COP28: Κρίσιμη η φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Ντουμπάι. Τα περιθώρια έχουν στενέψει απελπιστικά.

Πολυπρόσωπη, αναβαθμισμένη και πιο αισθητή από το παρελθόν θα είναι η ελληνική εκπροσώπηση στη φετινή κλιματική διάσκεψη COP28 που θα λάβει χώρα στο Ντουμπάι από τις 30 Νοεμβρίου ως τις 12 Δεκεμβρίου.

Στόχος είναι αφενός να παρουσιαστούν οι πρωτοβουλίες της χώρας μας στους τομείς της ενεργειακής μετάβασης και της κλιματικής αλλαγής, αλλά και να γίνουν γόνιμες συναντήσεις με αντιπροσώπους άλλων χωρών και στελέχη διεθνών επιχειρήσεων.

Στα πλαίσια αυτά, στο ελληνικό περίπτερο της COP προγραμματίζονται περί τις 30 εκδηλώσεις που θα επικεντρωθούν στο διαμοιρασμό των εμπειριών και τη συζήτηση μέτρων με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στην πράσινη ενέργεια και την κλιματική δράση.

Το ελληνικό περίπτερο θα εγκαινιάσει την 1η Δεκεμβρίου με ομιλία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φέτος στις σχετικές εκδηλώσεις θα γίνει ο πρώτος παγκόσμιος απολογισμός, τι έχουμε πετύχει ως τώρα και που ακριβώς βρισκόμαστε σε σχέση με όσα είχαν αποφασιστεί στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2015 (COP21) με στόχο να επιτευχθεί κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 και να μην ξεπεράσει η άνοδος της θερμοκρασίας των 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδο (1870).

Ενόψει της διάσκεψης, ας έχουμε υπόψη δύο πράγματα:

Α) Όλες οι επιστημονικές εκθέσεις όλων των διεθνών οργανισμών καταλήγουν ότι αν συνεχίσουμε με τον σημερινό βηματισμό, ακόμα και αν υλοποιηθούν όλα τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Παρίσι, ο στόχος περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη χάνεται

 Β) Αυτές τις ημέρες, κανένας δεν φαίνεται να αισιοδοξεί ότι αυτή η COP θα καταφέρει ότι δεν κατάφεραν οι προηγούμενες, δηλαδή να αποφασίσει τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, με σαφές χρονοδιάγραμμα που θα τηρηθεί από όλα τα μέρη και δη τους μεγάλους παραγωγούς και καταναλωτές τους.

bΟρισμένοι το θεωρούν συμβολικό, μακάρι να αποδειχτεί ότι κάνουν λάθος: Η COP συγκαλείται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που είναι ο ενδέκατος μεγαλύτερος πετρελαιοπαραγωγός με το τέταρτο μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα παγκοσμίως, υπό την προεδρία του σουλτάνου Άχμεντ Αλ Τζαμπέρ, διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι, η οποία μέσα στα επόμενα έξι χρόνια θα εκπέμψει τόσες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα που θα χρειάζονταν 340 χρόνια για να απομακρυνθούν…

 

Η χρήση άνθρακα πρέπει να μειωθεί 7 φορές γρηγορότερα, σύμφωνα με νέα έκθεση

 

Οι προσπάθειες επίτευξης των κλιματικών στόχων απαιτούν σημαντικές αλλαγές, μεταξύ αυτών πολύ ταχύτερη απεξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής από τον άνθρακα.

Σύμφωνα με την έκθεση “State of Climate Action 2023”, μόνο οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων βρίσκονται σε τροχιά επίτευξης των στόχων για το 2030.

“Οι παγκόσμιες προσπάθειες για τον περιορισμό την υπερθέμανσης στους 1,5 οείναι στην καλύτερη περίπτωση ανεπαρκείς”, τονίζει η Sophie Boehm, εκ των συντακτών της έκθεσης και επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Διεθνών Πόρων.

Για την επίτευξη των στόχων μάλιστα, ενόψει και της COP28, η έκθεση συνιστά μεταξύ άλλων:

-Την απαλλαγή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνθρακα, κατά τουλάχιστον 7 φορές γρηγορότερα

-Τη μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη αιολικής και ηλιακής ενέργειας

-Την επιτάχυνση της επέκτασης των υποδομών μεταφοράς