Frontex: +96% παράτυπες αφίξεις στην κεντρική Μεσόγειο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – Ο αριθμός των ανιχνεύσεων παράτυπων διελεύσεων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ αυξήθηκε κατά το ένα πέμπτο (+18%) τους πρώτους οκτώ μήνες του 2023, ξεπερνώντας τις 232.350, το υψηλότερο σύνολο κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου από το 2016. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στον αριθμό των αφίξεων μέσω της κεντρικής Μεσογείου. Ο αριθμός των παράτυπων διελεύσεων σε αυτή τη διαδρομή – 114562 – σχεδόν διπλασιάστηκε (+96%) σε σύγκριση με τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022. Αυτό αναφέρει ο Frontex, ο οποίος επισημαίνει ότι η πίεση από την Τυνησία και τη Λιβύη “ενδέχεται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες”.

“Η αυξημένη μεταναστευτική πίεση στη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου θα μπορούσε να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, με τους διακινητές να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές για τους μετανάστες που αναχωρούν από τη Λιβύη και την Τυνησία, σε ένα πλαίσιο ισχυρού ανταγωνισμού μεταξύ εγκληματικών ομάδων”, γράφει ο Frontex στην έκθεσή του.

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός σημειώνει ότι “οι αφίξεις στις περισσότερες άλλες μεταναστευτικές διαδρομές μειώθηκαν ετησίως φέτος, από 5% στη διαδρομή της Δυτικής Αφρικής έως 19% στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων. Δυστυχώς, οι θαλάσσιες διελεύσεις παραμένουν εξαιρετικά επικίνδυνες. Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΟΜ, περισσότεροι από 2.325 άνθρωποι χάθηκαν φέτος στη Μεσόγειο, οι περισσότεροι από αυτούς στη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου”.

“Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, η διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η δεύτερη πιο ενεργή διαδρομή με περισσότερες από 70.550 ανιχνεύσεις, σημείωσε πτώση 19%, κυρίως λόγω της αυστηρότερης πολιτικής για τις θεωρήσεις. Ο αριθμός των παράτυπων διελεύσεων μέσω της Μάγχης προς το Ηνωμένο Βασίλειο τον Αύγουστο πλησίασε τις 9.000, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2023 να ανέλθει σε 36.250, δηλαδή 13% λιγότερο από την ίδια περίοδο πέρυσι”, αναφέρει η έκθεση.

 

Η τρέχουσα κατάσταση της μετανάστευσης “υπογραμμίζει για άλλη μια φορά τις προκλήσεις που έχουμε και τις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλουμε. Όσον αφορά τη Λαμπεντούζα, η πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ Ursula von der Leyen βρίσκεται σε επαφή με τον πρωθυπουργό Giorgia Meloni και σήμερα το πρωί η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson άκουσε τον υπουργό Piantedosi να αξιολογεί την κατάσταση και να εξετάζει πώς μπορεί η ΕΕ να παράσχει βοήθεια. Υποστηρίζουμε την Ιταλία σε επιχειρησιακό και οικονομικό επίπεδο. Και είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ιταλία”. Αυτό εξήγησε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Anitta Hipper.

“Μοιραστήκαμε την ανάγκη να αναπτυχθεί μια νέα ευρωπαϊκή επιχειρησιακή στρατηγική κατά των διακινητών ανθρώπων. Τόνισα επίσης στην Επίτροπο την ανάγκη να ενισχυθούν οι επαναπροωθήσεις από την Τυνησία στις χώρες καταγωγής”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι μετά την τηλεφωνική συνομιλία με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον. Αυτό και άλλα θέματα θα εξεταστούν σε ειδική διμερή συνάντηση που θα προγραμματιστεί στις Βρυξέλλες το συντομότερο δυνατό.