Ας μιλήσουμε για τα microgreens
The Entry by Stella Alafouzou
Θα είναι κάπως ατυχές το παράδειγμα που θα χρησιμοποιήσω αλλά δεν μπορώ να αντισταθώ. Ποιος είναι πιο υγιής; Ένα υγιές βρέφος ή ένας υγιής 40άρης; Νομίζω πως όλοι ποντάρουμε στο βρέφος. Πάμε τώρα στα λαχανικά. Τα microgreens είναι κάτι νεότερο και από βρέφος. Είναι η πρώτη πρώτη ένδειξη ζωής ενός λαχανικού. Θυμάστε τις φακές που φυτεύαμε μέσα σε μικρά μπολάκια ή κεσεδάκια από γιαούρτι και παγωτό; Βρέχαμε λίγο βαμβάκι, βάζαμε από πάνω λίγες φακές ή λίγα φασόλια, μετά πάλι βαμβάκι και περιμέναμε να δούμε τα πρώτα δειλά, αδύναμα φυλλαράκια να εμφανίζονται. Κάπως έτσι είναι τα microgreens.
Για να είμαι ειλικρινής, δεν τα έχω εντοπίσει ακόμη για αγορά. Τα έχω δοκιμάσει σε σαλάτες ή ως γαρνιτούρα σε διάφορα πιάτα σε εστιατόρια. Αν δεν κάνω λάθος -που μάλλον δεν κάνω- τα λάτρεψα όταν τα βρήκα να στολίζουν το ράμεν μου, στο πιο αγαπημένο μας ραμενάδικο στην Αθήνα. Διαβάζω, ωστόσο, ότι η τιμή τους είναι αρκετά ψηλά σε σύγκριση με τα ανεπτυγμένα λαχανικά. Κάπως έτσι, έψαξα να μάθω τα πάντα για τη διατροφική τους αξία και την καλλιέργειά τους. Αφενός για να δω αν όντως αξίζει, αφετέρου για να σας πω πώς θα τα καλλιεργήσετε μέσα στο σπίτι.
Γιατί είναι σοβαρή η διατροφική αξία των microgreens;
Ανάλογα με το είδος του, κάθε microgreen έχει διαφορετική σύσταση. Κάπως έτσι, άλλα θρεπτικά συστατικά βρίσκουμε στα microgreens από μπρόκολο και άλλα στα microgreens από το παντζάρι. Σε γενικές γραμμές και για να μην πιάσουμε κάθε ένα χωριστά, τα microgreens έχουν έως και 40 φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών σε σχέση με τα ανεπτυγμένα λαχανικά. Φανταστείτε δηλαδή, τη βιταμίνη C, το μαγνήσιο, τον σίδηρο, το φολικό οξύ, το κάλιο, το ασβέστιο και άλλα που παίρνουμε καταναλώνοντας μπρόκολο, να το λαμβάνουμε επί 40 όταν καταναλώνουμε τα microgreens του. Επιπλέον, ξέρω πως τα παντζάρια έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και τα αποφεύγω. Ωστόσο, τα microgreens από παντζάρι έχουν αυξημένα τα θρεπτικά συστατικά και μάλιστα χωρίς τον υψηλό γλυκαιμικό δείκτη…
Πώς καλλιεργούμε microgreens μέσα στο σπίτι;
Είναι πιο απλό και από ό,τι η ίδια περίμενα. Θα χρειαστείτε τους σπόρους, καλής ποιότητας λίπασμα (βιολογικό για παράδειγμα), νερό, ένα σημείο με φυσικό φως και καθαρά δοχεία με μικρές τρύπες στη βάση τους ώστε να αποστραγγίζεται το νερό. Ψάχνοντας στο internet, βρίσκω πολλά σημεία όπου μπορώ να παραγγείλω σπόρους για microgreens. Από μπρόκολο και παντζάρι μέχρι κόλιανδρο, kale και τόσα ακόμα, η ποικιλία είναι τεράστια και πιστεύω πως αξίζει να δώσετε σε όλα μια ευκαιρία.
Στη βάση του δοχείου μπορείτε να τοποθετήσετε μια χάρτινη πετσέτα ώστε να μην σας φύγει το χώμα που θα βάλετε αμέσως μετά. Στη συνέχεια βρέχετε με λίγο νερό το χώμα και απλώνετε τους σπόρους, όμως όχι τον έναν πάνω στον άλλον. Καλό είναι να υπάρχει μια ανάσα μεταξύ τους. Πιέζετε τους σπόρους απαλά μέσα στο χώμα και καλύπτετε την επιφάνεια με λίγο χώμα ακόμη. Ελαφρύ πότισμα καθημερινά, όχι με το νερό να τρέχει πάνω τους με ορμή αλλά ήσυχα ήσυχα με κάποιο ποτιστήρι.
Η συγκομιδή τους θα γίνει 10 μέρες με 2 εβδομάδες μετά. Όταν δείτε πως έχουν ψηλώσει αρκετά, μπορείτε να τα κόψετε με ένα ψαλίδι. Αφήστε πχ 2-3 εκατοστά απόσταση από το χώμα και κόψτε. Δυστυχώς, δεν θα ξαναφυτρώσουν καινούργια microgreens. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεριζώσετε ό,τι απέμεινε και να προσθέσετε στα δοχεία χώμα και σπόρους ξανά από την αρχή.
Πώς καταναλώνονται τα microgreens;
Δεν θα σκεφτόμουν ποτέ να τα μαγειρέψω. Δεν θα το τολμούσα. Ακόμη και η πιο ήπια επεξεργασία θα στερούσε πολλά από τα θρεπτικά συστατικά τους, οπότε θα ήταν ανώφελο. Ομοίως, δεν θα τα έθαβα μέσα σε σαλάτες. Ή θα τα άφηνα να πρωταγωνιστίσουν ως σαλάτα ή θα στόλιζα μια σαλάτα με αυτά στην κορυφή της. Το ίδιο θα έκανα και στην κορυφή της ομελέτας μου, δηλαδή στο τέλος θα πρόσθετα μερικά ωμά. Ή ως γαρνιτούρα στο αβοκάντο μου. Αυτοσχεδιάστε αλλά μην τα ταλαιπωρήσετε. Απολαύστε τα έτσι ωμά και δροσερά όπως θα είναι αμέσως μετά τη συγκομιδή τους.
Κάτι για το τέλος…
Νιώθω την ανάγκη να σας πω γιατί έγραψα αυτό το κείμενο που δεν είναι και καμιά βαθιά επιστήμη. Ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τη χαρά που νιώθω η ίδια, κάθε φορά που ανακαλύπτω κάτι νέο στη διατροφή, κάτι που την πάει ένα βήμα πιο πέρα. Μεγαλώσαμε με φυσικό χυμό πορτοκάλι, ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα, πεντανόστιμα κοκκινιστά με μακαρόνια και παστέλια. Ήταν όλα υπέροχα αλλά ήταν όλα λάθος. Οι γενιές πριν από τη δική μας αυτό ήξεραν για καλύτερο και αυτό έκαναν. Όμως, σήμερα έχουμε περισσότερη γνώση. Υπάρχει εξέλιξη που μπορεί να κάνει τη ζωή μας περισσότερη και καλύτερη. Γι’ αυτό σας γράφω για τα microgreens. Για την ιδέα πίσω από αυτά.