Ενας ελκυστικός κατάλογος με μέρη που μπορείτε να επισκεφθείτε τον Σεπτέμβριο εκτός Ελλάδας 

 

Γκουανταλαχάρα


Δεν υπάρχει κακή εποχή του χρόνου για να επισκεφθείτε τη γενέτειρα της τεκίλας και του mariachi στο Μεξικό. Αλλά ο Σεπτέμβριος εγκαινιάζει μερικές από τις πιο ευχάριστες θερμοκρασίες του έτους στην πρωτεύουσα του Jalisco, με τις ημερήσιες μέγιστες θερμοκρασίες της Γκουανταλαχάρα να ανέρχονται στους 80 βαθμούς και θερμοκρασίες που πέφτουν στους 60 βαθμούς τη νύχτα.

Η μεγαλύτερη γιορτή της μουσικής mariachi στον κόσμο λαμβάνει χώρα εδώ κάθε Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια του 10ήμερου Διεθνούς Φεστιβάλ Mariachi και Charrería που προσελκύει χιλιάδες θεατές και εκατοντάδες συγκροτήματα στους δρόμους και τις σκηνές της πόλης.

Αν κάνετε παρέα σε ένα μόνο μπαρ τεκίλας στην πόλη, κάντε το Cantina La Fuente, το οποίο βρίσκεται εδώ από το 1921 και προσελκύει ντόπιους, φοιτητές και τουρίστες στο μακρύ ξύλινο μπαρ του.

Breckenridge, Colorado

Η όμορφη, φιλική προς τους πεζούς κωμόπολη Breckenridge βρίσκεται στα 9.600 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και βλέπει μερικά από τα πρώτα φύλλα του Κολοράντο που αλλάζουν, γεγονός που την καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για να απολαύσετε το φύλλο στις αρχές του φθινοπώρου.

Οι πυκνές συστάδες από λεύκες αποκτούν τη χρυσή τους λάμψη από τα μέσα του μήνα και είναι καλύτερο να τις απολαύσετε με ένα pumpkin spice latte στο χέρι ή κάνοντας πεζοπορία στα περισσότερα από 200 μίλια μονοπατιών που περιβάλλουν την πόλη. Για θέα με το αυτοκίνητο, ο γραφικός δρόμος Boreas Pass Scenic Road είναι μια αγαπημένη διαδρομή για θέα στο βουνό και σήραγγες από λεύκες.

Ο Σεπτέμβριος είναι επίσης η καλύτερη εποχή για ψάρεμα με μύγα στα πολλά ποτάμια της περιοχής, και η Breckenridge Outfitters μπορεί να σας δείξει τα σχοινιά (ή, μάλλον, τους κόμπους).

Σημειώστε στο ημερολόγιό σας και το ετήσιο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Breck αυτό το μήνα.

Iceland

 


Ακόμη και κατά τη διάρκεια της πιο πολυσύχναστης καλοκαιρινής περιόδου στην Ισλανδία μπορείτε να περιμένετε τέσσερις εποχές μέσα σε μία μόνο ημέρα.

Και ενώ κανείς δεν μπορεί να πει τι θα κάνει ο καιρός στο νησί το φθινόπωρο, η επίσκεψη τον Σεπτέμβριο φέρνει ως επί το πλείστον ήπιες (σε σύγκριση με τον χειμώνα) θερμοκρασίες με ένα πρόσθετο μπόνους – την ευκαιρία να δείτε το βόρειο σέλας. Είναι ορατά στον ουρανό της Ισλανδίας κυρίως από τον Σεπτέμβριο έως τον Απρίλιο, πριν η ψύχρα του χειμώνα σας κάνει να ντυθείτε καλά και αληθινά.

Το αρκτικό φθινόπωρο της Ισλανδίας βάφεται σε κίτρινα, πορτοκαλί και κόκκινα χρώματα. Είναι ο τέλειος καιρός για να επισκεφθείτε τις ιαματικές πισίνες και τη σάουνα στο φιόρδ, λίγο έξω από το κέντρο του Ρέικιαβικ, στο Sky Lagoon (μια αστική απάντηση στη Γαλάζια Λιμνοθάλασσα), να περιηγηθείτε σε ένα από τα ενεργά ηφαίστεια του νησιού ή να κολυμπήσετε με αναπνευστήρα στη σχισμή του παγετώνα Silfra (με ορατότητα πάνω από 300 πόδια!) με τηνTroll Expeditions.

 

Bonaire
Το Μποναίρ βρίσκεται κάτω από τη ζώνη των τυφώνων και θεωρείται ένα μέρος χωρίς τυφώνες για να το επισκεφθείτε – ακόμη και αν ο Σεπτέμβριος είναι τεχνικά ακόμα περίοδος καταιγίδων σε άλλα μέρη της Καραϊβικής.

