Το σπίτι – Μουσείο του Τσαϊκόφσκι στο Κλιν.
Μία ώρα έξω από τη Μόσχα, στην όμορφη μικρή πόλη Κλιν, είναι το σπίτι του Πιότρ ‘Ιλιτς Τσαϊκόφσκι που λειτουργεί ανακαινισμένο ως μουσείο, εδώ και είκοσι πέντε χρόνια.
Γράφει η ‘Εφη Αγραφιώτη
Ο συνθέτης έζησε στο σπίτι αυτό από τον Μάιο του 1892 μέχρι τον θάνατο του το 1893. Η συγκλονιστική επωδός του, η 6η Συμφωνία, γράφτηκε εκεί.

Το σπίτι χτίστηκε το 1870, από την οικογένεια Ζαχάρωφ, σε γη που τους δόθηκε από τον αυτοκράτορα Νικόλαο. Ελάχιστα χρησιμοποιήθηκε από την οικογένεια Ζαχάρωφ, το νοίκιασαν και στη συνέχεια το πούλησαν στον Πιότρ ‘Ιλιτς Τσαϊκόφσκι. Ο συνθέτης ήταν 45 ετών όταν απέκτησε το σπίτι και ζούσε στον δεύτερο όροφο.

Ο αδελφός του συνθέτη, ο Modest, έγινε ο επόμενος ιδιοκτήτης του σπιτιού και μετά το θάνατο του, το 1916 το σπίτι πέρασε στο κράτος.

Κατά τη διάρκεια της κατάληψης του Κλιν, το Σπίτι-νυν Μουσείο Τσαϊκόφσκι – υπέφερε από τους Ναζί που κατέστρεψαν ουκ ολίγα σημαντικά που βρίσκονταν εκεί και το χρησιμοποιούσαν ως στρατώνα.
Το σπίτι ανακαινίστηκε στη συνέχεια και σήμερα ως Μουσείο Τσαϊκόφσκι είναι το πιο δημοφιλές αξιοθέατο του Κλιν.

Η αίθουσα υποδοχής και το δωμάτιο μελέτης στον δεύτερο όροφο, όπου βρίσκεται και το πιάνο του, είναι ο μεγαλύτερος χώρος του σπιτιού. Το πιάνο είναι μάρκας Becker και του το πρόσφεραν οι κατασκευαστές του το 1885.


Ο Τσαϊκόφσκι δεν έπαιξε ποτέ πιάνο σε αίθουσα συναυλιών με ακροατήριο, αλλά έπαιζε στο σπίτι για τους καλεσμένους του και απολάμβανε ακόμα περισσότερο το να παίζει ντουέτα στο πιάνο με επισκέπτες μουσικούς.
Το μουσείο έχει μεγάλη επισκεψιμότητα όλο το χρόνο πλην του δύσκολου διαστήματος του χειμώνα.

Πάνω από το γραφείο του συνθέτη υπάρχει μια φωτογραφία του Anton Rubinstein, ιδρυτή του Ωδείου της Αγίας Πετρούπολης και πρώτου δασκάλου του. Κι άλλες φωτογραφίες καθώς και χειρόγραφα του Ρουμπινστάιν βλέπουμε και αλλού στο σπίτι.
Κάτω από την φωτογραφία του Rubinstein υπάρχει μια ακόμα, του Μπετόβεν.
Στους άλλους τοίχους υπάρχουν φωτογραφίες της οικογένειάς του, ιδιαίτερα του πατέρα του.

Λίγο πιο πέρα βρίσκονται δύο βιβλιοθήκες με παρτιτούρες και λογοτεχνικά βιβλία. Τα άλλα ντουλάπια είναι γεμάτα με δώρα προς τον Τσαϊκόφσκι, εδώ υπάρχει και ένα δώρο με το Άγαλμα της Ελευθερίας, που του δόθηκε κατά την επίσκεψη του στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Στη δεκαετία του 1920 έγινε κάτι σαν παράδοση για τους μουσικούς, να συγκεντρώνονται εδώ στις 7 Μαΐου κάθε έτους, για να τιμήσουν τα γενέθλια του Τσαϊκόφσκι. Οι πιανίστες, συμπεριλαμβανομένου του Βλάντιμιρ Χόροβιτς, είχαν το προνόμιο να παίζουν στο πιάνο του Τσαϊκόφσκι, στο σαλόνι.

Από το 1958 οι νικητές του ετήσιου Διεθνούς Διαγωνισμού Tchaikovsky, όπως ο Van Cliburn (1958), ο Mikhail Pletnev (1978) και ο Boris Berezovsky (1990), είχαν επίσης την ευτυχία να παίξουν στο πιάνο του Τσαϊκόφσκι.
Οι νέοι τότε μουσικοί είχαν και μια όμορφη ιδέα και καθένας σεβόταν έκτοτε την παράδοση αυτή, να φυτεύει βελανίδια στον κήπο λίγο πριν φύγει.