ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΔΑΚΡΥΖΟΥΝ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΗΤΣΙΑΛΗ

Η Μυρσίνη, φοιτήτρια της Αρχιτεκτονικής, και ο αδερφός της ο Αχιλλέας, που προετοιμάζεται για να δώσει τις εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο, ζουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβρη του 1973, στην Αθήνα. Τέσσερις μέρες, στις οποίες ο καθένας αναμετριέται με τον εαυτό του, τον φασισμό, τον έρωτα, τον θάνατο. Τέσσερις μέρες γεμάτες μεγάλες αποφάσεις, κρίσιμες πράξεις, συγκλονιστικά συναισθήματα. Τέσσερις μέρες, μέσα και έξω από το κατειλημμένο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου τα γκλομπ, τα δακρυγόνα, οι σφαίρες της δικτατορίας των συνταγματαρχών σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τις φοιτήτριες και τους φοιτητές και δρομολογούν εξελίξεις.
«Δεν ξέρω αν θα ρίξουμε τη χούντα. Θα ρίξουμε πάντως τη σιωπή».
ΕΣΥ ΝΑ ΜΕ ΦΩΝΑΖΕΙΣ ΕΜΠΕΝΙΖΕΡ
Συγγραφέας: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΝΤΑΝΙΕΛΑ ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗ

Ποιος να είναι ο μυστηριώδης Χ που προσπαθεί να με πείσει ότι τα Χριστούγεννα είναι χαρά και είναι για όλους; Μα εγώ φέτος δεν ήθελα να γιορτάσω!
Με ξεσηκώνει να σώσω τα παλιά ξύλινα στολίδια από τα σκουπίδια και να τα επιδιορθώσουμε μαζί. Τώρα και αυτά μου ζητούν να στολίσω.
Μα εγώ φέτος δεν ήθελα να στολίσω. Φέρνει κι όλους τους φίλους μου στο σπίτι να δουν τα στολίδια μου και να πάμε να πούμε τα κάλαντα.
Μα εγώ φέτος δεν ήθελα να πω τα κάλαντα. «Ποιος είσαι επιτέλους και ξέρεις πώς να τους κάνεις όλους να ανακαλύπτουν τη χαρά των Χριστουγέννων;» τον ρώτησα. «Εσύ να με φωνάζεις Εμπενίζερ» μου απάντησε. Λέτε να με επισκέφτηκε το ίδιο το πνεύμα του Σκρουτζ;


ΖΩΗ, Η ΜΙΚΡΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ
ΜΥΣΤΡΑΣ 1379 μ.Χ.
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΕΡΒΗ
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΛΕΛΑ ΣΤΡΟΥΤΣΗ

Η Ζωή περιμένει επισκέψεις. Έρχεται η ξαδέλφη Ευδοκία απ’ τη μακρινή Κωνσταντινούπολη! Πώς θα είναι άραγε αυτή η ξαδέλφη; Ξινή και ψηλομύτα ή καλόκαρδη και καταδεχτική; Και πώς θα της φανεί η καστροπολιτεία τους, ο Μυστράς; Θα της αρέσουν οι εκκλησίες, τα παλάτια του, οι εικόνες των αγίων, τα πανηγύρια, τα δυνατά τείχη, η θέα στην κοιλάδα, τα πλακόστρωτα δρομάκια του; Η Ευδοκία καταφθάνει και η Ζωή τρέχει να την υποδεχθεί…
Η σειρά «Οι φίλοι μου από άλλες εποχές», συνέχεια της σειράς «Οι αρχαίοι μου φίλοι», μας ταξιδεύει στο παρελθόν, για να γνωρίσουμε παλιούς, σπουδαίους πολιτισμούς, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, τότε, την εποχή που ήταν γεμάτοι ζωή.


ΕΝΑΣ ΜΑΥΡΟΣ ΜΑΡΚΑΔΟΡΟΣ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΕΥΗ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΙΡΙΣ ΣΑΜΑΡΤΖΗ

Στη φανταστική τάξη του παραμυθιού, τα παιδιά ζωγραφίζουν μόνο με χρωματιστούς μαρκαδόρους πάνω σε λευκά χαρτιά.
Όταν όμως εμφανίζεται από το πουθενά ένας μαύρος μαρκαδόρος, αρχίζουν οι ερωτήσεις:
«Τι χρώμα είναι αυτό;», «Από πού ξεφύτρωσε;», «Καπάκι δεν έχει;».
Τα παιδιά και οι άλλοι μαρκαδόροι κάνουν σχέδια για να τον διώξουν. Και τότε η δασκάλα τούς βοηθά να ανακαλύψουν κάτι που δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό τους.
Μήπως όλοι είμαστε κάτι άλλο από αυτό που νομίζουμε;
Μια ιστορία που μιλά για τη σημασία της διαφορετικότητας και την έννοια της αλλαγής. Μια ιστορία που με τη βοήθεια όλων κατορθώνει να φέρει πίσω αυτό που χάθηκε.
ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΗΣ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κοσμοναύτης είναι ένα βιβλίο για μικρές νίκες και καθημερινά κατορθώματα. Για το άγχος της δημιουργίας, για την αγωνία της συγγραφής, για τη χαρά της πρώτης δημοσίευσης.
Ο Κοσμοναύτης έχει μυστήριο, έχει αγωνία, έχει και χιούμορ.
Ο Κοσμοναύτης είναι μια ωδή στον νερντισμό – ναι, είναι κουλ να διαβάζεις κόμικς και επιστημονική φαντασία και να έχεις μανία με το Star Wars!
Παράλληλα, είναι μια καταγραφή όλων των μεγάλων συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας.