Ο σπουδαίος τρομπετίστας Ηåkan Hardenberger με το Ergon Ensemble στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σε διπλό ρόλο σολίστ και μαέστρου, ο διάσημος σουηδός μουσικός Ηåkan Hardenberger ερμηνεύει με το Ergon Ensemble έργα Takemitsu, Lutosławski, Rabe, Turnage και Gruber, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Κορυφαίος και καινοτόμος σολίστ της τρομπέτας, αναγνωρισμένος παγκοσμίως για τις εκπληκτικές ερμηνείες του σε κλασικές αλλά και σύγχρονες δεξιοτεχνικές συνθέσεις, καθώς και προβεβλημένος μαέστρος, ο Håkan Hardenberger [Χόκαν Χάρντενμπεργκερ] εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τρίτη 21 Νοεμβρίου στις 8:30 μ.μ., συμπράττοντας με το διακεκριμένο Ergon Ensemble. Το πρόγραμμα της βραδιάς, στην οποία ο σουηδός καλλιτέχνης αναλαμβάνει διπλό ρόλο σολίστ και αρχιμουσικού, περιλαμβάνει έργα ρεπερτορίου του 20ού και 21ου αιώνα για ορχήστρα δωματίου ή μεγάλο σύνολο και σόλο τρομπέτα, τα οποία υπογράφουν φημισμένοι συνθέτες της εποχής μας, όπως οι Lutosławski [Λουτοσλάφσκι], Takemitsu [Τακεμίτσου], Gruber [Γκρούμπερ], Rabe [Ράμπε], Turnage [Τέρνεϊτζ]. Μάλιστα, κάποιες από τις δημιουργίες που θα ερμηνεύσει ο διάσημος μουσικός και μαέστρος στη συναυλία του στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, έχουν γραφτεί ειδικά για τον ίδιο και θα παρουσιαστούν με αριστοτεχνικό τρόπο σε πανελλήνια πρώτη.

Ο Ηåkan Hardenberger, από τους κορυφαίους σολίστ τρομπέτας παγκοσμίως και καταξιωμένος αρχιμουσικός, έχει συμπράξει με ονομαστές ορχήστρες (Συμφωνική Βοστώνης, Γκεβάντχαους Λιψίας, Κονσέρτχεμπαου Άμστερνταμ, Φιλαρμονικές Βιέννης και Βερολίνου, Συμφωνική Λονδίνου) και λαμπρούς μαέστρους, όπως ο Daniel Harding, o Andris Nelsons, o Ingo Metzmacher, ο Jukka-Pekka Saraste και ο John Storgårds.

Συνεργάζεται στενά με συνθέτες όπως, μεταξύ άλλων, οι Harrison Birtwistle, Brett Dean, Helen Grime, HK Gruber, Hans Werner Henze, Betsy Jolas, György Ligeti, Mark-Anthony Turnage. Βασικές του επιδιώξεις, είτε παίζει τρομπέτα είτε διευθύνει, είναι η αναζήτηση συναφειών και η αφήγηση μουσικών ιστοριών: για παράδειγμα, από τον Haydn και τον Stravinsky έως τον Gruber, τον Hummel, τον Beethoven και τον Brett Dean, καθώς και από τον Takemitsu μέχρι τον Lutosławski. Αυτός ο καλλιτεχνικός του στόχος επιτεύχθηκε μέσα από συνεργασίες με αξιόλογες ορχήστρες (Φιλαρμόνια, Φιλαρμονική Δρέσδης, Συμφωνική WDR, Σουηδική Ορχήστρα Δωματίου, Συμφωνική Μάλμε), συμπράξεις στις οποίες ο Ηåkan Hardenberger συνδυάζει τους ρόλους του μαέστρου, του σολίστ και του δημιουργού μουσικών προγραμμάτων, με τη διεύθυνση ορχήστρας να κατέχει εξέχουσα θέση στις μουσικές του δραστηριότητες.

Ο σουηδός τρομπετίστας και μαέστρος έχει επίσης διευθύνει τη Φιλαρμονική της Ραδιοφωνίας της Γαλλίας, τη Συμφωνική της Χώρας των Βάσκων (σε περιοδεία στη βόρεια Ισπανία), την Εθνική Συμφωνική RTÉ του Δουβλίνου, τη Φιλαρμονική της φιλανδικής πόλης Τούρκου, τη Συμφωνική Λάχτι, την Ορχήστρα Δωματίου Λάπλαντ και τη Συμφωνική της Νέας Ζηλανδίας. Επιπλέον, έχει διευθύνει τα χάλκινα γνωστών συνόλων (της Συμφωνικής της Βοστώνης, της Ορχήστρας της Ακαδημίας Αγίας Καικιλίας στη Ρώμη, της Φιλαρμονικής του BBC, της Συμφωνικής του Γκέτεμποργκ, της Φιλαρμονικής του Ελσίνκι). Συνεργάζεται στενά με τους HK Gruber, Baiba Skride, John Storgårds, Roland Pöntinen και Colin Currie, ενώ παίζει τακτικά σε ντουέτο με τους δύο τελευταίους.

ΠΗΓΗ