Ολλανδία, εκλογές: Νίκη του ακροδεξιού Γκέερτ Βίλντερς. Ανησυχία στις Βρυξέλλες

Προς μεγάλη νίκη οδεύει οΟλλανδός ακροδεξιός λαϊκιστής Γκέερτ Βίλντερς στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα, όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Μετά από 25 χρόνια στο κοινοβούλιο, το κόμμα του Ελευθερία (PVV) προβλέπεται να κερδίσει 36 έδρες, πολύ μπροστά από τον πλησιέστερο αντίπαλό του, μια αριστερή συμμαχία. Στόχος του είναι οι 76 έδρες στο κοινοβούλιο των 150 εδρών.

Με καταμετρημένες σχεδόν όλες τις ψήφους, το PVV κερδίζει περίπου 37 από τις 150 έδρες στο κοινοβούλιο – υπερδιπλάσιο αριθμό από αυτόν που εξασφάλισε στις εκλογές του 2021, σύμφωνα με τα exit polls.

Η συμμαχία Εργατικών-Πράσινων του Φρανς Τίμερμανς προβλέπεται να καταλάβει τη δεύτερη θέση, κερδίζοντας 25 έδρες πετυχαίνοντας μεγάλο άλμα από τις σημερινές 17 έδρες.

Η Ντίλαν Γεσιλγκιόζδιάδοχος του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, ως επικεφαλής του κεντροδεξιού VVD, υπέστη σοβαρές απώλειες και λαμβάνει 24 έδρες, 10 λιγότερες, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα.

Σε μια πρώτη του αντίδραση, ο ίδιος δεσμεύτηκε σήμερα να «επιστρέψει τη χώρα στους Ολλανδούς».

«Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των ψηφοφόρων μας, να επαναφέρουμε τους Ολλανδούς στο νούμερο ένα», δήλωσε ο Βίλντερς μετά τη δημοσιοποίηση ενός exit poll που έδειξε ότι το κόμμα του, το PVV, έχει μεγάλο προβάδισμα έναντι των άλλων κομμάτων.

Ηδη, οι πολιτικοί «συγγενείς» του Βίλντερς στη Γηραιά Ηπειρο, έσπευσαν να τον συγχαρούν. Η επικεφαλής του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός Μαρίν Λεπέν έκανε λόγο για «θεαματική επίδοση» στις βουλευτικές εκλογές.

«Συγχαρητήρια στον Χέερτ Βίλντερς και στο PVV για τη θεαματική επίδοσή τους στις βουλευτικές εκλογές, που επιβεβαιώνει την αυξανόμενη προσήλωση στην υπεράσπιση των εθνικών ταυτοτήτων. Λόγω του ότι οι λαοί αρνούνται να δουν τον εθνικό πυρσό να σβήνει η ελπίδα για αλλαγή παραμένει ζωντανή στην Ευρώπη», ανέφερε η Μ. Λεπέν μέσω X (του πρώην Twitter).

Ο «εφιάλτης» των Βρυξελλών

Αλλο είναι το κλίμα στις Βρυξέλλες, για τις οποίες ο Βίλντερς αποτελεί πραγματικό «εφιάλτη». Επτά χρόνια αφότου οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit, το Nexit αποτέλεσε βασικό άξονα της τελικά επιτυχημένης εκστρατείας του ακροδεξιού ηγέτη στην Ολλανδία.

Και ενώ ο Βίλντερς μαλάκωσε τη ρητορική του κατά του Ισλάμ τις τελευταίες εβδομάδες, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θέλει να αμβλύνει τον ευρωσκεπτικισμό του μετά την εκλογική του νίκη-σοκ.

Ακόμη και αν οι Ολλανδοί ψηφοφόροι δεν πειστούν να ακολουθήσουν τους Βρετανούς και να βρεθούν εκτός Ε.Ε., υπάρχουν ενδείξεις ότι μία κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Βίλντερς στη Χάγη θα είναι εφιάλτης για τις Βρυξέλλες.

Η θέση του Βίλντερς στο τραπέζι της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά τη δυναμική, καθώς άλλοι ακροδεξιοί και εθνικιστές ηγέτες έχουν ήδη αναλάβει καθήκοντα, αναφέρεται σε ανάλυση του Politico.

Ξαφνικά, πολιτικές από τη δράση για το κλίμα και τη μεταρρύθμιση της Ε.Ε. μέχρι τα όπλα για την Ουκρανία, θα τεθούν προς συζήτηση, ακόμη και προς ανατροπή.