Home Υγεια Σεροτονίνη: Πώς Συνδέεται με τη Long COVID;

Σεροτονίνη: Πώς Συνδέεται με τη Long COVID;

by bot

Σεροτονίνη: Πώς Συνδέεται με τη Long COVID;

 

Μπορεί τα αντικαταθλιπτικά να αποτελούν την απάντηση στην αντιμετώπιση της long COVID; Στο παραπάνω ερώτημα προσπάθησε να απαντήσει μία νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Pennsylvania των ΗΠΑ, η οποία διαπίστωσε ότι τα συμπτώματα της νόσου συνδέονται με τα επίπεδα της σεροτονίνης στον οργανισμό.

Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής με αρκετές λειτουργίες στον οργανισμό, ενώ αποτελεί και την ενεργή ουσία στην πλέον συνταγογραφούμενη τάξη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, τα SSRI (εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης).

Σήμερα, γνωρίζουμε ότι η σεροτονίνη έχει σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς ρυθμίζει την επικοινωνία των νευρώνων, ενώ μπορεί να επηρεάσει επίσης τον ύπνο, τη διάθεση και τη μνήμη. Η ουσία αυτή βρίσκεται επίσης σε αρκετά κύτταρα του εντέρου, όπου ρυθμίζει μία σειρά λειτουργίες, μεταξύ των οποίων και η πέψη.

Τα χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης μπορεί να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα, τα οποία τυπικά δεν φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους, όπως συμβαίνει και στους ασθενείς με long COVID.

 

Η long COVID επηρεάζει σήμερα περίπου το 7% των ασθενών που νόσησαν από COVID-19 και έχει συνδεθεί με διάφορα συμπτώματα μεταξύ των οποίων το αίσθημα κόπωσης, η δύσπνοια, οι αρθραλγίες, οι θρομβώσεις, το αίσθημα παλμών, καθώς και συγκεκριμένα συμπτώματα από το γαστρεντερικό.

Σήμερα, η αντιμετώπιση της long COVID αποτελεί ακόμα πρόκληση, καθώς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κατανοήσει ακόμα τους αιτιολογικούς παράγοντες που οδηγούν στην εμφάνιση της νόσου. Η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο περιοδικό Cell εξερεύνησε διάφορα χαρακτηριστικά της long COVID και παρατήρησε ότι οι ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο έχουν χαμηλότερα επίπεδα σεροτονίνης σε σχέση με αυτούς που ανάρρωσαν πλήρως μετά από την οξεία COVID-19 λοίμωξη.

Από τις εξετάσεις που έκαναν οι επιστήμονες της μελέτης στους εθελοντές διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με long COVID είχαν ακόμα χαμηλά επίπεδα του SARS-CoV-2 στην κυκλοφορία του αίματος τα οποία προκαλούσαν χρόνια φλεγμονή. Η τελευταία επηρέαζε την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά την τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που αποτελεί πρόδρομη μορφή της σεροτονίνης.

«Η έρευνά μας δεν προτείνει κάποια νέα θεραπεία για την αντιμετώπιση της long COVID, ωστόσο αποκαλύπτει ένα νέο μηχανισμό που θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο για την ανάπτυξη φαρμάκων», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Ο πρώτος στόχος είναι να εξεταστεί αν η βελτίωση των επιπέδων της σεροτονίνης μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα της long COVID.

Σε μία σειρά πειραμάτων που έκαναν οι επιστήμονες της μελέτης χρησιμοποιώντας μοντέλα ποντικών διαπιστώθηκε ότι πράγματι η χορήγηση φλουοξετίνης σε συνδυασμό με ένα συμπλήρωμα γλυκίνης/τρυπτοφάνης μπορεί να βελτιώσει τις γνωστικές λειτουργίες των πειραματοζώων με long COVID.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες της μελέτης υποστήριξαν ότι θα ήταν λογικό άλμα να θεωρήσουμε ότι όλοι οι ασθενείς με long COVID έχουν χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης, επομένως είναι απαραίτητο να γίνουν άμεσα και νέες μελέτες οι οποίες θα εξερευνήσουν καλύτερα τον παραπάνω μηχανισμό.

Α. Δημητρακόπουλος MD, PhD

ΠΗΓΗ 

https://www.pennmedicine.org/news/news-releases/2023/october/penn-study-finds-serotonin-reduction-causes-long-covid-symptoms

You may also like

artpointview.gr @ 2024