμός και το επιχειρηματικό περιβάλλον – έρχονται σε μια εποχή που ζητάμε και από τη βιομηχανία να ηγηθεί της καθαρής μετάβασης. Επομένως, πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και να καθορίσουμε πώς θα παραμείνουμε ανταγωνιστικοί ενώ το κάνουμε αυτό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζήτησα από τον Mario Draghi – ένα από τα μεγάλα οικονομικά μυαλά της Ευρώπης – να ετοιμάσει μια έκθεση για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας”, δήλωσε η πρόεδρος.

“Θα ανοίξουμε τους υπολογιστές της ΕΕ σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης”. “Ο τρίτος πυλώνας” της στρατηγικής μας “είναι η προώθηση της καινοτομίας με υπεύθυνο τρόπο. Χάρη στις επενδύσεις μας τα τελευταία χρόνια, η Ευρώπη έχει καταστεί ηγέτιδα δύναμη στους υπερυπολογιστές, με 3 από τους 5 ισχυρότερους υπερυπολογιστές στον κόσμο. Πρέπει να επωφεληθούμε από αυτό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σήμερα μπορώ να ανακοινώσω μια νέα πρωτοβουλία για να ανοίξουμε τους υπολογιστές υψηλής απόδοσης σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης για να εκπαιδεύσουν τα μοντέλα τους”.

Η διαχείριση των μεταναστών πρέπει να είναι “ανθρώπινη”. “Το έργο μας για τη μετανάστευση βασίζεται στην πεποίθηση ότι η ενότητα είναι στα χέρια μας”, εξασφαλίζοντας “ασφάλεια και ανθρωπιά. Μια συμφωνία για το σύμφωνο δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά. Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έχουν μια ιστορική ευκαιρία να το εγκρίνουν. Ας δείξουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να διαχειριστεί τη μετανάστευση αποτελεσματικά και με συμπόνια”, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ, εγκαινιάζοντας τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. “Υπογράψαμε μια εταιρική σχέση με την Τυνησία που αποφέρει αμοιβαία οφέλη πέραν της μετανάστευσης: από την ενέργεια και την εκπαίδευση έως τις δεξιότητες και την ασφάλεια. Και τώρα θέλουμε να εργαστούμε για παρόμοιες συμφωνίες με άλλες χώρες”, πρόσθεσε.

 

Επέκταση της προσωρινής προστασίας για τους Ουκρανούς: “Με υπερηφάνεια ανακοινώνω ότι η Επιτροπή θα προτείνει την επέκταση της προσωρινής προστασίας στους Ουκρανούς στην ΕΕ. Η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί. Μόνο φέτος έχουμε χορηγήσει 12 δισεκατομμύρια ευρώ για την καταβολή μισθών και συντάξεων. Για να βοηθήσουμε στη λειτουργία νοσοκομείων, σχολείων και άλλων υπηρεσιών. Και με την πρότασή μας Asap αυξάνουμε την παραγωγή πυρομαχικών για να καλύψουμε τις άμεσες ανάγκες της Ουκρανίας”, ανακοίνωσε η φον ντερ Λάιεν

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία στον χώρο Σένγκεν: “Η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι μέρος του χώρου Σένγκεν μας. Ας τους αφήσουμε λοιπόν επιτέλους να μπουν, χωρίς άλλη καθυστέρηση”. Αυτό δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Von der Leyen ευχαρίστησε τη Σόφια και το Βουκουρέστι για το έργο τους στο μεταναστευτικό, “δείχνοντας τις βέλτιστες πρακτικές τόσο για το άσυλο όσο και για την επιστροφή”.

 

Η “ιδιότητα του μέλους” στην ΕΕ “βασίζεται στην αξία και η Επιτροπή θα υπερασπίζεται πάντοτε αυτή την αρχή. Χρειάζεται σκληρή δουλειά και ηγεσία. Αλλά υπάρχει ήδη μεγάλη πρόοδος”. Αυτό δήλωσε η πρόεδρος του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, Ursula von der Leyen, στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης στο Ευρωκοινοβούλιο. “Είδαμε τα μεγάλα βήματα που έχει ήδη κάνει η Ουκρανία από τότε που της παραχωρήσαμε το καθεστώς της υποψήφιας χώρας. Και είδαμε την αποφασιστικότητα άλλων υποψήφιων χωρών να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις”, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με πληροφορίες από το ANSA

You may also like

artpointview.gr @ 2024