Φθάνοντας ο ταξιδιώτης στην πόλη Pomfret, στην πολιτεία Vermont των ΗΠΑ, εντυπωσιάζεται από τη βουκολική ομορφιά της. Από τα βόρεια, η οδός Howe Hill Road κατηφορίζει με μια σειρά από απαλές καμπύλες, και κάθε σάρωση αποκαλύπτει καταπράσινα αγροκτήματα διάσπαρτα με πρόβατα ή δασικές εκτάσεις στις οποίες τα κόκκινα και πορτοκαλί φθινοπωρινά φύλλα κάνουν τα κλαδιά των δένδρων να μοιάζουν βγαλμένα από παραμύθι. Σε ένα σπίτι, μια μηλιά σκύβει πάνω από έναν σχολαστικά συντηρημένο πέτρινο τοίχο…

Στις αρχές Οκτωβρίου, περισσότερα από τα μισά αυτοκίνητα που περνούσαν από αυτή την πόλη των 900 κατοίκων είχαν πινακίδες κυκλοφορίας από άλλες πολιτείες. Ένα από αυτά, από τη Φλόριντα, σταμάτησε απότομα σε έναν δρόμο με όριο ταχύτητας 45 μίλια την ώρα, κλείνοντας τη μία από τις δύο λωρίδες κυκλοφορίας. Ο λόγος; Για να τραβήξει μια φωτογραφία του σιλό μιας φάρμας με φόντο τα φθινοπωρινά φύλλα.

Με μια χούφτα επιχειρήσεις – ένα γενικό εμπορικό κατάστημα, ένα κέντρο τέχνης με γκαλερί και θέατρο και μερικές φάρμες με μήλα και κολοκύθες – το Pomfret είναι γενικά ένα ήσυχο, ανεπιτήδευτο μέρος. Αλλά το φθινόπωρο, καθώς οι “leaf-peepers” από όλο τον κόσμο κατεβαίνουν στους λόφους της περιοχής και τις μικρές πόλεις για να παρακολουθήσουν το καλειδοσκοπικό φύλλωμά της, όλα αυτά αλλάζουν.

Μέχρι πρότινος, ο αριθμός των leaf-peepers που επισκέπτονταν το Pomfret ήταν περιορισμένος. Αλλά από τότε που οι εικόνες του Sleepy Hollow Farm, μιας ιδιωτικής ιδιοκτησίας 115 στρεμμάτων που βρίσκεται σε έναν αγροτικό δρόμο, άρχισαν να γίνονται viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , οι ντόπιοι λένε ότι τα πράγματα έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο. Μια γρήγορη ματιά στο Instagram αποκαλύπτει χιλιάδες εικόνες του ελικοειδούς χωματόδρομου του αγροκτήματος που είναι γεμάτος από επιβλητικά σφενδάμια φωτισμένα σε φθινοπωρινά κόκκινα και πορτοκαλί jack-o-lantern που οδηγούν προς ένα κομψό αγροτόσπιτο του 1700 στην οδό Cloudland. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που αυτό το απίθανο αγρόκτημα έχει γίνει γνωστό ως ένα από τα “πιο πολυφωτογραφημένα μέρη της πολιτείας”.

“Είναι ένα πανέμορφο σημείο. Κρίμα που έχει καταστραφεί για όλους”, δήλωσε η Deborah Goodwin, συντονίστρια εκθέσεων στο Κοινοτικό Κέντρο Τεχνών Artistree του Pomfret. “[Τα] τελευταία δύο χρόνια είναι εκτός ελέγχου. Τα τουριστικά λεωφορεία απλά πετούσαν … ανθρώπους εκεί έξω”.

Η Goodwin λέει ότι οι influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σκαρφάλωναν τακτικά πάνω από μια πύλη που ήταν γεμάτη με πινακίδες “Απαγορεύεται η είσοδος”, έστηναν αποδυτήρια για να φιλοξενήσουν τις πολλές ανταλλαγές κοστουμιών τους, κολλούσαν τα “αυτοκίνητα της πόλης” τους στον στενό χωματόδρομο και άφηναν σωματικά απόβλητα στην άκρη του δρόμου. “Ήταν άσχημα”, θυμάται. “Οι κάτοικοι πήγαν στην [τοπική αυτοδιοίκηση] και είπαν: “Δεν μπορούμε να το έχουμε αυτό πια””.

 

Κατά τη διάρκεια της περιόδου συλλογής φύλλων το 2022, οι αρχές επιβολής του νόμου μετέτρεψαν προσωρινά το δρόμο μετά το Sleepy Hollow σε μονόδρομο. Αυτό δεν ήταν αρκετό για να αποτρέψει τους τουρίστες από το να συμπεριφέρονται άσχημα. Φέτος, οι κάτοικοι της περιοχής δοκίμασαν μια διαφορετική προσέγγιση: χρηματοδότηση από τον κόσμο.

Σε μια έκκληση στο GoFundMe, μια ομάδα διοργανωτών έγραψε: “[Έχουμε] βιώσει μια άνευ προηγουμένου αύξηση των τουριστικών “επιρροών” στο Instagram και το TikTok… [οι οποίοι] έχουν καταστρέψει δρόμους, είχαν ατυχήματα, χρειάστηκαν ρυμούλκηση από χαντάκια, ποδοπάτησαν κήπους, αφόδευσαν σε ιδιωτική ιδιοκτησία … και επιτέθηκαν λεκτικά στους κατοίκους”. Μέχρι σήμερα, το αίτημα έχει συγκεντρώσει 103 δωρεές και έχει συγκεντρώσει 16.068 δολάρια.

Ως αποτέλεσμα, οι αξιωματούχοι της πόλης ψήφισαν να κλείσουν τους δρόμους που οδηγούν στο αγρόκτημα κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής του φθινοπωρινού φυλλώματος (23 Σεπτεμβρίου έως 15 Οκτωβρίου) για τους μη κατοίκους, προκαλώντας την οργή των ταξιδιωτών που είχαν οδηγήσει ως την περιοχή με την ελπίδα να απαθανατίσουν μια τέλεια επιμελημένη φθινοπωρινή φωτογραφία.

“Είναι ένα ξενοδοχείο και ένα λούνα παρκ”, ειρωνεύτηκε ένας Instagrammer με 20.000 followers. “Φέρτε όλους τους φίλους σας και τα τροχόσπιτά σας”.

Οι περισσότεροι κάτοικοι του Pomfret τόνισαν ότι δεν είναι αντίθετοι στον τουρισμό- απλώς θέλουν οι άνθρωποι να συμπεριφέρονται με σεβασμό. Ακόμα πιο ανησυχητικά από τα ζητήματα ιδιωτικής ιδιοκτησίας, ανέφεραν αρκετοί, είναι οι ανησυχίες για την ασφάλεια των κατοίκων της οδού Cloudland, καθώς και των ίδιων των τουριστών.

Με πληροφορίες από το BBC