Πόλεμος Χαμάς – Ισραήλ: «Μια χερσαία επιχείρηση στη Γάζα θα ήταν λάθος», δηλώνει ο Μακρόν

Το Ισραήλ ορκίστηκε “να εξοντώσει” τη Χαμάς μετά τη χωρίς προηγούμενο επίθεση που εξαπέλυσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος,
Μια “μαζική” χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας θα ήταν “λάθος”, εκτίμησε σήμερα από το Κάιρο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς αυτή θα μπορούσε να θέσει σε “κίνδυνο τον άμαχο πληθυσμό” χωρίς “να προστατεύει μακροπρόθεσμα το Ισραήλ”.

“Η επέμβαση σε χερσαίο επίπεδο, εάν πρόκειται για τη στοχοθέτηση των τρομοκρατικών οργανώσεων κατά τρόπο απόλυτα προσδιορισμένο, είναι μια επιλογή που του ανήκει, που ανταποκρίνεται στον ορισμό (του διεθνούς δικαίου), δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο Μακρόν επαναλαμβάνοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην “αυτοάμυνα” και στην “προστασία” του πληθυσμού του, “σε ένα πλαίσιο που είναι αυτό του σεβασμού του άμαχου πληθυσμού”.

“Εάν πρόκειται για μια μαζική επέμβαση που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άμαχου πληθυσμού, τότε νομίζω ότι αυτό είναι λάθος για το Ισραήλ επίσης γιατί αυτό δεν προστατεύει μακροπρόθεσμα το Ισραήλ και γιατί δεν συνάδει με τον σεβασμό του άμαχου πληθυσμού, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ακόμη με τους κανόνες του πολέμου”, δήλωσε ο Μακρόν προτού αναχωρήσει από το Κάιρο όπου συνάντησε τον Αιγύπτιο ομόλογό του ‘Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι.

Κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων ενώπιον του Τύπου, ο πρόεδρος Σίσι κάλεσε από την πλευρά του το Ισραήλ να αποφύγει μια “χερσαία εισβολή στη Γάζα” καθώς αυτή θα προκαλέσει “μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων”.

 

Το Ισραήλ ορκίστηκε “να εξοντώσει” τη Χαμάς μετά τη χωρίς προηγούμενο επίθεση που εξαπέλυσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 1.400 και πλέον ανθρώπων, στην πλειονότητά τους άμαχοι, την ημέρα της επίθεσης. Η Χαμάς έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ.

Η εκστρατεία βομβαρδισμού που άρχισε έκτοτε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας — που μετρά ήδη περισσότερους από 6.500 νεκρούς, στην πλειονότητά τους άμαχοι, εκ των οποίων περισσότερα από 2.700 παιδιά σύμφωνα με τις τοπικές αρχές — είναι προοίμιο μιας χερσαίας επιχείρησης των Ισραηλινών στρατιωτών.

ΠΗΓΗ