Λομπόκ- Iνδονησία: συναρπαστικά αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείτε

Το Λομπόκ προσφέρει πολλές άδειες και συχνά απομονωμένες ονειρεμένες παραλίες, φιλικούς και ενδιαφέροντες ανθρώπους, νόστιμο φαγητό και φανταστική φύση.

Πώς να φτάσετε στο Λομπόκ
Για να φτάσετε στο Λομπόκ υπάρχουν μόνο δύο επιλογές, το αεροπλάνο και το πλοίο. Πτήσεις πραγματοποιούνται από πολλές πόλεις της Ινδονησίας προς το Λομπόκ. Αλλά το διεθνές αεροδρόμιο υποδέχεται ήδη πτήσεις από το εξωτερικό, π.χ. από τη Σιγκαπούρη ή την Κουάλα Λουμπούρ.

Μπορείτε να πάρετε πλοίο για το Λομπόκ π.χ. από το Μπαλί, τα νησιά Gili ή τη Sumbawa. Υπάρχει διαφορά μεταξύ των ταχύπλοων και των τοπικών πλοίων, επειδή όχι μόνο οι τιμές αλλά και η διάρκεια του ταξιδιού μπορεί να διαφέρουν σημαντικά.

Το Λομπόκ είναι ένα σχετικά μεγάλο νησί και προσφέρει πολλές δυνατότητες διαμονής. Είτε στη νότια Κούτα, είτε στην πρωτεύουσα Ματαράμ είτε στο τουριστικό κέντρο Senggigi στη δυτική ακτή – στο Λομπόκ θα βρείτε πολλά καταλύματα σε όλες τις κατηγορίες τιμών.

Τα νησιά Gili
Τα 3 παραδεισένια νησιά – τα οποία φαίνονται μικροσκοπικά σε σύγκριση με το Λομπόκ – βρίσκονται μόλις 20 λεπτά μακριά με το πλοίο: Το Gili Trawangan, το κύριο νησί, το Gili Meno και το Gili Air.

Τα Gili είναι πολύ δημοφιλή για καταδύσεις και ψαροντούφεκο αλλά και για χαλάρωση, κολύμπι και πάρτι. Οι backpackers και οι τουρίστες επισκέπτονται ιδιαίτερα το Gili Trawangan συχνά. Εδώ μπορείτε να νιώσετε το ζωντανό reggae-ganja-magic-mushroom-vibe. Τα νησιά Gili είναι must!

 

Όρος Rinjani
Το δεύτερο ψηλότερο ηφαίστειο της Ινδονησίας είναι σίγουρα ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Λομπόκ. Μπορείτε να κλείσετε εκδρομές με ξεναγό στη λίμνη του κρατήρα και ακόμη και στην κορυφή σε όλα τα τουριστικά σημεία. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους…

Senggigi
Οι περισσότεροι τουρίστες φτάνουν στο Senggigi επειδή υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία. Είναι επίσης εξαιρετική περιοχή για να βγείτε έξω τη νύχτα ή να φάτε. Ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία για σέρφινγκ τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες είναι η παραλία Senggigi.

Σε αυτή την παραλία οι πωλητές και οι ντόπιοι δεν είναι καθόλου πιεστικοί, αλλά μπορείτε να κάνετε μια ωραία κουβεντούλα αν θέλετε (κυρίως για το ποδόσφαιρο, αφού οι Ινδονήσιοι λατρεύουν το ποδόσφαιρο).

Από το Senggigi στο Pemenang
Για να εξερευνήσετε αυτόν τον δρόμο δίπλα στην ακτή είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα σκούτερ, το οποίο μπορείτε να νοικιάσετε στο Senggigi. Ένα από τα σημαντικότερα σημεία είναι το σημείο θέασης στο Malimbu Hill 1 και 2. Προσφέρει θαυμάσια θέα προς την παραλία Malimbu και Nipah και τα 3 νησιά Gili. Ελέγξτε και τα άλλα σημεία θέασης και τις παραλίες που μπορείτε να βρείτε σε αυτή τη διαδρομή, καθώς αξίζουν επίσης να τα δείτε.

Δάσος πιθήκων Pusuk
Μια άλλη επιλογή επιλογή για να φτάσετε στο Bangsal είναι να ακολουθήσετε έναν ελικοειδή δρόμο μέσα από ένα ορεινό τοπίο που κόβει την ανάσα. Εκεί θα βρείτε το λεγόμενο δάσος πιθήκων, που πήρε το όνομά του από τις πολυάριθμες άγριες μαϊμούδες στη ζούγκλα και κοντά στο δρόμο. Αν θέλετε, ταΐστε τα πεινασμένα και ενοχλητικά μικρά καθάρματα στα σημεία θέασης.

