Οι χρωματιστές λωρίδες που εξηγούν την κλιματική αλλαγή

φωτ. Οι θερμαντικές λωρίδες έχουν χρησιμοποιηθεί για να διακοσμήσουν δημόσια μέσα μεταφοράς, όπως ηλεκτρικά τραμ και λεωφορεία, σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία (Πηγή: Ed Hawkins).

Το 2017, η Ellie Highwood, τότε καθηγήτρια κλιματικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Reading, δημοσίευσε στο Twitter μια φωτογραφία μιας “κουβέρτας για την υπερθέρμανση του πλανήτη” που είχε πλέξει, στην οποία οι σειρές χρωμάτων αντιπροσώπευαν τις μέσες αλλαγές της παγκόσμιας θερμοκρασίας στο πέρασμα του χρόνου. Δεν είχε ιδέα ότι μια γραφική εκδοχή που δημιούργησε αργότερα ένας συνάδελφός της θα γινόταν παγκόσμιο σύμβολο της κλιματικής αλλαγής.

Η εικόνα των “κλιματικών λωρίδων” αγκαλιάστηκε από ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο και χρησιμοποιήθηκε ως εικόνα εξωφύλλου για το βιβλίο της Greta Thunberg “The Climate Book”, καθώς και για τις έντυπες εκδόσεις του Economist και της Folha de S.Paulo, μιας βραζιλιάνικης εφημερίδας. Οι ρίγες έχουν φορεθεί στις πασαρέλες της Εβδομάδας Μόδας του Λονδίνου και ως μέρος της στολής των παικτών της βρετανικής ποδοσφαιρικής ομάδας Reading FC.

Οι ρίγες έχουν εμφανιστεί σε δημόσιες υποδομές, στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Ευρώπη, έχουν διακοσμήσει κτίρια, ακόμη και φυσικά ορόσημα όπως οι Λευκοί Βράχοι του Ντόβερ στην Αγγλία. Πρόσφατα, παρουσιάστηκαν σε ένα τριήμερο μουσικό φεστιβάλ στην Πόλη του Μεξικού.

In 2020, Cycling 4 Climate rode for 400km (249 miles) along the future Dutch coastline, using their climate stripes jerseys as a conversation starter (Credit: Cycling 4 Climate)

Το Cycling 4 Climate, ένα ίδρυμα που έχει οργανώσει ποδηλατοδρομίες σε έξι χώρες για την προώθηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την κλιματική αλλαγή, επέλεξε το μοτίβο των λωρίδων ως στολή λόγω του ισχυρού μηνύματος που μεταφέρει.

“Μου δίνει την αίσθηση ότι ακόμη και όταν γυμνάζομαι, εργάζομαι για την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την κλιματική αλλαγή”, λέει ο συνιδρυτής Joost Brinkman, με έδρα τις Κάτω Χώρες. “Με ρωτούν συχνά για το πουκάμισο επειδή αρέσει στον κόσμο το σχέδιο. Είναι μια εύκολη αφορμή για συζήτηση και οι άνθρωποι πάντα σοκάρονται όταν καταλαβαίνουν την ιστορία”.

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές απεικονίσεις δεδομένων, το σχέδιο της κουβέρτας περιλαμβάνει μόνο χρώματα – και μοιάζει περισσότερο με γραμμωτό κώδικα παρά με κανονικό γράφημα. “Μερικοί άνθρωποι σβήνουν μόλις δουν ένα γράφημα, σωστά;” λέει ο Highwood. Στο ιστολόγιό της, μοιράστηκε οδηγίες για την αναπαραγωγή της κουβέρτας χρησιμοποιώντας νήματα ή άλλα υλικά. “Η έκδοση για χειροτεχνία κάνει κάτι διαφορετικό. Αν αναπαράγετε φυσικά το μοτίβο, εσωτερικεύετε τα δεδομένα και υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να νιώσετε ότι είναι αληθινά”.