Τα καλοκαιρινά πλήθη έχουν μειωθεί μέχρι αυτή την εποχή του έτους, οπότε μπορεί επίσης να είστε αρκετά τυχεροί για να προλάβετε την ετήσια εκδήλωση αναπαραγωγής κοραλλιών που μοιάζει με υποβρύχια χιονοθύελλα στους πολύχρωμους κοραλλιογενείς υφάλους του Μποναίρ (το νησί είναι ένας παράδεισος για τους δύτες όλο το χρόνο, με πολλές τοποθεσίες προσβάσιμες ακριβώς από την ακτή).

Ο Σεπτέμβριος σηματοδοτεί την έναρξη της ελαφριάς εποχής ανέμων στο Μποναίρ, οπότε οι αρχάριοι windsurfers ίσως βρουν καλύτερη ευκαιρία να κάνουν μαθήματα αυτή την εποχή.

Υπολογίστε σε πολλούς εορτασμούς στις 6 Σεπτεμβρίου, την Ημέρα της Σημαίας του Μποναίρ, όταν οι παρελάσεις και τα πάρτι γεμίζουν τους δρόμους γύρω από την πρωτεύουσα Κραλεντίκ.

French Polynesia


Πώς αγαπάμε την Ταϊτή (και τη Μορέα και τη Μπόρα Μπόρα);

Ας μετρήσουμε τους τρόπους – ξεκινώντας από τα απίστευτα μπανγκαλόου πάνω από το νερό, τις ατόλες με τις πιο επικές καταδύσεις στον κόσμο και την πιο νόστιμη απάντηση στο σεβίτσε, που ονομάζεται poisson cru (οι Ταϊτινοί το φτιάχνουν με ωμό ψάρι και φρέσκο γάλα καρύδας).

Ενώ μπορείτε να κολυμπήσετε με αναπνευστήρα με καρχαρίες και σαλάχια στα ζαφειρένια νερά της Γαλλικής Πολυνησίας όλο το χρόνο, αυτά τα νησιά είναι από τα μόνα μέρη στον κόσμο όπου μπορείτε να κολυμπήσετε δίπλα σε καμπούρηδες.

Ο Σεπτέμβριος είναι η περίοδος αιχμής των γεννήσεων των θηλαστικών καθώς μεταναστεύουν και συμπίπτει επίσης με την καλύτερη εποχή του χρόνου για να παρακολουθήσετε φάλαινες και να μπείτε στο νερό δίπλα στους γίγαντες.

 

Ίμπιζα


Ο Σεπτέμβριος είναι ακόμα αρκετά ζεστός για να μεγιστοποιήσετε τις παραλίες του νησιού, αλλά χωρίς την πλήρη συντριβή των μαζών του καλοκαιριού, είναι η καλύτερη εποχή για να λάμψετε στο θρυλικό νησί των πάρτι της Ισπανίας, την Ίμπιζα.

Μην νομίζετε ούτε λεπτό ότι τα πάρτι έχουν σκοτεινιάσει αυτή την εποχή. Το πρόγραμμα των φιέστων που κλείνουν τον Σεπτέμβριο δεν πρέπει να χάσετε – τα πιο καυτά κλαμπ του νησιού συχνά κλείνουν με ένα μπαμ με τη μορφή εμφανίσεων DJ-έκπληξης.

Αποτοξινωθείτε από τη διασκέδαση με ποδηλασία ή περπάτημα στο Parc Natural de Ses Salines – ένα φυσικό πάρκο στο νότιο άκρο της Ίμπιζα, όπου εκατοντάδες φλαμίνγκο καταφθάνουν αυτή την εποχή του χρόνου για να εγκατασταθούν για το χειμώνα.

 

Oman

Η καυτή ζέστη του καλοκαιριού στο Ομάν αρχίζει τελικά να υποχωρεί λίγο τον Σεπτέμβριο, όταν οι λόφοι της νότιας ακτής είναι εκπληκτικά πλούσιοι και πράσινοι από το khareef (νοτιοανατολικός μουσώνας).

Το Σουλτανάτο είναι γνωστό για το καλύτερο ψαροντούφεκο και καταδύσεις σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο, με τον Σεπτέμβριο να σηματοδοτεί την έναρξη της εποχής με την καλύτερη υποβρύχια ορατότητα.

Σε τοποθεσίες γύρω από το Μασκάτ, μπορεί να εντοπίσετε ακόμη και θαλάσσιες χελώνες, mobulas και φαλαινοκαρχαρίες, ενώ κολυμπάτε με το πτερύγιο στους πολύχρωμους υφάλους.

