Ηνωμένο Βασίλειο: Οι “πόλεις των…15 λεπτών” και οι θεωρίες συνωμοσίας

Η πώς οι “πόλεις των 15 λεπτών” μπλέχτηκαν σε θεωρίες συνωμοσίας
Η ιδέα του πολεοδομικού σχεδιασμού των πόλεων των 15 λεπτών απολαμβάνει κάποια δημοτικότητα τον τελευταίο καιρό, καθώς τα δημοτικά συμβούλια σε όλο τον κόσμο εμπνέονται από την ιδέα. Αλλά έχει επίσης δεχθεί επιθέσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει εμπλακεί σε θεωρίες συνωμοσίας.

Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών;

Η ιδέα είναι να ζουν όλοι σε απόσταση 15 λεπτών με τα πόδια ή με το ποδήλατο από όλες τις βασικές υπηρεσίες – είτε πρόκειται για σχολεία, είτε για κλινικές, είτε για πάρκα. Ο απώτερος στόχος είναι η μείωση της κυκλοφορίας και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Αρκετά συμβούλια στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ενσωματώσει την ιδέα στα σχέδια πολιτικής τους. Όμως οι επικριτές υποστηρίζουν ότι τα αυτοκίνητα παραμένουν κεντρικά για τον βιοπορισμό πολλών ανθρώπων και ότι για πολλούς είναι ακόμη σχεδόν αδύνατο να έχουν πρόσβαση σε εναλλακτικές μορφές μεταφοράς.

Γιατί συζητείται τώρα;

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάρπερ δήλωσε: “Αυτό που δεν πρέπει να ανεχτούμε είναι η ιδέα ότι τα τοπικά συμβούλια μπορούν να αποφασίζουν πόσο συχνά πηγαίνετε στα καταστήματα και ότι ρυθμίζουν ποιος χρησιμοποιεί τους δρόμους και πότε, και ότι τα αστυνομεύουν όλα αυτά με CCTV”. Ωστόσο, αυτός δεν είναι ένας ακριβής χαρακτηρισμός της έννοιας.

Από πού προέρχονται λοιπόν αυτοί οι ισχυρισμοί;

Οι θεωρίες συνωμοσίας στο διαδίκτυο έχουν ανθίσει γύρω από το θέμα – πολλοί ισχυρίζονται ότι τα συστήματα έχουν σχεδιαστεί για να ελέγχουν τον πληθυσμό και να τον παγιδεύουν στα σπίτια του.

Τo κανάλι Telegram που είναι αφιερωμένo στη διάδοση θεωριών συνωμοσίας γύρω από το Covid-19 ή τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχei συχνά διαδώσει ψευδείς ισχυρισμούς γύρω από την έννοια. Ωστόσο, κανένα συμβούλιο δεν σχεδιάζει να εμποδίσει τους ανθρώπους να ταξιδεύουν πέρα από την ακτίνα των 15 λεπτών- οι “πόλεις των 15 λεπτών” δεν δίνουν στα συμβούλια ειδικές εξουσίες για να περιορίζουν την ελευθερία μετακίνησης των ανθρώπων… και δεν εμποδίζουν τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν άλλα μέσα μεταφοράς.

BBC