Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν το Ισραήλ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς νοσοκομείων στη Γάζα

Κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων στη Γάζα ως “ασυνείδητες” και “καταδικαστέες”, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις μάχονταν με μαχητές της Χαμάς στους δρόμους γύρω από τη μεγαλύτερη ιατρική εγκατάσταση της πολιορκημένης λωρίδας.

“Αυτό είναι ασυνείδητο, καταδικαστέο και πρέπει να σταματήσει”, ανέφερε σε ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter. “Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για πολεμικές πράξεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης”.

Τα σχόλια του Γκρίφιθς αντανακλούν την αυξανόμενη ανησυχία για τις άσχημες συνθήκες στα νοσοκομεία της Γάζας, ιδίως στην αλ-Σίφα, τη μεγαλύτερη ιατρική εγκατάσταση στη λωρίδα, όπου χιλιάδες άνθρωποι είχαν αναζητήσει καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ κατά του θύλακα.

Ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος του τομέα υγείας δήλωσε ότι το al-Shifa δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα, εκτός από το τμήμα επειγόντων περιστατικών, αφού ξέμεινε από καύσιμα για την τροφοδοσία των γεννητριών και δεν είχε νερό, λέγοντας ότι οι δεξαμενές νερού είχαν χτυπηθεί κατά τη διάρκεια των μαχών.

“Τα νοσοκομεία πολιορκούνται, βομβαρδίζονται και οι ασθενείς τους, το ιατρικό προσωπικό και οι εκτοπισμένοι άνθρωποι σκοτώνονται μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε την Κυριακή ότι είχε χάσει την επικοινωνία με τις επαφές του στην αλ-Σίφα, εν μέσω “τρομακτικών αναφορών ότι το νοσοκομείο αντιμετωπίζει επανειλημμένες επιθέσεις”.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ ανέφερε ότι το al-Shifa είχε χτυπηθεί “πολλές φορές” και τώρα ήταν “περικυκλωμένο από τανκς”. “Υπάρχουν αναφορές ότι ορισμένοι άνθρωποι που εγκατέλειψαν το νοσοκομείο έχουν δεχθεί πυρά, έχουν τραυματιστεί και έχουν ακόμη και σκοτωθεί”, ανέφερε.

Ωστόσο, οι αναφορές αυτές έχουν αμφισβητηθεί από τις ισραηλινές αρχές.

Ο συνταγματάρχης Moshe Tetro, επικεφαλής της διοίκησης συντονισμού και συνδέσμου του Ισραήλ στη Γάζα, χαρακτήρισε τις αναφορές για πολιορκία και χτυπήματα στην al-Shifa “ψέματα”.

“Ακόμη και τώρα, όποιος θέλει να φύγει μπορεί να το κάνει”, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ. Η ανατολική πλευρά της εγκατάστασης παραμένει ανοιχτή, πρόσθεσε.
Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας επιβεβαίωσαν το Σάββατο ότι ένοπλες συγκρούσεις είχαν σημειωθεί μεταξύ των στρατευμάτων τους και μαχητών της Χαμάς γύρω από την αλ-Σίφα, αν και δεν είχαν πυροβολήσει κατά του νοσοκομείου.

Οι IDF λένε ότι το ιατρικό συγκρότημα βρίσκεται στην κορυφή των κέντρων διοίκησης της Χαμάς και κατηγορούν την οργάνωση ότι δρα από ένα πυκνό δίκτυο σηράγγων κάτω από την αλ-Σίφα, χρησιμοποιώντας αμάχους στην εγκατάσταση ως ανθρώπινες ασπίδες – ισχυρισμό που η Χαμάς αρνείται.

Οι μάχες στην πόλη της Γάζας είναι το τελευταίο στάδιο μιας επίγειας επίθεσης που ξεκίνησε το Ισραήλ πριν από δύο και πλέον εβδομάδες με στόχο την εξάλειψη της Χαμάς και την ανατροπή της εξουσίας της στη Γάζα.

Ο πόλεμος προκλήθηκε από την καταστροφική επιδρομή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία οι μαχητές της σκότωσαν περισσότερους από 1.200 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, και πήραν περίπου 240 ομήρους.

Από τότε, περισσότεροι από 11.000 κάτοικοι της Γάζας έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη λωρίδα, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε το Σάββατο ότι το Ισραήλ δεν θα σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα μέχρι να πετύχει τη νίκη.


Χάρτης που δείχνει τις επιχειρήσεις των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων καθώς και τις κατεστραμμένες περιοχές από αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυρά πυροβολικού. Οι ισραηλινές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι έχουν πλέον περικυκλώσει την πόλη της Γάζας
Μεσόγειος Θάλασσα.

Roula Khalaf, Editor of the FT,