Κούτα
Μετά το Senggigi, η Κούτα είναι ίσως το δεύτερο τουριστικό hotspot του Λομπόκ. Προσφέρει επίσης όμορφες παραλίες και πολλά καταλύματα και εστιατόρια.

Από εδώ μπορείτε να εξερευνήσετε τις ονειρεμένες παραλίες Mawun, Tanjung Aan και Selong Belanak, αφού βρίσκονται πολύ κοντά (βλ. παρακάτω). Ακόμα και η ίδια η παραλία Κούτα αξίζει να ρίξετε μια ματιά.

Παραλία Mawun

Ανάλογα με την ημέρα της εβδομάδας και την ώρα της ημέρας, αυτή η παραλία με την απαλή λευκή άμμο και τα τιρκουάζ νερά είναι ως επί το πλείστον έρημη. Μερικές φορές τα κύματα είναι πιο έντονα εδώ. Η παραλία είναι απομονωμένη και βρίσκεται δυτικά της Κούτα σε έναν σχεδόν κλειστό κόλπο, στον οποίο μπορείτε να φτάσετε εύκολα και με το σκούτερ σας.

Ροζ παραλία
Δεν είναι πια ένα μυστικό tip, αλλά αξίζει να το επισκεφθείτε! Η διαδρομή είναι αρκετά δύσκολη, αφού κατά τη γνώμη μου οι δρόμοι στη χερσόνησο του Εκάσου (όπου βρίσκεται η Ροζ Παραλία) δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πλέον δρόμοι. Τουλάχιστον βελτιώνονται σιγά-σιγά κάθε χρόνο. Αν όντως καταφέρετε να φτάσετε εκεί, θα ανταμειφθείτε με μια ερημική ήσυχη παραλία. Ονομάζεται έτσι από τη ροζ άμμο της που αποτελείται από κοράλλια.

Η κουλτούρα της δυτικής πλευράς του νησιού είναι ακόμη έντονα επηρεασμένη από το Μπαλί. Η ανατολική πλευρά είναι τόπος των γηγενών Σάσακς, κυρίως μουσουλμάνοι. Aν και επίσημα είναι ξεχωριστές πόλεις, οι Ampenan, Mataram, Cakranegara και Sweta ουσιαστικά γίνονται ένα, στην «πόλη» του Λόμποκ. Tο Mataram είναι το διοικητικό κέντρο και μεγαλύτερη πόλη, η Cakranegara είναι η παλιά βασιλική πόλη και σήμερα εμπορικό κέντρο, η Sweta το κέντρο συγκοινωνιών και μεγαλύτερη αγορά του νησιού και το Ampenan στα δυτικά, άλλοτε κεντρικό λιμάνι, αποτελεί σήμερα σημείο όπου μπορεί κανείς να βρει φτηνή διαμονή και φαγητό. Διατηρεί δε, πολλά αποικιακά κτίσματα και μια ενδιαφέρουσα αραβική αγορά.

Στο Mataram υπάρχουν αρκετά υφαντήρια, όπου μπορεί κανείς να δει να βάφουν, να υφαίνουν αλλά και να αγοράσει χειροποίητα sarongs, που κατασκευάζονται με τα χειροποίητους και ποδοκίνητους αργαλειούς, σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα από την περίοδο της δυναστείας των Majapahit. Tο Yδάτινο Βασιλικό Ανάκτορο Mayura, 800 μ. ανατολικά από το Eμπορικό Kέντρο Mataram Mall, στον κεντρικό δρόμο μέσα από την Cakranegara, είναι ένας ευχάριστος τόπος αναψυχής. Kατασκευάστηκε το 1714 και ήταν μέρος της βασιλικής αυλής του Mπαλινέζικου Bασίλειου στο Λόμποκ. H μεγάλη τεχνητή λίμνη με το ανοιχτό κιόσκι στο κέντρο, συνδέεται με την ακτή με ένα υπερυψωμένο μονοπάτι. Αγάλματα και σιντριβάνια κοσμούν το πάρκο που την περιβάλλει. O Pula Meru, που είναι ο μεγαλύτερος μπαλινέζικος ναός, βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το παλάτι. Η παραλία του έχει ένα μεγάλο βράχο με μια τρύπα στη μέση. Όπως σε κάθε εμπορικό κέντρο, η υπαίθρια αγορά του Λόμποκ γεμίζει από κόσμο, ντόπιους και τουρίστες, που ανακαλύπτουν εδώ μικρούς κρυμμένους θησαυρούς, από μπαχάρια και βότανα μέχρι είδη λαϊκής Λόμποκτέχνης και χειροποίητα διακοσμητικά.

ΠΗΓΕΣ

 

15 Things You Should See on Lombok

 

https://www.travelpassion.gr/for-your-interest/exticproposals/345-lompok.html