Το τελευταίο χάος στον κόσμο της OpenAI

Ήταν μερικές χαοτικές ημέρες για αρκετές εταιρείες τεχνολογίας υψηλού προφίλ – και τους σημαίνοντες ηγέτες τους – που εργάζονται για τη διαμόρφωση του μέλλοντος.

Οδηγός των ειδήσεων: Η συνεχιζόμενη αυτοκαταστροφή της OpenAI, η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή με την ξαφνική και σε μεγάλο βαθμό ανεξήγητη απομάκρυνση του διευθύνοντος συμβούλου Sam Altman από το διοικητικό συμβούλιο.

Δεν υπήρχε καμία προηγούμενη ένδειξη ότι η θέση του Altman κινδύνευε. Θεωρείται εδώ και καιρό ως ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης και ήταν το επίκεντρο του πρώτου συνεδρίου προγραμματιστών της εταιρείας νωρίτερα αυτό το μήνα.
Το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI δήλωσε ότι ο Altman δεν ήταν “σταθερά ειλικρινής στις επικοινωνίες του”. Το Bloomberg ανέφερε αργότερα για ένα σχίσμα μεταξύ εκείνων στην OpenAI που θεωρούσαν ότι η εταιρεία και η δυνητικά κοσμοϊστορική τεχνολογία της προχωρούσαν πολύ γρήγορα και άλλων, συμπεριλαμβανομένου του Altman, που ήθελαν να κρατήσουν το πόδι τους στο γκάζι.

 

Το δράμα συνεχίστηκε το Σαββατοκύριακο, με τον Altman να εμφανίζεται στα κεντρικά γραφεία του OpenAI πριν αναλάβει δουλειά στη Microsoft -τον μεγαλύτερο μέτοχο του OpenAI- επικεφαλής μιας νέας “ομάδας προηγμένης έρευνας για την τεχνητή νοημοσύνη” μαζί με τον πρώην πρόεδρο του OpenAI Greg Brockman.

Τα τελευταία νέα: Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων του OpenAI υπέγραψε μια εντυπωσιακή ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, απειλώντας να παραιτηθούν και να πάνε να εργαστούν στη Microsoft, εκτός αν το διοικητικό συμβούλιο παραιτηθεί και ο Altman αποκατασταθεί. “Δεν είμαστε σε θέση να εργαστούμε για ή με ανθρώπους που στερούνται ικανότητας, κρίσης και φροντίδας για την αποστολή και τους υπαλλήλους μας”, αναφέρεται στην  επιστολή.

Η ίντριγκα: Ο επικεφαλής επιστήμονας του OpenAI Ilya Sutskever, ο οποίος ηγήθηκε της εξέγερσης του διοικητικού συμβουλίου κατά του Altman, λέει τώρα ότι “λυπάται βαθιά” για τις πράξεις του, αναφέρει ο Scott Rosenberg του Axios. Ο Sutskever υπέγραψε μάλιστα την προαναφερθείσα επιστολή, ζητώντας ουσιαστικά την παραίτησή του.

Τι θα γίνει στη συνέχεια; Η κατάσταση απέχει πολύ από το να έχει διευθετηθεί.

Αλλά αν ο Altman και όποιοι άλλοι τον ακολουθήσουν στη Microsoft παραμείνουν εκεί, πρόκειται για ένα σημαντικό πραξικόπημα για τον CEO Satya Nadella, ο οποίος μπορεί ουσιαστικά να είναι σε θέση να αποκτήσει το OpenAI – ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος του βασικού ταλέντου του – για λίγα σεντς, και όλα αυτά παρακάμπτοντας την πιθανή αντιμονοπωλιακή εποπτεία.

Εν τω μεταξύ: Το δράμα του Altman – τόσο απροσδόκητο και ακαταμάχητο ως ιστορία – επισκίασε κάπως τη συνεχιζόμενη έξοδο των μεγάλων διαφημιστών στο X (πρώην Twitter) μετά την υιοθέτηση αντισημιτικών μηνυμάτων από τον ιδιοκτήτη Elon Musk.

Η κατώτατη γραμμή: Για το OpenAI και την Cruise, τουλάχιστον, ο κοινός συνδετικός ιστός εδώ είναι η ταχύτητα: Πόσο γρήγορα αναπτύσσουμε τη μετασχηματιστική – αλλά πιθανώς επικίνδυνη – τεχνολογία;

Γενικότερα, ta επεισόδια αποτελούν μια υπενθύμιση ότι οι άνθρωποι και οι εταιρείες που προσπαθούν να σχεδιάσουν το μέλλον είναι ατελείς, ότι η ηγεσία έχει σημασία και ότι κανείς δεν έχει ανοσία σε δυνητικά καταστροφικά αβίαστα λάθη.

AXIOS.com