Όταν ο Ed Hawkings, κλιματολόγος και καθηγητής στο ίδιο πανεπιστήμιο, είδε τις κλιματικές λωρίδες και είδε τις αντιδράσεις των ανθρώπων, σκέφτηκε ότι θα ήταν ένας καλός τρόπος να οπτικοποιηθούν τα δεδομένα από την κλιματική αλλαγή στο διαδίκτυο. Μείωσε την γκάμα των χρωμάτων σε τόνους του μπλε και του κόκκινου, που συνδέονται παγκοσμίως στους μετεωρολογικούς χάρτες με τη θερμοκρασία.

Ένα χρόνο αργότερα, αναζητώντας έναν απλό τρόπο επικοινωνίας με ένα μη επιστημονικό κοινό, ο Hawkings δοκίμασε το σχέδιο στο Hay Festival στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά τη θετική υποδοχή, ξεκίνησε μια αποστολή για να κάνει τις κλιματικές λωρίδες ευρέως προσβάσιμες και εγκαινίασε έναν ιστότοπο για να προσαρμόσουν οι άνθρωποι το γραφικό στην τοποθεσία τους. Μέσα σε μια εβδομάδα, ο ιστότοπος είχε πάνω από ένα εκατομμύριο λήψεις από 180 χώρες.

“Μέρος της αντιμετώπισης των ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε είναι να εξομαλύνουμε αυτό το θέμα ως μέρος των καθημερινών μας συζητήσεων, όπως μιλάμε για την οικονομία, την υγειονομική περίθαλψη ή την πολιτική”, λέει ο Χόκινς.

Η Bernadette Woods Placky, επικεφαλής μετεωρολόγος στο Climate Central, έναν οργανισμό που επικοινωνεί την επιστήμη και τις λύσεις για την κλιματική αλλαγή, είδε για πρώτη φορά τις λωρίδες σε μια ομάδα τηλεοπτικών μετεωρολόγων και δημοσιογράφων στο Facebook το 2018. Όταν ένας παρουσιαστής καιρού στο δίκτυο τύπωσε το σχέδιο σε μια γραβάτα για να φορέσει στην τηλεόραση και ρώτησε αν κάποιος άλλος ήθελε να συμμετάσχει, είδε μια ευκαιρία για την κοινότητα να συνεργαστεί. Συνεργάστηκαν με το Hawkins, πανεπιστήμια, τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) και άλλους, και είχαν μια ομάδα WhatsApp με τηλεοπτικούς παρουσιαστές καιρού από περισσότερες από 100 χώρες. Σύντομα, η εκστρατεία έγινε παγκόσμια.

“Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας και δεν υπάρχει ένας τρόπος να απαντηθεί. Το γεγονός ότι αυτό βρίσκει απήχηση σε μια τέτοια ποικιλία ακροατηρίων…. Αυτό είναι το πιο σημαντικό για μένα”, λέει ο Woods Placky.

Ο Οκτώβριος του 2023 ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως και το 2023 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί. Η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του 2023 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες, κυρίως μέσω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, έχουν προκαλέσει υπερθέρμανση του πλανήτη, αυξάνοντας την πιθανότητα και την ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

(Image credit: Ed Hawkins)

“Η κλιματική αλλαγή μπορεί να είναι ένα πραγματικά δύσκολο θέμα, αλλά οι άνθρωποι βλέπουν αυτές τις λωρίδες και ενθουσιάζονται. Έχουν κάτι που τους εμπνέει και τους ενώνει. Βλέπεις την ενέργεια να αναπτύσσεται με θετικό τρόπο”, λέει ο Woods Placky.

Για την Amanda Makulec, εκτελεστική διευθύντρια της Data Visualization Society (DVS), οι θερμαντικές λωρίδες είναι απλώς ένας άλλος τρόπος παρουσίασης δεδομένων. Η Makulec πιστεύει ότι αυτό που τις κάνει ξεχωριστές είναι ότι έχουν αποκτήσει δική τους ζωή. Ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει το μοτίβο με ευφάνταστους τρόπους, βοηθώντας τον να συνδεθεί με το μήνυμα.

Ο Makulec θεωρεί τις καλλιτεχνικές ή φυσικές αναπαραστάσεις των πληροφοριών ως έναν τρόπο για να τις κάνει λιγότερο τρομακτικές. “Μπορεί να κάνει τα δεδομένα να φαίνονται λιγότερο τεχνικά και μας επιτρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα και να προβληματιστούμε”, προσθέτει.