 

Μανιτόμπα, Καναδάς


Το φθινόπωρο εγκαθίσταται στην επαρχία Μανιτόμπα του Καναδά τον Σεπτέμβριο, με ένα τσίμπημα στον καθαρό, τραγανό αέρα, καθώς το καλοκαίρι φεύγει.

Είναι μια ατμοσφαιρική εποχή για να επισκεφθείτε το Γουίνιπεγκ για να δείτε τις μεταναστευτικές καναδικές χήνες (και να ακούσετε τις κακόφωνες κραυγές τους στο ηλιοβασίλεμα) κατά μήκος της όχθης του FortWyhte Alive, ένα φυσικό καταφύγιο λιβαδιών που φιλοξενεί βίσονες, με περιπάτους και μονοπάτια για εξερεύνηση.

Αφιερώστε χρόνο για να επισκεφθείτε το Καναδικό Μουσείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Γουίνιπεγκ, το οποίο διερευνά την καταπίεση των ιθαγενών της χώρας, καθώς και άλλα ισχυρά διεθνή θέματα.

Όταν έρθει η ώρα να χαλαρώσετε, βουτήξτε σε μια σκανδιναβικής έμπνευσης σάουνα και θερμική ευεξία στο Thermëa by Nordik Spa-Nature, με τους όμορφους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους χαλάρωσης -συμπεριλαμβανομένων των πισινών μούσκεμα, των ψυχρών βυθισμάτων, των τεσσάρων σάουνων και της αίθουσας απολέπισης- και όλα αυτά μόλις λίγα χιλιόμετρα από το Γουίνιπεγκ.

Fez, Morocco

Η πιο πολιτιστική και πνευματική πόλη του Μαρόκου, όλα μαζί σε ένα συναρπαστικό πακέτο που μπορείτε να περπατήσετε, η Φες φιλοξενεί μια από τις καλύτερα διατηρημένες αρχαίες μεντίνας στον κόσμο.

Στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, οι τειχισμένοι και χωρίς αυτοκίνητα δρόμοι της Φες ελ Μπαλί σφύζουν από κίνηση γαϊδουριών και ανθρώπων και είναι γεμάτοι με σουκς που πωλούν κάθε είδους μπαχαρικά, τρόφιμα, ρούχα και σουβενίρ.

Είναι μια γιορτή για τις αισθήσεις που είναι πολύ πιο ευχάριστο να την απολαύσετε όταν οι καυτές θερμοκρασίες του καλοκαιριού έχουν αρχίσει να υποχωρούν τον Σεπτέμβριο, όταν οι περιορισμένες βροχοπτώσεις σημαίνουν κυρίως γαλάζιους ουρανούς.

Ό,τι κι αν κάνετε κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης της Medina, αφιερώστε χρόνο για να δείτε τη θέα των δαιδαλωδών δρόμων από ψηλά σε ένα από τα πολλά καφέ και εστιατόρια στην ταράτσα που προσφέρουν φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού και τσάι μέντας γεμάτο με τσαμπιά από τα έντονα πράσινα φύλλα.

Τμήματα του Μαρόκου υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό του Σεπτεμβρίου 2023. Παρακαλείστε να ελέγχετε τις τοπικές ταξιδιωτικές οδηγίες πριν προγραμματίσετε ένα ταξίδι στην περιοχή.

Πουκέτ, Ταϊλάνδη


Αν θέλετε να αποφύγετε να επισκεφθείτε την τροπική Ταϊλάνδη στην πιο ατμοσφαιρική της εποχή, ο Σεπτέμβριος είναι ένας από τους πιο δροσερούς μήνες στο Πουκέτ, το μεγαλύτερο νησί της χώρας.

Και ενώ η δυτική ακτή της Ταϊλάνδης δέχεται το μερίδιό της από τις βροχές των μουσώνων αυτή την εποχή του χρόνου, εμφανίζονται γαλάζιοι ουρανοί – μαζί με τιμές χαμηλής περιόδου και λιγότερο πλήθος σε πολλά μέρη.

Η κινεζική κοινότητα του νησιού διοργανώνει επίσης κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Χορτοφάγων του Πουκέτ στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου (πέφτει κατά τον ένατο σεληνιακό μήνα του κινεζικού ημερολογίου).

Μια παράδοση από το 1800, φέρνει μια ατμόσφαιρα καρναβαλική στους δρόμους και τους ναούς του Πουκέτ, γεμάτη από εντυπωσιακές παραδόσεις εξαγνισμού που περιλαμβάνουν το τρύπημα μελών του σώματος με σπαθιά, καλάμια ψαρέματος και πολλά άλλα.

ΠΗΓΗ