Home Τριτη Ματια ΗΠΑ: Οι “γαλάζιες” πόλεις επανεξετάζουν τις φιλελεύθερες πολιτικές για τα ναρκωτικά

ΗΠΑ: Οι “γαλάζιες” πόλεις επανεξετάζουν τις φιλελεύθερες πολιτικές για τα ναρκωτικά

by bot

ΗΠΑ: Οι “γαλάζιες ή μπλε” πόλεις επανεξετάζουν τις φιλελεύθερες πολιτικές για τα ναρκωτικά

Οι “γαλάζιες” πόλεις οι οποίες έχουν λάβει τα πλέον προοδευτικά – και συχνά αμφιλεγόμενα – μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης των ναρκωτικών της χώρας αρχίζουν να αμφισβητούν αυτές τις στρατηγικές εν μέσω αυξανόμενων πολιτικών αντιδράσεων, γράφει η Caitlin Owens του Axios.

Γιατί έχει σημασία: Το επιδεινούμενο πρόβλημα της φαιντανύλης δοκιμάζει την υπομονή ακόμη και των φαινομενικά πιο ανεκτικών πόλεων.
Το δημοτικό συμβούλιο της Φιλαδέλφειας φαίνεται έτοιμο να υπερψηφίσει το βέτο του δημάρχου στην απαγόρευση των χώρων εποπτευόμενης κατανάλωσης, όπου οι άνθρωποι μπορούν να παίρνουν ναρκωτικά υπό την επίβλεψη υγειονομικών.

Η δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο London Breed πρότεινε αυτή την εβδομάδα έλεγχο ναρκωτικών σε δικαιούχους κοινωνικής πρόνοιας.

Η πόλη της Νέας Υόρκης συνταράσσεται από την ύποπτη θανατηφόρα δηλητηρίαση από φαιντανύλη ενός μικρού παιδιού σε παιδικό σταθμό.

Οι πόλεις αυτές είναι μεταξύ εκείνων που υιοθέτησαν μέτρα “μείωσης της βλάβης”, τα οποία προσπαθούν να αναχαιτίσουν τις βλάβες της χρήσης ναρκωτικών αντί να την τιμωρούν.

Η Νέα Υόρκη διαθέτει τους μοναδικούς χώρους κατανάλωσης ναρκωτικών υπό επίβλεψη στη χώρα. Το Ρόουντ Άιλαντ σχεδιάζει να ανοίξει έναν τέτοιο χώρο το επόμενο έτος και ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός στη Φιλαδέλφεια προσπαθεί επίσης.

🖼️ Η μεγάλη εικόνα: Άλλες πολιτείες, ιδίως αυτές της δυτικής ακτής, έχουν υιοθετήσει μέτρα που αποποινικοποιούν την κατοχή ναρκωτικών και επικεντρώνονται αντ’ αυτού στη θεραπεία, αλλά και αυτές οι προσπάθειες αμφισβητούνται.

“Έχω την αίσθηση ότι ο πυρετός έχει ανέβει πολύ”, δήλωσε ο Keith Humphreys, ειδικός σε θέματα πολιτικής για τα ναρκωτικά στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. “Νομίζω ότι η αντίδραση στη Νέα Υόρκη είναι πραγματικά μόνον η κορυφή του παγόβουνου”.

Πολλές από τις τοπικές αλλαγές πολιτικής προωθούνται από τους Δημοκρατικούς που δέχονται πιέσεις από τους ψηφοφόρους τους που ανησυχούν για την κρίση των ναρκωτικών που γίνεται όλο και πιο ορατή στους δρόμους τους.

Η μεγάλη εικόνα: Οι προσπάθειες αυτές στις “γαλάζιες” πόλεις έρχονται σε αντίθεση με τις δεκάδες πολιτείες που έχουν θεσπίσει αυστηρότερους νόμους για την εγκληματικότητα της φαιντανύλης και νόμους που επιτρέπουν στους ανθρώπους που προμηθεύουν ναρκωτικά που οδηγούν σε θανατηφόρες υπερβολικές δόσεις να κατηγορούνται για ανθρωποκτονία.

Η φαιντανύλη έχει αναδειχθεί σε πολιτικό θέμα, καθώς αυτή και άλλα ισχυρά συνθετικά οπιοειδή ευθύνονται πλέον για περισσότερα από τα δύο τρίτα των θανατηφόρων υπερβολικών δόσεων ναρκωτικών, οι οποίες ξεπερνούν τις 100.000 ετησίως.

Οι Ρεπουμπλικάνοι συνδέουν συχνά -και μερικές φορές ανακριβώς- την εξάπλωση της φαιντανύλης με τη μεταναστευτική κρίση της χώρας.

Και τα δύο κόμματα “αρχίζουν πραγματικά να καταλήγουν, κατά κάποιο τρόπο, σε θέσεις παρόμοιες με αυτές στη δεκαετία του ’90, όταν προσπαθούσαν να ξεπεράσουν την τιμωρία και να ανταγωνιστούν για το ποιος είναι τελικά το πιο τιμωρητικό κόμμα. Και αυτό είναι σίγουρα ορατό”, δήλωσε ο Leo Beletsky, καθηγητής στο Northeastern University που μελετά τις επιπτώσεις των νόμων στη δημόσια υγεία

 

“Οι υπερβολικές δόσεις αυξάνονται παντού. Οι άστεγοι αυξάνονται παντού. Ναι, φαίνεται ότι αυτά τα πράγματα χειροτερεύουν σε πολιτείες, όπως το Όρεγκον που έχουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις για τα ναρκωτικά. Χειροτερεύουν επίσης σε πολιτείες που δεν έκαναν τίποτα ή ψήφισαν αυστηρότερους νόμους για τα ναρκωτικά”, δήλωσε ο Corey Davis, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Grossman του NYU.

“Βλέπουμε ότι η κοινωνία μας έχει πολλές προκλήσεις, αλλά γίνεται πολύ πιο εύκολο να κατηγορούμε συγκεκριμένα ναρκωτικά ή προσπάθειες για την αντιμετώπιση ή τη βοήθεια των ανθρώπων για τα προβλήματα, αντί να σκεφτόμαστε αυτούς τους δομικούς παράγοντες, τα βαθύτερα αίτια που κρύβονται πίσω από την έλλειψη στέγης και την υπερβολική δόση”, δήλωσε ο Beletsky.

———————————————–

Ο όρος “γαλάζια ή μπλε πόλη” χρησιμοποιείται συχνά στον αμερικανικό πολιτικό λόγο για να αναφερθεί σε πόλεις ή αστικές περιοχές που τείνουν να ψηφίζουν κυρίως Δημοκρατικούς υποψηφίους στις εκλογές. Ο όρος “μπλε” προέρχεται από το χρώμα που παραδοσιακά συνδέεται με το Δημοκρατικό Κόμμα. Αντίθετα, οι “κόκκινες πόλεις” χρησιμοποιούνται συνήθως για να περιγράψουν πόλεις ή αστικές περιοχές που κλίνουν προς τους Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους, με το “κόκκινο” να είναι το χρώμα που συνδέεται με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

 

You may also like

artpointview.gr @ 2024