Αν και είναι αδύνατο να απομονωθεί ή να μετρηθεί η επίδραση μιας μεμονωμένης εκστρατείας στις πολιτικές και τις διαπραγματεύσεις για το κλίμα σε όλο τον κόσμο, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ταινίες για το κλίμα μπορεί να συνέβαλαν στη δημιουργία προσοχής για την άνοδο της θερμοκρασίας.

Οι θερμαντικές λωρίδες ή οι ταινίες ή οι ρίγες είχαν επίσης σημαντική διεθνή προβολή στις πρόσφατες εκδηλώσεις της COP για το κλίμα, επιβεβαιώνει ο Jean-Pascal van Ypersele, επιστήμονας και πρώην αντιπρόεδρος της IPCC. Οι COP συγκεντρώνουν κυβερνητικούς εκπροσώπους, το ευρύ κοινό, τα μέσα ενημέρωσης και ακτιβιστές από πάρα πολλά κράτη.

Πρόσφατα φόρεσε τη γραβάτα του με τις κλιματικές ρίγες κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον πρόεδρο της COP28. “Όταν δεν έχεις PowerPoint, είναι ένας οπτικά ισχυρός τρόπος για να διαδώσεις το μήνυμα της ραγδαίας εξέλιξης της παγκόσμιας θερμοκρασίας”, λέει ο van Ypersele.

“Μερικές φορές οι άνθρωποι με πλησιάζουν και μου λένε, ‘α, έχεις ωραία γραβάτα’, και μετά βλέπω ότι δεν το καταλαβαίνουν”, προσθέτει. Έτσι, όποτε φοράει τη γραβάτα, είναι πάντα έτοιμος να δώσει μια εξήγηση για το νόημά της, καθώς και για τις αιτίες και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τι μπορούμε να κάνουμε για να την επιβραδύνουμε. “Το γράφημα έχει επίσης αντιμετωπίσει κάποιες αντιδράσεις, κυρίως από την επιστημονική κοινότητα, λέει ο Χόκινς, επειδή υποθέτουμε ότι είναι πολύ απλό.

“Σίγουρα δέχθηκα κριτική επειδή δεν μπορείς να δεις τις λεπτομέρειες, τους αριθμούς. Νομίζω ότι αυτό είναι δίκαιο. Δεν υπάρχει ένας μόνον τρόπος παρουσίασης που να είναι εύκολα κατανοητός και να δίνει σε όλους όλα όσα θέλουν από ένα γράφημα. Είναι μόνον ένας από το ευρύ φάσμα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να μιλήσουμε σε διαφορετικά ακροατήρια για το ίδιο θέμα”, λέει ο καθηγητής Hawkins.

Αν και οι κλιματικές λωρίδες έχουν γίνει δημοφιλείς στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, αυτό δεν ισχύει απαραίτητα και για άλλες περιοχές. Η Habiba Ahut Daggash, η οποία ερευνά την τεχνολογία και την πολιτική για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την καθαρή ενέργεια σε ολόκληρη την Αφρική, λέει ότι στη Νιγηρία “θα έλεγα ότι αναγνωρίζονται μόνον από ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με την επιστήμη του κλίματος. Δεν είμαι σίγουρη ότι θα ήταν αναγνωρίσιμα ακόμη και από όλους τους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές ή την κοινωνία των πολιτών χωρίς εξηγήσεις”.

Οι θερμαντικές λωρίδες μπορεί να μην είναι απαραίτητα η λύση, αλλά ίσως αποτελούν ένα πρώτο βήμα για την αναγνώριση του προβλήματος, ειδικά όταν η παραπληροφόρηση είναι άφθονη.

“Η κλιματική αλλαγή ήταν μια πολύ πολιτική πρόκληση, και αν οι ρίγες όντως έχουν ανοίξει πόρτες για να ξεκινήσουν αυτές οι συζητήσεις… δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο αντίκτυπο”, λέει ο Makulec.

BBC.com