Πώς θα μεταμορφωθεί το Βερολίνο. Ενα νέο αρχιτεκτονικό σχέδιο στα σκαριά.

Μέσω του γενναιόδωρου δημόσιου χώρου, της κοινότητας, του πολιτισμού, της κληρονομιάς και της μεταμόρφωσης, το Ku’lturhof παρέχει στους Βερολινέζους το πλαίσιο για να συνδεθούν και να απολαύσουν την ποικιλομορφία της πόλης. Η αναμόρφωση της περιοχής ανατέθηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο Henning Larsen Architects –  Kurfürstendamm 231. Η πρόταση, με επωνυμία «Ku’lturhof», αναδεικνύει μια κεντρική αυλή που θα λειτουργεί ως η καρδιά της συνοικίας, ένας υπαίθριος χώρος συνάντησης της κοινότητας.

Μια νέα καρδιά γειτονιάς για το Δυτικό Βερολίνο

Η αστική ιδέα του αρχιτεκτονικού γραφείου Henning Larsen είναι χτισμένη γύρω από μια γενναιόδωρη “καρδιά” -μια μεγάλη αυλή – μια ενεργή και πολύχρωμη γειτονιά που λειτουργεί ως υπαίθριος χώρος συνάντησης των ανθρώπων της κοινότητας. Ενα σύμπλεγμα εννέα κτιρίων βρίσκεται γύρω από αυτή την…καρδιά,  συμπεριλαμβανομένου του υπάρχοντος Agrippina House το οποίο θα μετατραπεί.

Τα διαφορετικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της πόλης αναγνωρίζονται στα εννέα κτίρια. Το κάθε ένα έχει σχεδιαστεί για να ταιριάζει στη χρήση του. “Η συνεργασία είναι το κλειδί για τη δημιουργία ανοιχτού πλαισίου για μια ζωντανή αστική ανάπτυξη. Θέλουμε να είμαστε γενναιόδωροι προς την πόλη, επιτυγχάνοντας μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της ιστορίας και του DNA του Charlottenburg και του εμβληματικού Ku’damm”

«Τα εννέα διαφορετικά κτίρια που περιλαμβάνονται στο αρχιτεκτονικό πλάνο συνιστούν παράδειγμα της αρχιτεκτονικής ταπισερί για την οποία είναι γνωστό το Βερολίνο, και η ομορφιά του πρότζεκτ έγκειται στη δημόσια αυλή που είναι στον πυρήνα του. Αυτός είναι ο χώρος για τον οποίο θα είναι γνωστό το Ku’lturhof»

 

Το γραφείο δίνει προτεραιότητα στην πολιτιστική ζωή και στη σύνδεση της κοινότητας. Θα υπάρχουν εκθεσιακοί χώροι, χώροι αφιερωμένοι σε καλλιτεχνικά ιδρύματα και νηπιαγωγείο για τη συνοικία. Στο επίπεδο του εδάφους θα περιλαμβάνονται χώροι με μικρά εστιατόρια ή καφέ,  γκαλερί, χώροι συνεύρεσης και χώροι εμπορικής δραστηριότητας. Επιπλέον, μια νέα στοά θα συνδέει την Ku’damm με τον γύρω χώρο.

Το διατηρητέο Agrippina House θα ενσωματωθεί στο συγκρότημα και θα προστεθεί ένα νέο ξύλινο κτίριο που θα «βλέπει» στη νέα αυλή και θα επεκτείνει το πίσω μέρος του Agrippina House. Το γραφείο προτείνει, επίσης, έναν κήπο για την κοινότητα στην οροφή του ιστορικού κτιρίου.

Η ανάπτυξη του Ku’lturhof θα ολοκληρωθεί με ένα νέο κτίριο, ύψους 134 μέτρων, το οποίο θα προσφέρει εξώστη ανοιχτό στο κοινό για πανοραμική θέα σε όλο το Δυτικό Βερολίνο. Επιπλέον, ένα κτίριο, στρατηγικά τοποθετημένο κατά μήκος της Augsburger Strasse, θα λειτουργεί ως «σκαλοπάτι μετάβασης» προς τη συνοικία Charlottenburg-Wilmersdorf. Τα δύο αυτά κτίρια θα είναι προσεκτικά προσανατολισμένα ώστε να πλαισιώνουν την Kaiser Wilhelm Memorial Church.

-Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