Home Προσωπα Προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή: Ο ακροδεξιός ελευθεριακός Χαβιέρ Μιλέι κερδίζει μετά την παραίτηση του αντιπάλου του

Προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή: Ο ακροδεξιός ελευθεριακός Χαβιέρ Μιλέι κερδίζει μετά την παραίτηση του αντιπάλου του

by bot

Προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή: Ο ακροδεξιός ελευθεριακός Χαβιέρ Μιλέι κερδίζει μετά την παραίτηση του αντιπάλου του

Η νίκη της τηλεοπτικής διασημότητας που έγινε πολιτικός καταποντίζει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής σε ένα απρόβλεπτο μέλλον

Ο Χαβιέρ Μιλέι, ένας ασταθής ακροδεξιός ελευθεριακός που έχει ορκιστεί να “εξοντώσει” τον πληθωρισμό και να βάλει αλυσοπρίονο στο κράτος, εξελέγη πρόεδρος της Αργεντινής, εκτοξεύοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής σε ένα απρόβλεπτο και δυνητικά ταραχώδες μέλλον.

Με καταμετρημένο πάνω από το 99% των ψήφων, ο  διάσημος που υποδύεται τον Μικ Τζάγκερ και έγινε πολιτικός, ο οποίος συχνά συγκρίνεται με τον Ντόναλντ Τραμπ, είχε εξασφαλίσει το 55,69% των ψήφων έναντι 44,3% του αντιπάλου του, του κεντροαριστερού υπουργού Οικονομικών Σέρτζιο Μάσα.

Ο Χαβιέρ Μιλέι απευθύνεται στους υποστηρικτές του μετά τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Αργεντινής, στο Μπουένος Άιρες

“Σήμερα αρχίζει η ανοικοδόμηση της Αργεντινής. Σήμερα είναι μια ιστορική νύχτα για την Αργεντινή”, δήλωσε ο Milei στους πανηγυρίζοντες υποστηρικτές του στο αρχηγείο της προεκλογικής του εκστρατείας στο Μπουένος Άιρες, χαρακτηρίζοντας τη νίκη του “θαύμα”.

Ο Μίλεϊ υποσχέθηκε “δραστικές αλλαγές” για την αντιμετώπιση της “τραγικής πραγματικότητας” της Αργεντινής με τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα και την εκτεταμένη φτώχεια. Έστειλε επίσης ένα μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα: “Η Αργεντινή θα επιστρέψει στη θέση της στον κόσμο, την οποία δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει χάσει”.

Νωρίτερα, ο Μάσα -ο οποίος έλαβε 11,5 εκατ. ψήφους έναντι 14,4 εκατ. του Μίλεϊ- παραδέχθηκε την ήττα του.

“Οι Αργεντινοί επέλεξαν έναν άλλο δρόμο”, δήλωσε ο Massa, ο οποίος δήλωσε ότι τηλεφώνησε στον Milei για να τον συγχαρεί για τη νίκη του και ότι θα αποσυρθεί από την πρώτη γραμμή της πολιτικής.

“Προφανώς αυτά δεν είναι τα αποτελέσματα που ελπίζαμε και μίλησα με τον Χαβιέ Μιλέι για να τον συγχαρώ, διότι είναι ο πρόεδρος που επέλεξε η πλειοψηφία των Αργεντινών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια”, πρόσθεσε ο Μάσα, το περονιστικό κίνημα του οποίου κυβέρνησε τα 16 από τα τελευταία 20 χρόνια.

Οι ακτιβιστές υπέρ του Μίλεϊ χάρηκαν για τον θρίαμβο του 53χρονου ηγέτη τους, τον οποίο περιγράφουν ως έναν οικονομικό οραματιστή έτοιμο να οδηγήσει την Αργεντινή στην έξοδο από μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις της χώρας εδώ και δεκαετίες.

“[Είμαι] χαρούμενος, χαρούμενος, χαρούμενος”, δήλωσε ο Φρανσίσκο Χιμένεθ, ένας 30χρονος οδηγός διανομών και ακτιβιστής του Μίλεϊ από τη Βίλα Σολδάτι, μια περιοχή της εργατικής τάξης έξω από το Μπουένος Άιρες.

