Τα… χρώματα του ρεύματος καλούνται να μάθουν οι καταναλωτές τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να επιλέξουν το τιμολόγιο στο οποίο θα ενταχθούν από την 1η Ιανουαρίου, όταν και καταργείται το καθεστώς κρατικών ενισχύσεων και ρυθμιζόμενων τιμολογίων.
Πράσινο: Επιδιώκοντας μια ομαλότερη μετάβαση, η κυβέρνηση καθιέρωσε το πράσινο τιμολόγιο, το οποίο έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ανεξαρτήτως προμηθευτή και τιμή που μεταβάλλεται σε μηνιαία βάση: Την 1η κάθε μήνα οι προμηθευτές θα ανακοινώνουν την τιμή χρέωσης και οι καταναλωτές θα μπορούν να αλλάζουν προμηθευτή, επιλέγοντας τον φθηνότερο. Στην κυβέρνηση θεωρούν «λογικό ο καταναλωτής να μην μπαίνει στη διαδικασία, διότι είναι ταλαιπωρία να αλλάξει προμηθευτή για 1-2 ευρώ τον μήνα». Ελπίζουν όμως, ότι «αν βλέπει πως κάποιος είναι συστηματικά ακριβός, τον αφήνει και πάει σε κάποιον που είναι συστηματικά πιο φθηνός».
Μπλε: Μια δεύτερη επιλογή των καταναλωτών είναι τα μπλε τιμολόγια, με σταθερή τιμή χρέωσης για όλη την περίοδο της σύμβασης, κατά τη διάρκεια της οποίας ο καταναλωτής δεν θα μπορεί να αλλάζει προμηθευτή.
Κίτρινο: Η τρίτη επιλογή είναι τα κίτρινα τιμολόγια, με την τιμή να κυμαίνεται, καθώς θα συνδέεται με την τιμή χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, είτε με καθορισμό της εκ των προτέρων της περιόδου κατανάλωσης, είτε εκ των υστέρων.
Πορτοκαλί: Τέλος, υπάρχουν τα πορτοκαλί τιμολόγια, με τη δυναμική τιμολόγηση στη βάση της τρέχουσας τιμής στην αγορά. Προϋπόθεση για την επιλογή τους είναι η λειτουργία «έξυπνου» μετρητή στην παροχή των καταναλωτών.
Έξυπνοι μετρητές: Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που κατατέθηκε προ ημερών στην Κομισιόν, στο τέλος του 2023 θα έχουν εγκατασταθεί 500.000 «έξυπνοι» μετρητές. Στόχος είναι μέχρι το 2030 να εγκαθίστανται έως και 1 εκατομμύριο ετησίως. Αρχές του 2024 αναμένεται διαγωνισμός από τον ΔΕΔΔΗΕ για προμήθεια και εγκατάσταση 7,3 εκατομμυρίων «έξυπνων» μετρητών χαμηλής τάση. Το έργο, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Τί προσφέρουν: Οι «έξυπνοι» μετρητές θα μπορούν κάθε στιγμή να εφαρμόζουν την τιμή της αγοράς, οπότε θα είναι διαφορετική η χρέωση τις μεσημεριανές ώρες (όταν κορυφώνεται η παραγωγή των φωτοβολταϊκών και η αγοραία τιμή μειώνεται ή ακόμα και μηδενίζεται τα καλοκαίρια) και διαφορετική τα απογεύματα (όταν εκλείπει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών και η τιμή αυξάνεται). Υπάρχει μάλιστα η δυνατότητα η μεταφορά της κατανάλωσης σε ώρες μη αιχμής να αποζημιώνεται από την αγορά μέσω των μηχανισμών απόκρισης ζήτησης, όπως ισχύει ήδη για μεγάλους καταναλωτές.
Επιπλέον σε συνδυασμό με φωτοβολταϊκό στέγης οι καταναλωτές θα μπορούν να συμμετέχουν στην αγορά, πουλώντας, αποθηκεύο