Καθώς ξεκινούσε για να συμμετάσχει στο πάρτι στο αρχηγείο της προεκλογικής εκστρατείας του Milei, ο Jiménez είπε ότι γνώριζε ότι το αποτέλεσμα ήταν πιθανό να στείλει το πέσο της Αργεντινής σε πτώση έναντι του δολαρίου και να προκαλέσει περισσότερο οικονομικό πόνο. “Αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη επιλογή από το να τον εμπιστευτούμε. Τώρα περισσότερο από ποτέ”, πρόσθεσε. “Η κατάσταση είναι τρομερή”.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Μιλέι -ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 10 Δεκεμβρίου- ορκίστηκε να καταργήσει την κεντρική τράπεζα και να δολαριοποιήσει την οικονομία, προκειμένου να ξεπεραστεί μια οικονομική καταστροφή που έχει αφήσει το 40% των 45 εκατομμυρίων πολιτών της Αργεντινής στη φτώχεια και έχει ωθήσει τον πληθωρισμό σε ποσοστό άνω του 140%. “Ξέρω πώς να εξοντώσω τον καρκίνο του πληθωρισμού”, διακήρυξε ο Μίλεϊ κατά τη διάρκεια του τελευταίου προεδρικού ντιμπέιτ της περασμένης Κυριακής, το οποίο οι περισσότεροι ειδήμονες πίστευαν ότι είχε κερδίσει ο Μάσα.

Η νίκη του Μίλεϊ πανηγυρίστηκε από άλλα μεγάλα θηρία της παγκόσμιας ακροδεξιάς, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου, ο οποίος είχε υποστηρίξει την εκστρατεία του και υποσχέθηκε να παραστεί στην ορκωμοσία του. “Η ελπίδα λάμπει και πάλι στη Νότια Αμερική”, έγραψε ο Μπολσονάρου στο Χ, χαιρετίζοντας αυτό που αποκάλεσε νίκη της “ειλικρίνειας, της προόδου και της ελευθερίας”.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έγραψε: “Όλος ο κόσμος παρακολουθούσε! Είμαι πολύ περήφανος για εσάς. Θα ανατρέψεις τη χώρα σου και θα κάνεις πραγματικά την Αργεντινή μεγάλη ξανά”.

Τη νίκη του πανηγύρισε επίσης ο ιδιοκτήτης του X, Elon Musk, ο οποίος έγραψε: “Η ευημερία είναι μπροστά για την Αργεντινή”.

Ο αριστερός πρόεδρος της Βραζιλίας, Luiz Inácio Lula da Silva – τον οποίο ο Milei έχει επανειλημμένα προσβάλει ως διεφθαρμένο “κομμουνιστή” – αναγνώρισε τη νίκη του Milei με μια χλιαρή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. “Η δημοκρατία είναι η φωνή του λαού και πρέπει πάντα να γίνεται σεβαστή”, έγραψε ο Λούλα, χωρίς να αναφέρει ονομαστικά τον Μιλέι. “Εύχομαι στην επόμενη κυβέρνηση καλή τύχη και επιτυχία. Η Αργεντινή είναι μια σπουδαία χώρα και αξίζει τον απόλυτο σεβασμό μας”, πρόσθεσε ο Λούλα.

Ο αριστερός πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, εξέφρασε τη λύπη του: “Η ακροδεξιά κέρδισε στην Αργεντινή … [Είναι] λυπηρό για τη Λατινική Αμερική”. “Τώρα πείτε το χωρίς να κλαίτε”, ανάρτησε ειρωνικά ως απάντηση ο δεξιός πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε.

Οι αριστεροί αντίπαλοι του Μίλεϊ αντέδρασαν με σοκ και κατάθλιψη στην εκλογή μιας διαβόητα αλλοπρόσαλλης προσωπικότητας, οι ριζοσπαστικές ιδέες της οποίας περιλαμβάνουν τη νομιμοποίηση της πώλησης οργάνων, τη διακοπή των δεσμών με τους δύο μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Αργεντινής, τη Βραζιλία και την Κίνα, και το κλείσιμο περισσότερων από δώδεκα υπουργείων.

Από τους πρώτους που τον συγχάρηκαν για τη νίκη του ήταν ο Τραμπ και ο Έλον Μάσκ, εδώ.

Με πληροφορίες από τον βρετανικό Guardian

You may also like

artpointview.gr @ 2024